SARAJEVO FILM FESTIVAL

OGROMAN INTERES ZA FILM OBRANA I ZAŠTITA Jelčić: 'Imao sam potrebu ući u srž života u Mostaru'

 afp

Početak 19. Sarajevo Film Festivala, potpuno očekivano, obilježila su dva filma - “Epizoda u životu berača željeza” bosanskohercegovačkog redatelja Danisa Tanovića, čijom je regionalnom premijerom u petak navečer otvoren festival, te “Obrana i zaštita” Bobe Jelčića, kojim je u subotu počeo natjecateljski dio programa.

Tanovićev film, koji je na 63. Berlinaleu nagrađen s dva Srebrna medvjeda, prikazan je u paralelnim projekcijama u Narodnom pozorištu u Sarajevu te u Ljetnom kinu Hej! pred više od tri tisuće gledatelja koji su ovacijama ispratili ekipu filma, posebice glavne protagoniste, supružnike Senadu Alimanović i Nazifa Mujića.

- Velika mi je čast biti ovdje. Veliko mi je srce, Berlin je popularan, ali ovo je meni drugi Berlin - izjavio je Mujić na svečanoj ceremoniji otvorenja, prilikom koje je uručena i prva ovogodišnja nagrada, točnije priznanje - počasno Srce Sarajeva, koje se dodjeljuje za izniman doprinos razvoju filmske umjetnosti, a koje je ove godine pripalo mađarskom redatelju Béli Tarru.

Apsolutni pobjednik ovogodišnjeg 60. Pula Film Festivala - film “Obrana i zaštita” redatelja i scenarista Bobe Jelčića, nastao u hrvatsko-bosanskohercegovačkoj koprodukciji - izazvao je ogroman interes medija i publike, što se vidjelo već na subotnjoj, jutarnjoj novinarskoj projekciji za koju se tražilo mjesto više. A pohvale Jelčiću i ekipi filma, koju predvode Bogdan Diklić i Nada Đurevska, uslijedile su i na konferenciji za novinare održanoj nakon projekcije.

Jelčić je tom prilikom rekao da je film nastao iz njegove potrebe da analizira stanje u Mostaru, gradu u kojem je rođen, a koji epitet “grada slučaja” nosi već dva desetljeća i u kojem su duboke podjele nastale tijekom rata i danas itekako vidljive.

- Mostar je grad koji je u nekoj tranziciji od samog završetka rata do danas, gdje su specifičnosti vrlo izražene. Postojala je kod mene potreba da uđem u neku srž stanja i života dolje. Mostar je tijekom godina doživljavao razne mijene vlasti i to je usadilo nekakve strahove i osjećaje u svakom čovjeku. Iako to nije nužno cijela istina o životu u Mostaru, to je jedna slika o jednom čovjeku na temelju koje možemo graditi stajalište i o tome gradu, ali i o cijeloj bivšoj Jugoslaviji - rekao je Jelčić.

U subotu su na SFF-u prikazana i dva hrvatska dokumentarca - “Okupacija, 27 slika” Pave Marinkovića te “Autofokus” Borisa Poljaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:14