NOVA SERIJA

OČITE POVEZNICE SA STARIM 'RATOVIMA ZVIJEZDA' Masovna histerija oko malog Yode izbila je među djecom jer uživa u nestašlucima kao oni

 Promo
Zasad je glavni problem kako gledati “Mandaloriana”? Na žalost, ne baš na legalne načine, jer Disney Plus, koji ima 10 milijuna pretplatnika, stiže u Hrvatsku navodno tek naredne jeseni.  Šteta

Disneyjeva streaming platforma Disney Plus profunkcionirala je krajem listopada u Americi i Kanadi i u trenu skupila 10 milijuna pretplatnika, donekle stoga jer je obećavala ekskluzivno gledanje Marvelovih blockbustera kao što su “Osvetnici” ali i zbog nešto jeftinije pretplate no što je traže Netflix i Amazon.

Premda su glavni aduti još daleki predmet želja, jedna je serija stvorila novoj usluzi reklamu kakvoj se malo tko nadao. Zove se “Mandalorian”, pripada univerzumu “Ratova zvijezda”, a za njenog junaka znaju samo fanatični poklonici te franšize: to je vrsta oklopljenog plaćenika, koji nikad ne skida svoju kacigu, vrlo blizak mu je Boba Fett koji se pojavio u “Imperiji uzvraća udarac” i “Povratku jedija” (George Lucas poslije ga je nadodao i u “Napadu klonova”), a postoji i čitav red koji - kad zatreba - priskače svojim pripadnicima u pomoć.

Lovac na ucjene

Većina nas koji smo počeli gledati tu seriju isprva smo bili dosta skeptični: svaka epizoda traje oko pola sata (prva sezona ih ima ukupno osam, dosad je emitirano pet), u njoj nema previše zbivanja, a i specijalni efekti svedeni su na najnužniju mjeru. Mandalorian je novi lik (često ga zovu “Mando”), pripada cehu lovaca na ucjene i pretpostavlja se da mu je dobra plaća (u ovom slučaju beskarski čelik, pa što god to značilo) jedini motiv zašto se bavi tim poslom.

Radnja se odigrava nakon završetka “Povratka jedija” (uništenje druge Zvijezde smrti) i prije početka filma “Sila se budi” (strahovlada Prvog reda), na planetima koji nikad nisu bili pod kontrolom Imperija a ni Nove Republike, u bespućima galaksije gdje se štošta može dogoditi i gdje nema nikakvog reda ni zakona. To je svijet koji je oblikovao Mandaloriana, on nikad ne skida svoj oklop, bar ne pred drugima, naizgled je bešćutan, međutim, to baš nije tako.

Pogledate li dvije-tri epizode “Mandaloriana” u trenu ćete zaključiti da je to puno suvislija cjelina no što je nova trilogija “Ratova zvijezda”, poprilična iritantna zbog gomilanja napetih situacija i likova koji se bore za život: nimalo slučajno da je “Sila se budi” počela s jako visokim ocjenama korisnika www.imdb.com-a, da bi se te nakon jednako histeričnog “Posljednjeg jedija” počele postupno smanjivati, a hoće li ih spasiti “Uspon Skywalkera”, koji se počinje prikazivati narednog tjedna, znat ćemo uskoro. No činjenica je da “Mandalorian” uživa neusporedivo više ocjene, koje zahvaljuje odmjerenoj naraciji i opreznom doziranju akcijskih scena.

U prvoj epizodi koja se odigrava pet godina nakon propasti galaktičkog imperija, na planetu Nevarro, Mandalorian dobiva zadatak od šefa ceha lovaca na ucjene Greefa Karge (Carl Weathers glumio je Apolla Creeda u serijalu “Rocky”). Klijent koji želi ostati anoniman (ne bi vjerovali, igra ga Werner Herzog, dobitnik ovogodišnje Europske nagrade za životno djelo) spreman je dobro platiti za naizgled bezvrijedan plijen, svemirsko biće staro 50 godina i potpuno bezopasno.

Mandalorian, naravno, prihvaća, no zatečen je kad shvati da tip koga treba uhvatiti pripada vrsti sićušnih Yoda i da nije baš tako bespomoćan: kad plaćenika napadne divlji nosorog, njegov ga štićenik digne u zrak i pomogne svom gazdi da ga ubije. Nakon toga padne u trans, na rubu života i smrti, i zauvijek zaduži Mandaloriana.

