ANTONETA ALAMAT KUSIJANOVIĆ

ODLIČNA VIJEST IZ CANNESA Martin Scorsese će koproducirati film dubrovačke redateljice!

 HAVC

Producentske kuće Sikelia Prods. Martina Scorsesija i RT Features Rodriga Teixeire kofinancirati i koproducirati debitantski dugometražni igrani film Antonete Alamat Kusijanović Murina, čije bi snimanje trebalo početi u svibnju 2019. godine na hrvatskom Jadranu, javlja Variety.

Antoneta Alamat Kusijanović prva je Hrvatica primljena u cannesku rezidenciju Cinéfondation na kojoj je nekoliko mjeseci radila na razvoju svog prvog dugometražnog igranog filma Murina. Film je razvijala i u sklopu First Films First programa te Jerusalem Film Laba, a riječ je o obiteljskoj psihološkoj drami čija se radnja donekle nastavlja na njen višestruko nagrađivan kratkometražni igrani film U plavetnilo, i odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku. Povodom službene objave ulaska Martina Scorsesija u njezin tim, mlada je dubrovačka redateljica u Cannesu kratko izjavila: "Sretna sam, višegodišnji rad se isplatio!"

Glavnu ulogu u filmu nosi Gracija Filipović, a producentica je Zdenka Gold (Spiritus movens). "Dugo smo kuhali, radili i razvijali Murinu, i došli smo do ovog izvrsnog rezultata. Svi smo jako sretni, no ovo je tek početak, pred nama je još jako puno posla. Vjerujem u Antonetu i tim koji smo okupili oko filma i nadam se da ćemo ispuniti sva očekivanja", rekla je ovom prilikom. Koproducent filma je i Danijel Pek (Antitalent).

Ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić oduševljen je sjajnim uspjehom Antonete Alamat Kusijanović u Cannesu, u kojem je sinoć 71. izdanje najpoznatijeg filmskog festivala na svijetu zajedno s Cate Blachett otvorio upravo Martin Scorsese: "Svaka filmska zajednica navikla je hvaliti samu sebe. No kad vas profesionalnim blagoslovom pospe onaj koji to ne mora, to je onda najveće priznanje. Imati Martina Scorsesea u našoj filmografiji, baštiniti njegov talent kako bi se odnjegovao onaj novi, Antonetin, ponovno pokazuje da hrvatski film ima najveće uspjehe ako, da parafraziram Maestra Scorsesea, iza sebe ima Doba nevinosti, a čuva se Vuka s Wall Streeta."

Antoneta Alamat Kusijanović rođena je 1985. godine u Dubrovniku. U svojim filmovima tematizira tamnu stranu strasti, obiteljska ograničenja i opasnost koju donose tajne. Magistrirala je filmsku umjetnost na sveučilištu Columbia u New Yorku.

Sikelia Prods. i RT Features osim Murine kofinancirat će te koproducirati i debitantski dugometražni igrani film Port Authority Danielle Lessovitz. Ove tvrtke surađuju od 2014. kako bi zajedno otkrivale mlade talente iz cijeloga svijeta. “Udružili smo snage s RT Features kako bismo proširili autentične i uzbudljive nove izričaje u kinematografiji. Danielle i Antoneta snažno utjelovljuju taj duh kroz svoje jedinstvene vizije”, rekli su Martin Scorsese i Emma Tillinger Koskoff za Variety. 'Iznimno nam je drago što njihove nadahute priče donosimo zaljubljenicima u film širom svijeta.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 10:17