FILMSKI FESTIVAL

Oppenheimer, film o znanstveniku koji je razvio atomsku bombu, i Barbie na programu Pule. Kao i horor koji je plašio generacije...

 Pulski filmski festival
‘Prikazat ćemo gotovo osamdeset filmova na više od 100 projekcija i želimo da grad živi s Festivalom cijeli dan‘, rekao je umjetnički ravnatelj Danijel Pek

Uz 20 hrvatskih filmova i manjinskih hrvatskih koprodukcija koje su u konkurenciji za Zlatne arene, Pulski filmski festival koji se održava od 15. do 23. srpnja 2023. u nizu popratnih filmskih programa u Areni, Istarskom narodnom kazalištu, Kinu Valli, Ambreli i na Brijunima prikazat će gotovo 80 filmova. Na internetskim stranicama Festivala objavljen je raspored projekcija, a ulaznice za pojedinačnu filmsku večer u Areni, kao i komplet ulaznica za sve večeri moguće je kupiti online od utorka, 27. lipnja.

“Kroz popratne programe Pulskog filmskog festivala želimo se osvrnuti na kulturni i produkcijski kontekst u kojem hrvatski filmovi nastaju. Popratni, nenatjecateljski programi festivala stoga uključuju izbor iz produkcije zemalja sličnog kulturnog kruga, filmove koji istražuju odnos kinematografije i povijesti pa sve do studentskih filmova koji nam predstavljaju nova autorska imena i time pružaju svojevrsni uvid u budućnost”, izjavio je selektor filmskih programa Mario Kozina.

“Prikazat ćemo gotovo osamdeset filmova na više od 100 projekcija i želimo da grad živi s Festivalom cijeli dan. Od 11 sati započinjemo s najboljim manjinskim koprodukcijama, u Istarskom narodnom kazalištu prikazujemo sjajne filmove, od premijera, debitantskih uspješnica do filmova već etabliranih autora. U Areni donosimo filmove za najširu publiku. Posebno ističem svečane projekcije hrvatskih filmova u 19 sati u INK na kojima će gostovati filmske ekipe i pozivam publiku da ih podrži”, istaknuo je umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Danijel Pek.

PoPularna Pula u spektakularnom ambijentu Arene

Antički amfiteatri svojim su građanima nudili zabavu, a PoPularna Pula osmišljena je upravo kako bi podsjetila na povijest centralne festivalske lokacije - pulske Arene gdje će u drugome terminu biti prikazivana raznolika sekcija filmskih naslova, koji uključuju autorske i regionalne hitove te premijeru restauracije klasika.

U spektakularnom ambijentu bit će prikazani Oppenheimer Christophera Nolana, dan prije nego što krene u distribuciju u kina diljem svijeta. Tu su i dugoočekivana satirična komedija Barbie Grete Gerwig te Asteroid City Wesa Andersona. U Areni ćemo gledati i novu komediju Nannija Morettija Sunce budućnosti koja je nedavno prikazana i u konkurenciji Filmskog festivala u Cannesu te srpsku kinouspješnicu Indigo kristal Luke Mihailovića. Program uključuje i restauraciju filma Gosti iz galaksije (1981) našeg oskarovca Dušana Vukotića koja je zahvaljujući svojim neobičnim idejama i odličnim soundtrackom već izgradila i kultni status.

image

"Oppenheimer"

Pulski filmski festival
image

"Barbie"

Pulski filmski festival
image

"Indigo kristal"

Pulski filmski festival
image

"Gosti iz galaksije"

Pulski filmski festival

Greater Adria - žanrovski film i aktualne teme

Greater Adria je međunarodni program Pulskog filmskog festivala nazvan prema kontinentu iz geološke prošlosti, a bit će prikazani filmovi iz zemalja koje su Hrvatskoj kulturno ili produkcijski bliske, s naglaskom na kinematografije Mediterana te srednje i jugoistočne Europe. Ovogodišnja selekcija sastoji se od šest filmova iz Austrije, Italije, Slovenije, Srbije i Španjolske čiji autori pametno koriste konvencije žanrovskog filma kako bi se pozabavili aktualnim temama.

