PRVIJENAC DUBRAVKE TURIĆ

Održana svjetska premijera filma ‘Tragovi‘ na otvorenju 38. Varšavskog filmskog festivala: ‘Prvi komentari su odlični‘

Premijera filma Tragovi

Redateljica Turić istaknula je kako je film izašao pred publiku nakon petogodišnjeg rada

Film "Tragovi", dugometražni prvijenac redateljice Dubravke Turić koji je producirala Ankica Jurić Tilić, imao je svjetsku premijeru prvoga dana 38. Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi, priopćeno je u petak.

Premijeri u Varšavi prisustvovale su redateljica Turić, producentica Jurić Tilić, glumice Marija Škaričić i Lana Barić, litvanska koproducentica Ieva Norviliene i skladatelj Jonas Jurkūnas. Festival se održava od 14. do 23. listopada, a ‘Tragovi‘ su jedan od 15 filmova koji konkuriraju u Natjecateljskom programu 1-2.

image

Premijera filma Tragovi

image

Premijera filma Tragovi

Redateljica Turić istaknula je kako je film izašao pred publiku nakon petogodišnjeg rada.

"Film je jako dobro primljen i prvi komentari su odlični", izjavila je nakon premijere.

Radnja filma vrti se oko posljednje članice nekad brojne obitelji, znanstvenice Ane, čiju ulogu tumači Marija Škaričić. Ana se suočava s osobnom krizom, a antropološko istraživanje koje vodi isprepliće se s njenim osjećajem izgubljenosti. Nizom podudarnosti, tragovi i simboli na stećcima postati će joj ujedno putokaz prema izlazu iz vlastite traume, ističe se u priopćenju.

image

Premijera filma Tragovi

image

Premijera filma Tragovi

image

Premijera filma Tragovi

Uz Mariju Škaričić, zapažene uloge ostvarili su Nikša Butijer, Mate Bulin, Lana Barić i Tvrtko Jurić. Uz režiju, Dubravka Turić potpisuje – zajedno s Danijelom Žeželjom – i scenarij filma koji je sama montirala. Direktor fotografije je Damjan Radovanović, scenografkinja je Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Željka Franulović, slikarica maske Snježana Gorup, skladatelj Jonas Jurkūnas, a dizajnerica zvuka Dubravka Premar.

Dubravka Turić završila je zagrebačku Akademiju dramskih umjetnosti, a njen prvi kratki igrani film ‘Belladonna‘ osvojio je Zlatnog Lava – Orizzonti, nagradu za najbolji kratki igrani film na venecijanskoj Mostri 2015. godine. Dubravkin drugi kratkometražni film ‘Trešnje‘ premijerno je prikazan u Cannesu u sekciji ‘Quinazaine des realisateurs‘.

Uz Kinoramu kao glavnog producenta, film je nastao u koprodukciji s litvanskim Tremorom i srbijanskom Coronom.

Hrvatska premijera filma ‘Tragovi‘ bit će 26. listopada na 20. Zagreb film festivalu, a film se u kino distribuciji očekuje u siječnju 2023.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:59