"Spencer"

Novi film o princezi Diani govori o lošem braku i prevari, bulimiji, ali i jednom LGBT odnosu

Kristen Stewart kao princeza Diana

 Supplied by LMK/Landmark/Profimedia
Glavnu ulogu igra Kristen Stewart, a film u hrvatska kina dolazi 9. prosinca. Režirao ga je Pablo Larraín

Novi film "Spencer", koji u naša kina dolazi 9. prosinca, najnoviji je uradak za veliko platno koji govori o životu princeze Diane. Prve kritike svjetskih medija ovo djelo redatelja Pabla Larraína nazivaju mračnom stranom Dianine priče. Atmosferu filma sjajno opisuje epigraf koji se pojavljuje na njegovom početku, a koji govori da se radi o "bajci nastaloj iz prave tragedije".

Film je skoncentriran na kasniju fazu princezina života. U priči se isprepliću motivi poput pritiska radi pripadanja kraljevskoj obitelji, događaja koji oslikavaju turbulentan brak sa princom Charlesom, te iznimnog pritiska medija, koji su oblikovali Dianin život.

Glavnu ulogu igra Kristen Stewart, a film počinje Božićem 1991. godine. U tom je periodu početak kraja ljubavnog odnosa između Diane i Charlesa – službeno su se razdvojili 1992. godine, 11 godina nakon vjenčanja. U ovoj točki njihova braka su, piše Time, počeli tračevi o tome kako mu je došao kraj, prvenstveno radi Charlesove dugogodišnje tajne veze s Camillom Parker Bowles.

image

'Spencer' službeni plakat

Ta je borba prikazana kroz brojne detalje, a brojne su se situacije doista dogodile i u stvarnome životu, iako, doduše, pod nešto drugačijim okolnostima. Jedna od njih je, primjerice, situacija u kojoj Charles Diani poklanja bisernu ogrlicu, a pri tome je istu takvu kupio i Camilli. Radi se o istinitoj priči, iako se u stvarnosti nije radilo o ogrlici, nego drugom komadu nakita.

Blagdani u kraljevskoj obitelji za Dianu su uvijek bili posebna muka, ako je vjerovati i prijašnjim filmovima posvećenima njezinoj personi. Bivši butler obitelji Paul Burell tako je svojedobno izjavio da je princeza jedva čekala kraj takvih okupljanja. Prema filmu "Diana: Her True Story", princeza je 1982. godine, baš za blagdanskog boravka u rezidenciji Sandringham, pokušala i počiniti samoubojstvo bacivši se niz stepenice. Osim što ju je boljela Charlesova veza s Camillom, bila je zgrožena i rigidnim blagdanskim protokolima, koji su, među ostalim, uključivali i promjenu odjeće i po nekoliko puta dnevno. Iako je bila nesklona blagdanskim okupljanjima, Diana ih je nastavila pohoditi čak i nakon što se razišla sa Charlesom, radi svoje djece.

image

Isječak iz filma Spencer

Pablo Lorrain

Još jedna od borbi koje je princeza vodila bila je ona s poremećajem u prehrani, odnosno bulimijom. U filmu se prikazuje njezino prejedanje, a potom i povraćanje. Diana se s tom bolešću počela boriti navodno već tjedan dana nakon zaruka, a stvar se nastavila idućih deset godina. Poticali su ju, navodno, Charlesovi komentari; primio bi ju za struk pa pitao: "Oh, ovdje smo malo debeljuškasti?". U filmu je Charles ogorčen na njezinu bolest, pa ju optužuje da se razbacuje hranom.

Diana je u svojem poznatom intervjuu iz 1995. godine s Martinom Bashirom govorila upravo o tome. "Morate biti svjesni da se, kad imate bulimiju, jako sramite sebe, čak se i mrzite. A ljudi misle da se razbacujete hranom – zbog toga ni ne diskutirate s njima svoj problem", izjavila je tada.

U "Spenceru" postoje i retrospektivni momenti. Diana se, primjerice, prisjeća svojeg djetinjstva i blagdana s obitelji: ona je, naime, rođena u Park Houseu, a tamo je živjela do svoje 14. godine.

Kao jedan od zanimljivijih aspekata ovog novog filma svjetski mediji ističu i detaljno portretiranje Dianinog odnosa sa osobljem kraljevskih dvora. Postoje striktna pravila, prema kojima članovi obitelji ne bi trebali ulaziti u pretjerane interakcije s poslugom. No Diana je upravo s nekima od njih najbliža te im se povjerava, a posebno su prijateljski njezini odnosi s glavnim kuharom Darrenom McGradyjem te s garderobijerkom Maggie.

U jednoj od scena Maggie čak priznaje princezi da je u nju zaljubljena. Princeza se na to nasmije. Piše se da je to možebitno i jedina scena u filmu u kojoj Diana djeluje bezbrižno i sretno. Ova je scena naišla na odobravanje LGBT zajednice, iako, koliko je poznato, nema uporište u stvarnim događanjima. No upravo je to možda ključna stvar koja razlikuje ovaj film od ostalih koji su inspirirani likom popularne princeze; on ne pretendira biti dokumentaristički, nego ostavlja prostora za nagađanja što se sve u najpopularnijoj britanskoj obitelji moglo zbivati.

Inače, "Spencer" je premijerno prikazan na 78. Venecijanskom filmskom festivalu početkom rujna. Kritike su većinom pozitivne, posebice u kontekstu nastupa Kristen Stewart, koja igra glavnu ulogu. Također, hvale i redatelja Larraína, koji se, čini se, sjajno snalazi u biografskom žanru, pa je tako i njegova "Jackie" iz 2016. godine bila nominirana za Oscara. Film traje 111 minuta, a uz nju glume i Timothy Spall, Jack Farthing, Sean Harris, Sally Hawkins i drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 22:54