Zašto je oko ovog Yode izbila takva masovna histerija među klincima? Zato što to nije onaj mudri Yoda iz “Imperije uzvraća udarac”, star nekoliko stoljeća, nego još živahni mališan koji se najradije igra s djecom i uživa u svim nestašlucima kao i oni.

Uvukao se pod kožu

Mandalorianu se on uvukao pod kožu, neprestano ga mora kontrolirati u svojoj letjelici i paziti da ne povuče neku krivu polugu, a kad ga napokon mora predati zagonetnom klijentu, u njega kao da se uvukao neopisiv osjećaj praznine. Je li to savjest? Možda, ili nešto tome slično. Poveznice sa starim “Ratovima zvijezda” su očite, pa se u drugoj epizodi pojavljuju gnjavatori Jawe (iz “Nove nade”) i pokradu dijelove Mandalorianovog svemirskog broda (nije to Millenium Falcon, nego nešto puno skromnije). Pregovore s njima za Mandaloriana vodi iskusni farmer Kuiil (glas Nicka Noltea), koji želi da se sve to prije završi i da kradljivci i plaćenici nestanu s njegova planeta.

Znakovito, svaki svoj govor završava rečenicom “I Have Spoken”, karakterističnom za indijanske poglavice u američkim vesternima. Nije to tek tako nadodano, sam Mandalorian podsjeća na Clinta Eastwooda iz legendarne trilogije Sergia Leonea, škrt je na riječima i ima smisla za opori humor. Serija je zapravo “patchwork” klasičnih akcijskih žanrova, uzmite samo četvrtu epizodu “Pribježište” koja za dramsku matricu koristi Kurosawin klasik “Sedam samuraja” (odnosno njezinu holivudsku inačicu “Sedmorica veličanstvenih”), a u njoj se pojavljuje Gina Carano, majstorica mješovitih borilačkih vještina, za čiju je filmsku i tv karijeru zaslužan Steven Soderbergh (akcijski hitić “Obračun među plaćenicima” - odnosno “Metež”).

Ta je epizoda zanimljiva jer Cara Dune (kako se ona zove u toj epizodi) načinje oklop čvrstog muškarca, doznajemo da je on nekad bio dječak čije su roditelji ubili droidi (zato ih tako i mrzi), a on je treniran za mandaloriana. Zašto se ne bi skrasio na tom planetu (zove se Sorgan), pita Cara, uz ženu koja mu se sviđa i štitio njezin narod, no ubrzo se pokaže da to nije za njega. Epizodu je režirala Bryce Dallas Howard i postigla u njoj emocionalnost kakve nema u prethodnim epizodama, a njezin otac Ron Howard bio je prilično ljubomoran na rad svoje kćeri, jer tako nešto on nije mogao ostvariti u komercijalnom podbačaju “Solo: Priča iz Ratova zvijezda”.

Čileanac iz “narcosa” Mandaloriana (koji se kao dječak zvao Dynn Jarren) glumi Čileanac Pedro Pascal iz serija “Igra prijestolja” i “Narcos”, i to stasom i glasom, budući da kacigu nikad ne skida. To mu je dobro došlo kad je morao na neko drugo snimanje, pa zahvaljujući dobrim dublerima nitko nije zamijetio njegov izostanak. Tvorac serije je zapravo Jon Favreau, koji je u to vrijeme završavao “Knjigu o džungli”, ali je imao dobru ekipu redatelja (među kojima je i Novozelanđanin Taika Watiti, tvorac luckastog hita “Jojo Rabbit”, o dječaku i njegovom izmišljenom prijatelju Adolfu Hitleru, on i glumi droida IG-11, prilično važnog u samom početku zbivanja), tako da je sve realizirano po planu.

Peta epizoda odigrava se na planetu Tatooine, na kojem su počela zbivanja “Nove nade”, a završava kadrom zbog kojeg ćete jedva čekati šestu epizodu. Zasad je glavni problem kako gledati “Mandaloriana”? Na žalost, ne baš na legalne načine, jer Disney Plus stiže u Hrvatsku navodno tek naredne jeseni. Šteta, sve te zanimljive nove inicijative najprije se okušavaju samo na lokalnim tržištima da bi globalno proširenje uslijedilo puno kasnije, i to prilično traljavo pripremljeno i krajnje kaotično. Na lošim potezima Netflixa štošta bi se moglo naučiti (nove serije i filmovi još uvijek nemaju hrvatskih podnaslova), a jedino se HBO pokazuje kao kompetentan kanal. Njegov bi primjer zapravo trebali slijediti svi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:46