PROŠLOST I BUDUĆNOST

NOVI ŽIVOT ZAGREBAČKE ŠKOLE CRTANOG FILMA Aktualni naslovi i kultni klasici Zagreb filma na američkom festivalu

Prizor iz filma 'Crvenkapica Redux'
 

ZAGREB - Zagreb film narednih mjeseci predstavlja svoje filmove na nekoliko međunarodnih festivala, među kojima je i američki festival animiranog filma Glas, u okviru kojega će se uz recentne naslove predstaviti i hrvatski animirani klasici.

Kako je najavljeno na stranicama festivala, koji se održava od 22. do 25 ožujka u Berkeleyu, taj će program gledatelje uvesti u osnove povijesno važnih kratkih animiranih filmova i autora slavne Zagrebačke škole crtanog filma, koja je, od pedesetih do početka osamdesetih bila među najzanimljivijima u svijetu. 

U programu "Zagrebačka škola crtanog filma - nepotpuni uvod" prikazat će se filmovi "Premijera" Nikole Kostelca (1957.), “Inspektor se vratio kući” Vatroslava Mimice (1959.), “Surogat” Dušana Vukotića (1961.), “Don Kihote” Vlade Kristla (1961.), “Hanibalove Alpe” – epizoda iz serijala o prof. Balthazaru(1969.), “Tup Tup” Nedjeljka Dragića (1972.), “Riblje oko” Joška Marušića (1980.). 

Festivalski program "Hrvatska animacija – novi špil karata" donosi novije hrvatske filmove koje je producirao Zagreb film, “Kolač” Daniela Šuljića (1997.) i “Tisuću” Danijela Žeželja (2014.). 

U najavnom tekstu tog programa američkoj se publici objašnjava kako Zagrebačka škola crtanog filma nikada nije bila obrazovna institucija gdje se moglo studirati, već su se animatori educirali od 1998. na posebnom smjeru zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti koja svake godine donosi nove generacije mladih talenata.

Izbornik hrvatskog programa na američkom festivalu je Daniel Šuljić, umjetnički direktor Animafesta. 

Festivali u Njemačkoj, Maroku i Francuskoj

Na njemačkoj manifestaciji Dani Balkana koji traju do 24. ožujka u Muenchenu, u okviru programa Balkanski filmski dani, prikazat će se i dva restaurirana dokumentarna filma Krste Papića nastala u produkciji Zagreb filma, “Specijalni vlakovi” (1971.) i “Halo München”(1967.).

Natjecateljski program Međunarodnog festivala animiranih filmova FICAM u Meknesu (Maroko) od 16. do 21. ožujka, prikazat će se i filmovi nastali u protekle dvije godine u Zagreb filmu - “Posljednji izazov”, Božidara Trkulje, “Prošlost raste” Dee Jagić, “Šumska bajka” Franka Dujmića i “Stranac u mojoj glavi” Petre Balekić.

Na Međunarodnom filmskom festivalu, koji se održava od 19. do 24. ožujka u francuskom Aubagneu, film “Stranac u mojoj glavi” Petre Balekić uvršten je u program "Kratki filmovi". 

Tijekom prošle godine Zagreb film je u distribuciji imao čak 23 filma, nastalih 2015., 2016. i 2017. godine, koji su ukupno imali ukupno 187 festivalskih prikazivanja.

Najuspješniji filmovi bili su “Crvenkapica Redux” Danijela Žeželja, “Posljednji izazov” Božidara Trkulje, “Stranac u mojoj glavi” Petre Balekić, “Proces” Lucije Buzančić i “Otok” Tee Nucak, s ukupno desetak nagrada i priznanja. 

RED RIDING HOOD REDUX - trailer from Danijel Zezelj on Vimeo.

Od proljeća u distribuciju stižu tri filma, među kojima je i “Paranoja paranoje” diplomski film Katarine Jukić s Akademije likovnih umjetnosti, Odsjeka za animirani film i nove medije, nastao u koprodukciji sa Zagreb filmom, koji govori o svakodnevnim stvarima i obavezama čije ispunjavanje prerasta u paranoju.

Bit će tu još “Technement” Branka Farca i “Pužić slikar” Manuele Vladić Maštruko. Dok se u prvom autor hvata u koštac s problemima moći, kontrole, manipulacije, dominacije i neizbježnog trijumfa ljubavi, drugi, debitantski film slikarice Manuele Vladić Maštruko kroz jednostavnu priču o pužićima, djecu upoznaje s temeljnim i složenim bojama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:56