U tom smislu izdvaja se Pored tebe, novi film jednog od pionira novog srpskog žanrovskog filma Stevana Filipovića. Ovaj intrigantni spoj film noira, detektivskog filma i paranoidnog trilera smješten je u vrijeme prvog lockdowna u Srbiji, a na veliki ekran vraća likove Filipovićeva Pored mene (2015), nagrađenog i na Pulskom filmskom festivalu. Bit će održana i hrvatska premijera filma Probudi me (2022) Marka Šantića, psihološka drama o ksenofobiji u suvremenom slovenskom društvu, čiji je scenarij Šantć napisao s poznatim književnikom Goranom Vojnovićem. Slijede naslovi koji će uskoro krenuti u ljetnu distribuciju, među kojima su dva uzbudljiva trilera: Amore Andree di Stefana s karizmatičnim Pierfrancescom Favinom i Zatvor 77 Alberta Rodrigueza s Miguelom Herrańom, zvijezdom serije La casa de Papel te obiteljska drama Beskrajna ljubav Emanuelea Crialesea sa sjajnom Penelope Crúz u glavnoj ulozi.

image

"Pored tebe"

Pulski filmski festival

Vremeplov - kako je film oblikovao povijest

Selekcija uključuje nove restauracije filmskih klasika, dokumentarne filmove o povijesti kinematografije, ali i filmove koji istražuju kako su filmske slike oblikovale povijest i način na koji je pamtimo. Ovdje se ističe svjetska premijera digitalne restauracije filma Događaj (1969) Vatroslava Mimice, uzbudljivog modernističkog trilera koji će digitalno restauriranom ruhu biti predstavljen novoj generaciji gledatelja. Projekcijom ovoga filma obilježavamo 100. godišnjicu rođenja Vatroslava Mimice, redatelja koji je ostavio neobrisivi trag u domaćoj kinematografiji.

Obilježit ćemo i 50. rođendan Leptirice (1973), legendarni film strave Đorđa Kadijevića koji je od svoga prikazivanja davne 1973. isprepadao generacije gledatelja. Dokumentarni film Dosje Labudović: Cine-guerillas (2022) Mile Turajlić otkriva uzbudljivu priču o važnosti koju je osobni snimatelj Josipa Broza Tita imao u borbi za nezavisnost Alžira, dok Mekani brodovi (2022) Željka Zorice Šiša gledatelje vode u živahnu i provokativnu scenu nezavisnog kazališta sedamdesetih, koje je iznjedrilo i niz popularnih dramaturga, fotografa i glumaca, među ostalim i europsku filmsku zvijezdu Zlatka Burića. Dokumentarni film El Shatt – nacrt za utopiju Ivana Ramljaka kombinira impresivne arhivske snimke i osobna svjedočenja kako bi ispričao jednu upečatljivu epizodu iz hrvatske povijesti.

image

"Leptirica"

Pulski filmski festival

Spomenimo i to da će 70. Festival i krenuti s projekcijom filma iz sekcije Vremeplov: riječ je o Vesni Fantišeka Čápa, pobjedniku prvog Pulskog filmskog festivala iz 1953. godine, koji je prošle godine i digitalno restauriran.

Studentski program - kako će izgledati budućnost hrvatskog i regionalnog filma

Među 18 radova europskih filmskih akademija našla se mješavina premijernih i uspješno prikazanih radova, od čega čak 13 hrvatskih naslova, dok nešto više od pola programa čine redateljice. Ova sekcija uključuje neke od najzanimljivijih filmova nastalih u sklopu studija na Akademiji dramske umjetnosti i sveučilišta VERN u Zagrebu, Umjetničke akademije u Splitu te nekolicine drugih partnerskih akademija. Bilo kroz animaciju, dramu, satiru, dokumentarizam ili komediju, mladi filmaši oslikavaju tragikomičnu tapiseriju egzistencijalnih pitanja, zamršenosti međuljudske komunikacije, te međugeneracijskih i rodnih odnosa.

U kinu Ambrela Pula ove godine donosi dio programa H15 kojim se obilježava 15 godina Hrvatskog audiovizualnog centra, a gledat ćemo neke od najvećih kinohitova posljednjih godina, od kojih su mnogi nagrađeni na Pulskom filmskom festivalu. Na Brijunima će se prikazati izbor iz Glavnog i popratnih programa Pulskog filmskog festivala.

Za programe Pulskog filmskog festivala koji se održavaju svake večeri u Areni naplaćuju se ulaznice po cijeni od 5 eura za večer, a moguće je kupiti i komplet ulaznica za sve filmske večeri u Areni u iznosu od 30 eura. Ulaznice se od 27. lipnja 2023. mogu kupiti online na ovoj adresi, dok fizička prodaja započinje 8. srpnja na Festivalskom informativnom punktu na Giardinima, a ispred Arene od 15. Srpnja. Ulaz na projekcije na ostalim festivalskim lokacijama je slobodan. Više informacija pronađite na službenoj internetskoj stranici Pulskog filmskog festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:56