U Rockmarku

Objavljena "Seinfeldia", nova knjiga o legendarnom sitcomu "Seinfeld"

Seinfeld, serija

 promo
Među ostalim, knjiga otkriva zašto je serija završila onako ako je završila

Dok je prošlu godinu obilježila nostalgija prema "Prijateljima", ove se godine, čini se, rado sjećamo "Seinfelda".

Rockmark nastavlja svoje izdavačke uspješnice povezane sa sitcomima, pa su, nakon "Mućki" i "Prijatelja", objavili i knjigu koja se bavi serijom "Seinfeld".

"Seinfeldiju" je napisala Jennifer Keishin Armstrong. Iako je prošlo gotovo 25 godina od emitiranja posljednje epizode "Seinfelda", šarm, opažanja i "problemi" glavnih likova - Jerryja, Georgea, Elaine i Kramera - i dalje brojnima izazivaju osmijeh na licu.

Pridružimo li im čitavu plejadu nezaboravnih sporednih likova - Newman, Soup Nazi, Jerryjevi i Georgeovi roditelji, Puddy, J. Peterman, George Steinbrenner - te reference na kultne filmove, serije i događaje, dobivamo inteligentno, pomalo "pomaknuto" djelo koje su mnogi proglasili najboljom humorističnom serijom svih vremena i najvažnijom TV emisijom uopće.

"Serija ni o čemu koja je promijenila sve" nastala je iz pera dvojice stand-up komičara, Larryja Davida i Jerryja Seinfelda, koji su jedne večeri otišli na kavu i stvorili senzaciju koja je promijenila lice televizije i popularne kulture.

image

Jerry Seinfeld

Ništa oko ove serije nije bilo uobičajeno: od njezinih tema, načina rada ispred i iza kamera, utjecaja vanjskog svijeta na likove i radnju (svi likovi nastali su po stvarnim osobama; scenarij svake epizode nastao je na temelju stvarnih događaja), a toj tankoj granici između fikcije i zbilje autorica je dala ime - Seinfeldia.

Na više od 230 stranica saznat ćete kako je neželjena serija NBC-a postala glavni oslonac mreže, kako su glumci ostvarili uloge "veće od života", kako su inspiracije iz stvarnog svijeta iskoristile uspjeh Seinfelda, zašto su telefonske kartice dovele do Seinfeldove odluke da odbije pet milijuna dolara po epizodi, te dobiti odgovor na možda najvažnije pitanje - zašto je serija završila onako kako je završila?

Cijena knjige je 129 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:11