POPULARNI TV KVIZ

ONI SU NOVI DŽOKERI NA MILIJUNAŠU Svima im je zajedničko da su uzeli istu novca u kvizu, a sada imaju ulogu 'publike': 'Pritisak je puno veći'

Bruno Robert Kirinić, Josip Buklijaš i Ivan Jurić
 Darko Tomas / CROPIX
Josip Buklijaš, Bruno Robert Kirinić i Ivan Jurić nove su zvijezde 'Milijunaša' u doba korone

Umjesto publike od 100 ljudi, u gledalištu studija 7 Hrvatske radiotelevizije u kojem nastaje omiljeni kviz “Tko želi biti milijunaš?” sada sjede njih trojica. I to, naravno, na dva metra razmaka. Oni su “tri mudraca”, “tri mušketira”, odnosno tri znalca - najveća promjena u “Milijunašu” dosad.

Oni su - novi džoker.

Josip Buklijaš, Bruno Robert Kirinić i Ivan Jurić bivši su ovosezonski natjecatelji “Milijunaša”. I to jedni od uspješnijih. Svi su otvorili pitanje za 250.000 kuna, no odustali su i uzeli 125.000. Sada, pak, imaju drugu ulogu.

Ako natjecatelju treba pomoć, on može pozvati tri znalca koji sjede u gledalištu na međusobnoj udaljenosti od dva metra. Oni, pak, ako misle da znaju odgovor, dižu ruku. Natjecatelj odabire znalca čiju pomoć želi, a ovaj mu pak odgovara odgovorom za koji misli da je točan. Potom je na natjecatelju da odluči hoće li vjerovati znalcu i da odluči koji je odgovor konačan.

Čemu ova promjena?

Kako je Stožer popustio protupandemijske mjere, tako se ekipa koja stoji iza “Milijunaša” protekli tjedan okupila na HRT-u nakon dva mjeseca stanke. Odlučili su u dva dana snimiti preostale četiri epizode koje su planirali odraditi do početka ljetne sheme, rekao nam je urednik “Milijunaša” Igor Grković. No morali su se prilagoditi na “novo normalno”. U slučaju snimanja “Milijunaša”, to je značilo da se snima s novim džokerom - tri znalca, koji je zamjena za džoker “pitaj publiku”. Jer publike nema. Prva epizoda “Koronamilijunaša”, kako su ga prozvali, emitirala se već ovaj četvrtak, a zadnja epizoda u sezoni emitirat će se 4. lipnja.

- Zadovoljan sam svojim prvim nastupom iako nisam imao priliku nikome pomoći. Dao sam jedan točan odgovor ‘izvan regularnog vremena’, odnosno nakon što je natjecatelj već ponudio svoj, a Tarik je odlučio i znalce upitati za mišljenje - prisjeća se Bruno Robert Kirinić, 29-godišnji znalac iz Zagreba.

Kvizaško iskustvo

Završio je Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a po struci je magistar portugalskog jezika i književnosti te magistar ukrajinistike. Trenutačno je zaposlen kao recepcionar u jednom zagrebačkom hotelu. Da nam život nije okovan karantenom, četvrtkom navečer Kirinić bi, kaže, bio na nogometu, a “Milijunaša” gledao na snimci.

- Rekao bih da sam u sportu najjači. Znam dosta o jeziku, filmu i glazbi, ponešto o svjetskom zemljopisu, nažalost, puno manje o hrvatskom. Nađe se i koji povijesni podatak. Prirodne znanosti prepuštam drugima, a slabo baratam i trivijalnim informacijama. HRT-ove emisije ‘TV kalendar’, ‘Povijest četvrtkom’ i slično odličan su mi izvor informacija, a često slijedim razne poveznice na internetu i tako skačem od jednog do drugog podatka - objašnjava Kirinić. Njegov natjecateljski nastup na “Milijunašu” bio je u listopadu prošle godine. U pratnji u publici bila je njegova sestra Romana, osobna trenerica koja ga je, otkriva, psihofizički pripremila za nastup.

Kirinić već ima kvizaškog iskustva. Natjecao se u HRT-ovoj “Potjeri” te RTL-ovu kvizu “Tog se nitko nije sjetio”, no oba puta završila su neuspješno. “Milijunaš” je bio njegova treća sreća, čini se.

