IN MEMORIAM

ODLAZAK GIGANTA HOLLYWOODA Umro Kirk Douglas (103), glumački velikan, producent i redatelj, jedan od posljednjih pripadnika zlatne generacije

 AFP

Kirk Douglas, holivudski gigant, legendarni glumac, producent i redatelj, preminuo je u dobi od 103 godine, izvijestio je Washington Post.

Čovjek iznimne osobnosti, grandiozne karijere, markantna izgleda, hrapavog glasa i nabijen dramatskom energijom, bio je jedan od posljednjih pripadnika generacije iz tzv. zlatnog doba.

Poznat po ulogama u filmovima raznih žanrova, svjetsku je slavu stekao uratcima poput Kubrickova "Spartaka".

Sin židova izbjeglog iz Rusije, rođen je 9. prosinca 1916. kao Isur Danielovič Demski, u Amsterdamu, gradiću u državi New York.

- Čitav moj život bio je život gnjevna čovjeka... Gnjev je bio pokretač mog života, golemi gnjev protiv nepravde - govorio je.

Proveo je bijedno djetinjstvo trpeći zbog antisemitizma i ravnodušnosti nepismenog oca alkoholičara.

Kirk Douglas je glumio u stotinjak filmova, a neki od njih postali su klasici poput 'Dvadeset tisuća milja pod morem' (1954.), 'Staze slave' (1957.), 'Obračun kod OK Corrala' (1957.) i posebice 'Spartak' (1960), angažirani film snimljen u vrijeme lova na komuniste koji je Douglasa učinio svjetskom zvijezdom.

U vrijeme lova na vještice on se zauzeo za to da se u 'špici' filma ispiše i ime scenarista koji je bio na crnoj listi Hollywooda. Njegov angažman protiv makartizma jedan je od njegovih najvećih hrabrih istupa kako je objasnio u svojoj desetoj knjizi naslovljenoj "I am Spartacus".

- Treba se angažirati, najveća američka snaga u inozemstvu je Hollywood - rekao je glumac kad je imao već sto godina i nije prihvaćao predsjednika Donalda Trumpa.

Veliki zavodnik osvajao je mnoge žene, ali je od 1954. živio sa samo jednom, Anne Buydens, koju je upoznao u Francuskoj i koja mu je postala druga supruga.

Holivudska legenda pretrpjela je moždani udar 1996., a zatim i srčani udar 2001.

Prvi put je bio nominiran za Oscara 1949. godine za ulogu u boksačkoj drami "Šampion". Kasnije je za prestižnu nagradu bio nominiran još dvaput, za filmove "Grad iluzija" (The Bad and the Beautiful) i "Strast za životom" (Lust for Life), a u konačnici je 1996. nagrađen počasnim zlatnim kipićem povodom 50 godina karijere.

Njegov sin je oskarovac Michael Douglas, koji je u kratkom priopćenju za javnost napisao: - S velikom tugom zajedno sa svojom braćom objavljujem da nas je danas napustio Kirk Douglas. Za svijet, on je bio legenda, glumac iz zlatnog doba... Ali meni i mojoj braći Joelu i Peteru on je bio samo - tata.

- Dopustite mi da završim riječima koje sam mu uputio na njegov zadnji rođendan i koje će zauvijek vrijediti. Tata - volim te jako i silno sam ponosan što sam ti sin - napisao je Michael Douglas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:05