U Kinoteci

Novu sezonu započinju "Mračnom kćeri" i restauriranom verzijom filma "Raspoloženi za ljubav"

Olivia Colman tumači glavnu ulogu u ekranizaciji ”Mračne kćeri”

 Moviestore Collection Ltd/Alamy/Alamy/Profimedia
Film hongkoškog majstora pokretnih slika Wonga Kar-waija u Kinoteci se prikazuje u svojoj nedavno restauriranoj inačici

Zagrebačko kino Kinoteka u prvom tjednu nove godine u okviru svog programa noviteta donosi film "Mračna kći" Maggie Gyllenhaal i restauriranu verziju "Raspoloženih za ljubav" Wonga Kar-waija.
"Mračna kći" adaptacija je istoimenog na hrvatski nedavno prevedenog romana Elene Ferrante, koja se proslavila romanima o ženama na životnim prekretnicama, a ovaj se smatra jednim od njezinih najboljih ostvarenja.


"Priča je to o ženi koja svoje praznike provodi na talijanskom jugu, prvi put bez svoje obitelji, no nakon nekoliko dana mediteranske idile, njezin mir narušava dolazak bučne obitelji. Jedan će je naizgled nevažan incident potaknuti da preispita svoje životne odluke", stoji u najavi.


Glumica Maggie Gyllenhaal režirala je film i za njega napisala scenarij, pritom okupivši prvorazrednu glumačku ekipu predvođenu oskarovkom Olivijom Coleman.
"Mračna kći svjetsku je premijeru imala na festivalu u Veneciji, gdje je ispraćena ovacijama, a kritika je posebno hvalila Gyllenhaalinu sigurnu režiju, ambicioznu priču i dojmljivu glumačku postavu", kažu iz Kinoteke.

Film "Raspoloženi za ljubav" iz 2000., opisan kao jedan od najljepših i najboljih filmova svih vremena, u režiji hongkoškog majstora pokretnih slika Wonga Kar-waija, u Kinoteci se prikazuje u svojoj nedavno restauriranoj inačici.
S radnjom smještenom u Hong Kong s početka 1960-ih, film prati muškarca i ženu iz iste zgrade, koji saznaju da su im bračni partneri u vezi. Osjećajući se prevareno upuštaju se u osebujan odnos na granici prijateljstva i ljubavi, kojim će nastojati objasniti postupke svojih nevjernih supružnika, nastojeći pritom da i sami ne pokleknu pred bujajućim osjećajima.

Film je premijerno prikazan 2000. u konkurenciji Cannesa, gdje je Tony Leung Chiu-Wai osvojio nagradu za najboljeg glumca, a Christopher Doyler posebno priznanje kao direktor fotografije.
Često je na popisima najboljih filmova svih vremena, a njegov utjecaj vidljiv je i u radovima filmaša kao što su Barry Jenkins i Xavier Dolan.

Među ostalim novitetima na repertoaru su "Francuska depeša" Wesa Andersona, "Nebesa" Srđana Dragojevića i "Deset u pola" Danisa Tanovića te "Zbornica" Sonje Tarokić i "Paralelne majke" Pedra Almodóvara.

Dio repertoara posvećen je i distribucijskim uspješnicama koje su obilježile prethodnu sezonu, znanstveno-fantastični spektakl "Dina" Denisa Villeneuvea, biografska drama "Toma" Dragana Bjelogrlića i Gorana Lisinca te "Murina" Antonete Alamat Kusijanović.

Prva ovogodišnja Matineja za najmlađe rezervirana je za novu uspješnicu studija Disney, film "Encanto: Naš čarobni svijet" Jareda Busha i Byrona Howarda, priča o neobičnoj obitelji koja živi skrivena u začaranoj kući u planinama Kolumbije i djevojčici koja će morati spasiti svoju obitelj od iznenadnih nevolja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 10:16