- Pretpostavljam da su me, kao i većinu kvizaša, zainteresirali kao vrsta natjecanja u kojoj je moguće pokazati stečeno znanje, a i nešto zaraditi. U tom smjeru najviše me pogurao upravo ‘Milijunaš’. I doma sam imao uzor, a to je moj otac Anton koji je uspješno nastupio u nekadašnjoj popularnoj ‘Kviskoteci’. Dakle, kvizovi polako postaju obiteljska tradicija - smije se Kirinić. Iznenadila ga je medijska pozornost ovih dana, koja je sada puno veća nego kad je bio natjecatelj. Poziv i ponuda urednika “Milijunaša”, Igora Grkovića, ugodno su ga iznenadili.

- Ekipa na snimanju, kaže, bila je opuštena, uhodana i profesionalna, stoga mu je neizmjerno drago što je dio “Milijunaša”.

- To je kviz mojih tinejdžerskih dana te, za mene, i dalje kviz najboljeg formata koji sam ikada vidio, uz dužno poštovanje ‘Potjeri’. Tada sam bio u srednjoj školi i većina znanja koje se tražilo u pitanjima bilo mi je svježe. Činilo mi se da bih uz korištenje džokera svakako mogao doseći drugi prag, odnosno osvojiti 32.000 kuna. Možda je dobro da sam pričekao pa uzeo malo više - smije se Bruno Robert koji je imao 11 godina kad se 2002. godine “Milijunaš” počeo emitirati u Hrvatskoj.

Najmlađi znalac

Najmlađi među znalcima, Ivan Jurić, tada je imao samo pet godina. Bio je opčinjen Atlantidom i sanjao da će kad naraste postati podvodni arheolog. Kad je konačno odrastao, nije se previše udaljio od te želje jer je upisao studij povijesti i geografije i to u Zadru. Sudbina je, kaže, valjda htjela da to ne bude Zagreb, nego grad njegova kvizaškog uzora i čovjeka koji je vječna asocijacija na “Milijunaša”, pokojnog Mirka Miočića.

- Moja ljubav prema kvizovima počela je s ‘Milijunašem’ još u nižim razredima osnovne škole. Jedva sam čekao da postanem punoljetan i prijavim se na kviz. Možete zamisliti moju sreću kada sam saznao da se ‘Milijunaš’ vraća i da ću imati priliku nastupiti, a pogotovo kad sam dobio poziv i u konačnici osvojio pozamašan iznos - rekao je Jurić, 24-godišnji znalac iz Županje. Njegov natjecateljski nastup na “Milijunašu” emitiran je dan prije Valentinova ove godine, a pitanje koje mu je presudilo glasi: “Što je po tvrdoći gotovo jednako dijamantu”.

- Do tog sam pitanja došao bez potrošenog džokera. Nakon što sam sva tri potrošio na tome pitanju, ipak sam odustao. Glavni razlog je to što sam nastupajući u ‘Šifri’ također trebao osvojiti 125.000 kuna da sam išao dalje, ali sam odustao ne znajući broj točnih odgovora, tako da mi je previše značio taj iznos i nisam se htio kockati - objašnjava Jurić kojem je podrška u pratnji tada bio brat Antonio, koji je brucoš na Kineziološkom fakultetu. Osim što je počastio nekoliko prijatelja, nije stigao potrošiti osvojeni iznos pa tako zasad tek planira obiteljsko putovanje na Mljet.

Odmah nakon obrane diplomskog, Jurić se zaposlio u Županji, gradu u kojem je odrastao. Radi kao profesor povijesti i geografije u Tehničkoj školi i Gimnaziji u Županji. Ovog petka svi su mu čestitali.

- Budući da sam pohađao istu gimnaziju u kojoj trenutačno predajem, sigurno je da sam ugodno iznenadio kolege profesore, a pogotovo one koji mi nisu predavali. Kako sam imao nastavu u petak i to odmah ujutro prvi sat, razred koji sam imao po rasporedu me dočekao s pljeskom, a to ću pamtiti do kraja života - ističe Jurić.

Osim “Milijunaša” i HRT-ova kviza “Šifra”, nastupio je i dva puta u “Potjeri”, nažalost, bez uspjeha.

