SERIJA ‘PICARD‘

Oproštaj od kapetana Picarda: svima dobro poznata posada Enterprisea spasila je svemir posljednji put

Jean-Luc Picard

 -/Mary Evans Picture Library/Profimedia
Tijekom tri sezone, serija je mijenjala razinu kvalitete i bavila se raznim temama, često se oslanjajući na nostalgiju

Serija "Zvjezdane staze: Picard" započela je kao serija koja odaje počast Jean-Lucu Picardu, ostarjelom, ali nepokolebljivom bivšem kapetanu Enterprisea, no serija je uz velikana Patricka Stewarta uvela i nove likove, spremne preuzeti Star Trek franšizu i voditi je dalje.

image

Jean-Luc Picard

-/Mary Evans Picture Library/Profimedia

Tijekom tri sezone, prema mišljenju obožavatelja, serija je mijenjala razinu kvalitete i bavila se raznim temama iz svemira "Zvijezdanih staza" dovodeći poznate likove poput Sedme od Devet Jeri Ryan, Rikera Jonathana Frakesa ili Date Brenta Spinera, no pustolovine posljednje sezone, čija se finalna epizoda emitirala ovog četvrtka, daju franšizi "Zvjezdanih staza" kao cjelini vjetar u leđa i omogućuje da krenu dalje, dovodeći Picardovog prethodno nepoznatog sina, Jacka Crushera, i dvije kćeri Geordija LaForgea, poznatog lika iz sada već kultne, mnogima i ponajbolje Star Trek serije - "Nova generacija".

U epizodi s odgovarajućim podnaslovom "The Last Generation/Posljednja generacija", i to s glumicom Alice Krige koja ponavlja svoju ulogu iz "Prvog kontakta" kao kraljica Borga, svima dobro poznata posada Enterprisea spasila je svemir po posljednji put.

image

Jeri Ryan kao Sedma od Devet

Paramount+/Planet/Profimedia/Paramount+/planet/profimedia

Nostalgija, iako u početku dobrodošla, dosegla je svoju granicu. Picard je zagrlio sina za kojeg nije ni znao da ga ima i obvezao se da će se plemenito žrtvovati ako bude potrebno spasiti ga, a također je publici znanim likovima iz "Nove generacije" održao emotivan oproštajni govor, ukoliko ne uspije postići što je htio.

image
Paramount Tv/Afp/Profimedia/Paramount Tv/afp/profimedia

To se, naravno, nije dogodilo, ali je emisiji dana prilika da predstavi niz emotivnih interakcija sa "starom gardom" koja je, prema svemu sudeći, teško zamijenjiva i obožavateljima draga.

Oproštajnom scenom igranja pokera, Paramount je predstavio gledateljima moguću budućnost izgrađenu oko novopromaknute kapetanice Sedme od Devet, Raffi Musiker (Michelle Hurd) i Jacka Crushera (Ed Speleers), a scenaristi su čak ubacili i tzv. "cameo" ulogu s Johnom de Lanciejem kao Q-om tijekom odjavne špice, pomalo zadirkujući ono što bi moglo uslijediti, zabavljajući obožavatelje serije, ali istovremeno kreirajući i prijetnju za budućnost likova iz Star Trekovog univerzuma.

image

Brent Spiner, LeVar Burton, Jeri Ryan, Gates McFadden, Patrick Stewart, Alex Kurtzman, Jonathan Frakes, Terry Matalas i Michael Dorn

Jesse Grant/Getty Images/Profimedia

S ove točke gledišta, nakon "Nove generacije" koja je od 1987. do 1994. revitalizirala klasičan koncept "Zvjezdanih staza" iz sedamdesetih, čak četiri filma iz devedesetih i finalno, tri sezone "Picarda", Patrick Stewart je napravio za lik Jeana-Luca Picarda sve što je trebao. Iako su spomenuti filmovi i serije varirale u kvaliteti, od epizoda koje najbolje prezentiraju ideologiju i filozofiju Star Treka Genea Roddenberryja do potpuno zasjenjenih filmova, Stewartov Picard se uvijek isticao kao persona koja može nositi serijal ili film na svojim leđima balansom karizmatičnosti i temperamentnosti prethodnog kapetana Kirka te staloženosti i profinjenosti koju su svi ostali kapetani Zvjezdane flote u krajnju ruku pokušavali replicirati.

Sir Patrick Stewart je u 83. godini života i mimo uspjeha na Broadwayju te odličnoj ulozi Professora X-a u "X-Men" serijalu, svi će ga pamtiti po kapetanu Picardu, a istoimena serija je adekvatno oproštajno pismo legendarnom liku koji je utjelovljenje onog što "Zvjezdane staze" i primarno jesu - hrabri optimist spreman za pogled u bolju budućnost, nepokolebljivih etičkih i moralnih vrijednosti i ono čemu bi bilo kakav lider trebao stremiti. Iako neće možda postići popularnost i kvalitetu kakvu je imala nekad, budućnost "Zvjezdanih staza" je u dobrim rukama baš zbog temelja kakve je postavio Picard.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 16:44