Vulkan na Netflixu

Opisi nesreće su zastrašujući, otrovni plin spržio je kožu nesretnicima iako su imali odjeću...

Vulkan Spas s Whakaarija

 /Netflix Youtube screenshot
U realizaciji filma sudjelovala su vrhunska holivudska imena, kao izvršni producenti figuriraju i Ron Howard i Leonardo DiCaprio. Ne čudi što je na prvim mjestima top liste

Trebao je to biti ugodan izlet, na dan 9. prosinca 2019. Novi Zeland ima tzv. Bijeli otok na kojem je vulkan sklon erupcijama, no tko bi pomislio da će se taj aktivirati upravo u trenutku kad će ga posjetiti četrdesetak turista i nekoliko stručnih vodiča. Istina, jedna od posjetiteljica upozorila je da je upravo u vrijeme kad su se oni iskrcali na Whakaari, kako domorodci zovu taj otok, kritičan trenutak za erupciju, no ni ona sama sebe nije shvatila ozbiljno. Za razliku od holivudskih filmova katastrofe, ovo je dokumentarac napravljen iz video i audio snimki s mobitela, a kao komentatori figuriraju ljudi koji su preživjeli taj užas. Opisi nesreće su zastrašujući, otrovni plin spržio je kožu nesretnicima unatoč tome što su imali odjeću, a dvoje od njih nikad nisu pronađeni.

Film je vrlo dobro režirala Rory Kennedy, u početku koristi samo bliže planove postradalih, da bi tek u završnici pokazala što im se zapravo dogodilo: naime, erupcija je trajala samo dvije minute, a oporavak ozlijeđenih ni danas nije završen. Ima i potresnih situacija, jedan je mladić morao ostaviti roditelje kako bi spasio sebe, a sestra mu nikad nije pronađena. U realizaciji filma sudjelovala su vrhunska holivudska imena, pa kao izvršni producenti, između ostalih, figuriraju Ron Howard, Brian Grazer i Leonardo DiCaprio. Ne čudi što je film na prvom mjestu Netflixove top liste i što ga neki gledaju i po nekoliko puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:11