- Znalci apsolutno nisu pandan lovcima u ‘Potjeri’ već po samom principu odabira, a pogotovo po pitanju znanja ako uspoređujemo tri znalca i četiri lovca. Volio bih se okušati na jedan dan, čisto da vidim kako je to biti lovac, ali smatram da moram još više proširiti svoje znanje kako bih bio uspješan lovac. Zasad, svjestan sam svoga znanja, ali i neizmjerno većeg neznanja, pa ne mogu reći da se smatram znalcem - objašnjava Jurić.

Tarik Filipović se sada, u ovim osiromašenim uvjetima snimanja, pokazao kao apsolutna voditeljska legenda, slažu se znalci.

Slaže se s time i Josip Buklijaš, treći znalac iz Vrgorca, koji je već u prvoj emisiji imao priliku pomoći natjecatelju.

- Tarik je zvijezda, no ja sam ga doživio kao vrlo jednostavnu osobu, stalno nasmiješenu, spremnog na šalu. Uvijek emitira pozitivnu energiju tako da je suradnja s njim vrlo ugodna i jednostavna - ističe Buklijaš, 25-godišnjak iz Vrgorca. Kao dječak gledao je Tarika na televiziji i jedva čekao 18. rođendan kako se mogao prijaviti i možda, uz malo sreće, sjesti nasuprot njega u studiju. Sada, ne samo da je nastupio u “Milijunašu” i osvojio 125.000 kn nego je i znalac.

Poticaj za učenje

- Malo mi je neobično da me zovu i predstavljaju kao znalca, no ta ‘titula’ mi je poticaj da učim i dalje. U Hrvatskoj definitivno postoje puno veći znalci i bolji kvizaši od mene, no eto, birani smo po ključu nastupa u ovoj sezoni, gdje smo nas trojica uz još dva natjecatelja osvojili najviše iznose. Da ne smatram da mogu nekome pomoći, ne bih ni prihvatio poziv gospodina Grkovića, pa bih se u tom smislu mogao smatrati znalcem - objašnjava Buklijaš. Njegov nastup u “Milijunašu” bio je krajem studenoga prošle godine, u pratnji je bila njegova prijateljica Dora. Na 13. pitanju za 250.000 kuna tražila su se dva otoka koja razdvaja kanal Tsugaru, koji je preplivala naša Dina Levačić.

- Već tada sam bio bez džokera i nekako sam nakon osvojenih 125.000 očekivao pitanje o kojem ništa neću znati pa bi i odluka o odustajanju bila puno lakša. Ovako sam slutio točan odgovor, ponajviše zbog toga što se taj Dinin podvig zasluženo popratio i u medijima. No, iako sam se prijavio iz zabave, kad sam došao do značajnijeg iznosa, nisam bio spreman previše riskirati, posebno u ovom razdoblju kad težim samostalnosti, takav iznos i više nego dobro dođe - istaknuo je Josip. Dio dobitka potrošio je na sitnice za obitelj, no većinu novca čuva za putovanje kad se granice otvore i kad bude sigurno putovati.

Završio je Opću gimnaziju u Vrgorcu i sada je na petoj godini splitskog PMF-a, na studiju matematike, računarski smjer. Još nije zaposlen, ali ubrzo, kaže, počinje s praksom pa se nada poslu u struci u skoroj budućnosti.

Kad uhvati koji slobodan trenutak zasvira gitaru, voli pročitati dobru knjigu i pogledati film ili seriju. Košarka i NBA liga njegova su velika ljubav te prati sve u vezi s tim, a s prijateljima, pak, često igra mali nogomet te cageball. - Predstavljaju me kao znalca za prirodoslovne znanosti, no ja bih tu ipak rekao da za matematiku i informatiku ta tvrdnja vrijedi, a za kemiju, fiziku i biologiju ipak ne u tolikoj mjeri. Osim toga, rekao bih da su mi sport i geografija najjača područja. Znanje nadograđujem gledanjem raznih dokumentaraca, upijanjem činjenica i rekao bih, naizgled nevažnih stvari koje svakodnevno čujemo i kojima smo okruženi - ističe.

Iako je njegov natjecateljski nastup na “Milijunašu” ujedno bio njegov prvi televizijski nastup pred kamerama, trema je, kaže, mnogo veća sada kad je u ulozi znalca.

- U ovoj ulozi, već se pretpostavlja da moram znati neke stvari, u slučaju moje greške, ne gubim ja novac, nego druga osoba, tako da je pritisak mnogo veći te je taj teret odgovornosti uvijek nad nama, premda je natjecatelj taj koji donosi konačnu odluku, kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:36