POLIMAC PREPORUČUJE

Novi Indiana Jones je - razočarao: Predugo, pretrpano, a reakcija publike u kinu zapravo sve govori...

Harrison Ford u filmu Indiana Jones i artefakt sudbine

 LUCASFILM/Planet/Profimedia
Harrison Ford danas više ne predstavlja ono što je nekada predstavljao

Profesor arheologije Dr. Henry Walton Jones mlađi, diljem svijeta poznatiji kao Indiana Jones, jedan je od pamtljivijih likova koje je iznjedrila tzv. blockbuster era Hollywooda.

Inspiriran filmskim serijala iz 1930-ih i 1940-ih, scenarist i redatelj George Lucas stvorio ga je nekoliko godina prije nego što je 1977. pokorio svijet s Ratovima zvijezda. Iako je postigao uspjeh o kakvom mnogi sanjaju, a kakav ostvari tek nekolicina, Lucas nije uživao u slavi koju mu je taj film donio. Umjesto obilaska filmskih studija i uzimanja njihovih bjanko čekova, Lucas je pobjegao na otok Maui u američkoj saveznoj državi Havaji kako bi se sakrio od radoznalih i znatiželjnih te tamo sreo svog dragog prijatelja Stevena Spielberga, koji se na otoku odmarao nakon dovršavanja filma Bliski susreti treće vrste.

Video recenzije filma pogledajte ispod

Spielberg je tada Lucasu rekao da bi volio snimiti film o britanskom špijunu Jamesu Bondu (u to vrijeme ga je igrao Roger Moore), međutim ovaj mu je rekao da ima nešto bolje i zatim mu ispričao priču koja će 1981. u kina diljem svijeta doći pod imenom Otimači izgubljenog kovčega. Spielberg i Lucas odnijeli su tu ideju studiju Paramount i s njim dogovorili da će snimiti pet filmova o Indiani Jonesu. Iako je Lucas htio da profesora arheologije i avanturista igra nepoznati glumac koji bi bio spreman obvezati se na tri filma, Spielberg mu je nakon gledanja Ratova zvijezda: Imperij uzvraća udarac predložio da Jonesa odigra Harrison Ford. Premda Lucas nije bio siguran da će ovaj htjeti uzeti tu gažu, Fordu se ideja svidjela i sve je bilo spremno za pokretanje nove uspješne franšize.

Na krilima rada Lucasa, Spielberga i Forda, Otimači izgubljenog kovčega, koji su koštali 20 milijuna dolara, zaradili su 389 milijuna te postali najuspješniji film 1981. godine. Tri godine poslije, izašao je film Indiana Jones i ukleti hram koji je ostvario sličan uspjeh - uloženih 28 milijuna dolara pretvoreno je u prihod od 333 milijuna, a treći film, Indiana Jones i posljednji križarski pohod, došao je u kina 1989. godine te uprihodovao 474 milijuna dolara, što ga je učinilo najuspješnijim filmom te godine. Nakon tri uspješna filma, Lucas je rekao da mu je ponestalo ideja za nove filmove o Jonesu, a Ford je rekao da mu se čini da su tri filma o arheologu avanturistu dovoljna.

Spielberg, Lucas i Ford otišli su nakon toga svaki svojim putem, no svako bi ih se malo pitalo o novom filmu o Indiani Jonesu. Rasporedi su im se očistili tek u drugoj polovici 2000-ih godina i 2008. je izašao četvrti film o slavnom arheologu - Indiana Jones i Kraljevstvo kristalne lubanje. Međutim, magija iz 80-ih je uvelike nestala. Premda je film u kinima zaradio 790 milijuna, kritičari ga nisu objeručke prihvatili kao prethodne nastavke. Mnogi su Kraljevstvo etiketirali kao lijen i ciničan, a film se danas uglavnom spominje zbog scene u kojoj Indiana Jones nuklearni napad preživi tako što se sakrije u - hladnjak.

Kao što je preživio Lucasovu bezidejnost koja je nastupila nakon Posljednjeg križarskog pohoda, Indy je preživio i nuklearni napad na hladnjk u Kraljevstvu kristalne lubanje te se ove godine vratio u filmu Indiana Jones i artefakt sudbine. Nažalost, ovaj puta bez Lucasa i Spielberga koji su bili zauzeti s drugim projektima. Redateljske se palice tako primio James Mangold, režiser uspješnica Ford protiv Ferrarija i Logan.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje", kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac govori o posljednjem nastavku serijala o slavnom arheologu, ujedno i posljednjoj šansi da se Harrisona Forda vidi kako igra jednu od svojih najpoznatijih uloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:11