KRAJ FENOMENA

OMILJENA LJEPOTICA SE U REKORDNOM ROKU PRETVORILA U POREMEĆENU LUĐAKINJU, ŠTO SADA? Uoči posljednje epizode bruje razne teorije o završetku

 HBO screenshot
 

Na samom početku pete epizode Daenerys Targaryen kaže: “Ovdje u Westerosu nema ljubavi za mene, postoji samo strah”. Poslije dodaje: “Pa kad je tako, neka bude strah”.

Ona se poprilično promijenila od one eterične ljepotice koju smo upoznali u prvoj sezoni: kasnije, kad je napravila nešto strašno, na primjer pobila protivnike bez milosti, opravdavali smo je da je na to bila prisiljena. No, sad je situacija nešto drukčija. Kad je na Drogonu letjela iznad Kraljeva grudobrana i spaljivala obične ljude koji su se nastojali skloniti od vatre s neba, to je mogao napraviti samo psihopat opsjednut vlašću.

Uostalom, nije bez razloga njezin otac Aerys II Targaryen nazvan “ludim kraljem”: kći je očito dosta od njega naslijedila jer se sve više ponaša kao da je poremećena. Cersei Lannister je bila pokvarena, ali ne i luda.

Može li to Jon Snow otrpjeti, unatoč tome što polaže više prava na prijestolje od nje? Isprva tvrdi da je za njega ona jedina legitimna kraljica, ali borbe u Kraljevu grudobranu ozbiljno su ga uzdrmale: ne kaže to decidirano, ali vidi se da je na ozbiljnoj kušnji.

Znači li to da će između njih dvoje doći do sukoba? Po svoj prilici, no kako će to izgledati, zasad je teško zamisliti. Jon je već jednom ubijen i uskrsnuo - teško je povjerovati da će se to još jednom dogoditi. Još je teže povjerovati da će Daenerys naslijediti Cersei na Željeznom prijestolju jer nema zemlje koja je takvo što zaslužila.

Zanimljivo je da su u posljednje dvije sezone male države Westerosa prestale igrati bilo kakvu značajnu ulogu. Hoće li se u šestoj epizodi stvarati nove koalicije u kojima će na jednoj strani biti Daenerys, njezin zmaj Drogon i vjerni Neukaljani, a na drugoj svi ostali? Možda, ali za takvo što nema previše vremena. Ako Jon odnosno Aegon Targaryen odluči postati kraljem, sve će biti jednostavnije, no u seriji smo dosad naučili da se ništa što nam se čini očitim nikad i ne ostvari. Znači, bit će obrata na koje ni najveći poklonici “Igre prijestolja” nisu bili u stanju upozoriti.

Ne treba zanemariti ni mogućnost da Targaryeni ne moraju nužno vladati Westerosom.

Starkovi su u prvoj sezoni bili vjerni Baratheonima, a sve što su dobili zauzvrat bila je odsječena glava vođe njihova klana Neda Starka (Sean Bean). Lannisteri su zavladali tako što je Cersei bila udana za Roberta Baratheona (Mark Addy), a kada ga se riješila, zavladala je sama sve dok je nije ugrozila Daenerys koja je tražila ono što je nekad pripadalo njezinoj obitelji.

Starkovih nije ostalo puno, Ayru, čini se, ne zanima vlast, Bran je bogalj (Isaac Hemstead Wright), “trooki gavran”, više zainteresiran za magiju, a proračunata Sansa ne bi odbila takvu počast. Jedini je problem što je dosad pokazala da je prvenstveno zanima njezino Oštrozimlje, ne i čitav Westeros.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:55