BEARTOWN

Novo na televiziji: Vrlo dobra švedska mini serija o slavnom Medvjed-gradu

Seriju - koja na HBO igra pod naslovom "Beartown" - režirao je Peter Grönlund, jedan od najzanimljivijih novijih švedskih redatelja

Švedski pisac Fredrik Backman proslavio se romanom "Čovjek zvan Ove" koji je 2012. dospio na vrh top-liste New York Timesa. Nakon te knjige ispisao je još niz romana kojima je zajednička točka industrijski gradić Medvjed-grad (Björnstad), a po tom fikcionalnom gradu naslov nosi i petodijelna HBO-ova serija koja kreće ovaj vikend. Junak je nekadašnji hokejaški as Peter (Ulf Stenberg).

On se vraća u industrijski gradić u kojem je otpočeo karijeru. Grad je u krizi, a u krizi je i popularni lokalni klub. Uprava se nada da bi veteran iz NHL-a mogao podići perspektivni juniorski tim. Zvijezda te ekipe je Kevin, sin mjesnog industrijalca i klupskog sponzora, koji se s Peterom još od davnine mrzi. Klubu krene dobro, sve dok jednog dana Peterova kći (Aliette Opheim) ne prijavi da ju je Kevin - miljenik grada - na tulumu silovao.

Seriju - koja na HBO igra pod angliziranim naslovom "Beartown" - režirao je Peter Grönlund, jedan od najzanimljivijih novijih švedskih redatelja. Specijalnost su mu žanrovski filmovi s jakom socijalnom crtom poput "Golijata" i "Lopovske časti" (koju sam svojedobno selektirao za Motovun).

Grönlund je vješt pripovjedač sa sklonošću za periferne i tmurne zakutke društva, gradi sjajnu atmosferu i odlično radi s glumcima. Sve to vrijedi i za "Beartown". "Medvjed-grad" je vrlo dobra mini-serija, a osobito je preporučamo onima koje makar i uzgred zanima hokej.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:05