TUŽNA VIJEST IZ RTINE

ODLAZAK LEGENDARNOG HRVATSKOG KVIZOMANA Mirko Miočić preminuo u 61. godini života

 srdan vrancic

Vjerojatno najpoznatiji hrvatski kvizoman Mirko Miočić preminuo je u ponedjeljak u Općoj bolnici Zadar od posljedica teške kroničke bolesti, u 61. godini života.

Još prošli tjedan javio se telefonski u emisiju ‘Potjera’ i izrazio želju da se kao najpoznatiji lovac vrati u poznati kviz:

- I ja to jako želim. Ali sve će ovisiti o tome kako će me služiti zdravlje. Bude li sve u redu, volio bih od jeseni opet ući u ‘Potjeru’.

Nažalost, Mirko je izgubio bitku s teškom bolešću…

Legendarni Mirko Miočić, jedan od najpoznatijih domaćih majstora u kvizovima znanja, u ‘Potjeru’ se uključio prije četiri godine, a posljednju je emisiju odradio prošle godine. Naime, u ožujku prošle godine završio je u bolnici u Zadru zbog komplikacija vezanih uz dijabetes zbog čega je dva puta operiran.

‘Hodajući Google’, koji je rođen 23. srpnja 1956. u Rtini u Zadarskoj županiji, za kvizove se zainteresirao još kao srednjoškolac. Prvi put se pojavio u kvizu ‘Tri, dva, jedan, ali vrijedan’ 1972. godine, kao 17-godišnjak, u drugom razredu gimnazije (koju je pohađao u Rijeci), i odmah osvojio drugo mjesto.

Pamtimo ga i iz ‘Kviskoteke’ gdje je pobijedio u tri emisije, a 1983. godine bio je pobjednik cjelogodišnje serije ‘Kviskoteke’. Bio je odabran i u društvo najboljih natjecatelja tog kviza svih vremena, no u konačnom natjecanju podijelio je treće mjesto s Jasenkom Stanišić, dok su prva dva mjesta podijelili Radoslav Dodig i Robert Pauletić.

Natjecao se u gotovo svim TV kvizovima, a posebno će ostati zapamćen po kvizu ‘Tko želi biti milijunaš?’ koji je zbog njega mijenjao pravila. Naime, kao napozivaniji ‘jocker zovi’ samo u jednoj sezoni tog kviza bio je pozivan četrdeset i osam puta, od čega je četrdeset i pet puta znao točan odgovor. Kako bi to izbjegli, u kvizu su modificirali pravila pa je istog čovjeka bilo moguće zvati samo triput u sezoni prikazivanja. Jednom je prilikom i sam sjeo preko puta Tarika Filipovića i osvojio je 32.000 kuna.

Prije tjedan dana, u utorak, kviz ‘Potjera’ slavio je 500. jubilarnu emisiju te su ga nazvali. Mirko im je telefonski potvrdio da se još bori sa zdravstvenim problemima, no izrazio je želju da im se ponovno priključi.

- I ja to jako želim. Ali sve će ovisiti o tome kako će me služiti zdravlje. Bude li sve u redu, volio bih od jeseni opet ući u ‘Potjeru’. Ali, o tom-potom. Dotad ću gledati kviz, pratiti natjecatelje i lovce, a posebno genijalnog Krešu Sučevića-Međerala, koji je u kviz ušao kao moja zamjena i sjajno se snašao. Baš sam neki dan Tariku rekao: ‘Da je Krešo bolji, ne bi valjalo jer ga nitko nikada ne bi mogao pobijediti’. A velika je čast pobijediti lovca, rekao je Mirko.

A premda je posljednjih godina znao naglašavati kako je Dean Kotiga najbolji lovac u tom kvizu, tvrdeći kako je njegov zenit prošao, natjecatelji 'Potjere', kao i televizijski gledatelji, s tim se izjavama nikada nisu slagali. Umjesto toga, uvijek su isticali kako je velika čast izgubiti upravo od Mirka Miočića.

Miočić je bez konkurencije bio omiljeni kvizaš. Gledatelje nije fasciniralo samo njegovo nevjerojatno široko znanje, Miočić se otpočetka isticao svojom skromnošću i spremnošću da pomogne. Ljubitelji kvizova pamit će ga kao iznimno toplu osobu koja je uvijek bila spremna podijeliti svoje znanje, a da se pritom nikad prema onima slabijeg znanja nije odnosio svisoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 00:15