ZLATNI RUDNIK

OD HIROSHIME DO ŠETNJE PO MJESECU Više od 85 tisuća povijesnih trenutaka na YouTubeu

 YouTube
Kompletna arhiva British Pathé od 1896. do 1976. godine ovoga je tjedna objavljena na YouTubeu

British Pathé bila je jedna od vodećih tvrtki za produkciju kino-žurnala i dokumentaraca u 20. stoljeću, a kompletna arhiva te producentske kuće, koja broji više od 85 tisuća povijesnih filmskih zapisa od 1896. do 1976. godine, ovoga je tjedna objavljena na YouTubeu .

Stručnjaci, znanstvenici i istraživači različitih profila, ali i svi zainteresirani, imaju sada priliku uroniti u "zlatni rudnik" ove arhive koja sadrži snimke nekih od najznačajnijih trenutaka povijesti u posljednjih stotinu godina.

Među draguljima ove arhive je, primjerice, snimka prvog leta braće Wright, eksplozija cepelina Hindenburg, bacanje atomske bombe na Hiroshimu i snimka astronauta Neila Amstronga kako šeće po Mjesecu.

Također, može se pogledati imenovanje Adolfa Hitlera za njemačkog kancelara 1933. godine, ili pak napad na Pearl Harbour u prosincu 1941. godine.

Arhiv sadrži i dokumentarističke filmske zapise koji svjedoče o načinu života i društvenim odnosima prohujalog vremena, pa tako i zanimljivosti poput snimke Arnolda Schwartzeneggera kako osvaja titulu Mister Universe 1969. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:58