PIŠE NENAD POLIMAC

OSCARI KONAČNO PRIZNALI NETFLIX Deset nominacija za 'Romu' i dvije za nove Coene. Oba filma su streaming hitovi

 Profimedia, UPI
Deset nominacija dobio je i film Grka Yorgosa Lanthimosa “Miljenica”, britansko-američka kostimirana humorna drama impresionirala je glumačkim izvedbama

Najveće iznenađenje ovogodišnjih nominacija za Oscara je povijesno pomirenje Američke akademije i streaming giganta Netflixa.

Potonjeg se optuživalo da podriva filmsku industriju uništavanjem kinodistribucije, no to je sad gurnuto u drugi plan. Netflixova “Roma” (domaći pretplatnici imaju je priliku već gotovo mjesec dana pogledati u svojem kućnom kinu, istina, bez hrvatskih podnaslova), dobitnik Zlatnog lava u Veneciji, izborila je deset nominacija, među ostalim za najbolji film, najbolji strani film, najboljeg redatelja i originalni scenarij (oskarovac Alfonso Cuarón) te najbolju glumicu (debitantica Yalitza Aparicio). To ne znači da je “Roma” sigurni favorit za Oscara, glasovi za najbolji film i za najbolji strani film mogli bi konkurirati jedni drugima, no bit će to u svakom slučaju dobra žetva za Netflix, koji je dobio još dvije nominacije za novi film braće Coen “Balada o Busteru Scruggsu”.

Grčki favorit

Deset nominacija dobio je i film Grka Yorgosa Lanthimosa “Miljenica”, britansko-američka kostimirana humorna drama impresionirala je glumačkim izvedbama (Olivia Colman, Rachel Weisz, Emma Stone), kostimografijom i scenografijom, no teško da će se domoći glavnog Oscara. I ovdje će biti pregršt nagrada, ali možda ne onih najvažnijih, osim nagrade za glavnu glumicu Oliviju Colman.

S po osam nominacija zakitili su se “Zvijezda je rođena” i “Čovjek iz sjene”, što prvom još daje izvjesne šanse za glavnog Oscara, ipak je u pitanju vrlo popularan film, no minus je što je to priznanje uskraćeno Bradleyju Cooperu kao najboljem redatelju. “Čovjek iz sjene” također ne računa na glavnu nagradu, ali Christian Bale i dalje je jedan od favorita za glumačkog Oscara, osim ako ga ne ugrozi Rami Malek s ulogom Freddyja Mercuryja u “Bohemian Rhapsody”.

Još jedna povijesna odluka je sedam nominacija za Marvelov super spektakl “Black Panther”, prvi takav film koga je Američka akademija tako okitila. Ipak, ni tu nije prošlo bez iznenađenja, redatelj Ryan Coogler uopće nije dobio nominaciju, što je nonsens, jer je on najzaslužniji zašto taj film tako dobro izgleda.

Povratak Farrellyja

Tko će onda dobiti tog glavnog Oscara? Još je teško prognozirati, “Zelena knjiga” slovila je kao glavni favorit, upravo je dobila nagradu Ceha američkih producenata, što je priznanje koje se često poklapa s Oscarom za najbolji film, no njegov redatelj Peter Farrelly uopće nije nominiran.

I to, međutim, ništa ne znači, ni Bruce Beresford niti Ben Affleck nisu nominirani za najbolje redatelje, pa su njihovi filmovi “Vozeći gospođicu Daisy” i “Argo” trijumfirali u finalu. Među glavnim glumicama situacija je također neizvjesna, Olivia Colman profitirat će od deset nominacija za “Miljenicu”, no Glenn Close nastupa u politički najkorektnijem filmu sezone, “Supruga”, koji se zalaže za prava žena potiskivanih u braku, a osim toga ovo joj je već sedma nominacija, jednom bi je trebali i nagraditi.

Najviše zakinuti filmovi? Svakako “Prvi čovjek” Damiena Chazellea, sjajna drama o slijetanju Neila Armstronga na Mjesec, dobila je četiri nominacije, ali nijednu od njih u glavnih kategorijama. Dodjela se održava 24. veljače.

Filmovi

Zelena knjiga

Snimljeno po istinitom događaju: početkom 60-ih Afroamerikanac Don Shirley, klasično obrazovani pijanist, na turneji je po američkom Jugu, u pratnji Italoamerikanca Tonyja “Lipa” Vallelonge, svojeg vozača i zaštitara.

Roma

Prvi film u produkciji Netflixa koji je izborio nominaciju za najbolji film, i to na španjolskom, s crno-bijelom fotografijom. Oskarovac Alfonso Cuarón (“Gravitacija”) dočarao je svoje djetinjstvo u Mexico Cityju.

Zvijezda je rođena

Četvrta (odnosno peta) verzija holivudskog klasika autorski je rad Bradleyja Coopera, koji je redatelj, scenarist, glavni glumac i producent. 136-minutni film spoj je glazbene drame i ljubića.

Miljenica

Početkom 18. stoljeća kraljica Ana Stuart, otvorenih lezbijskih sklonosti, razapeta je između dvije ljubavnice, pritom i bliske rođakinje. Prvi film grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa koji se natječe za Oscara.

Bohemian Rhapsody

Biografski film o Freddyju Mercuryju i grupi Queen pretrpio je dosta (pretjeranih) kritika zbog povijesnih netočnosti, ali je u kinima pravi fenomen: u svijetu je dosad zaradio 800 milijuna dolara bruto.

BlacKkKlansman

Još jedan film po istinitom događaju: afroamerički policajac postavlja svojeg židovskog surogata za vođu mjesnog Ku Klux Klana. Prvo ostvarenje kultnog redatelja Spikea Leeja koje je izborilo nominaciju za najbolji film.

Black Panther

Marvelovi spektakli o superjunacima inače se ne natječu za Oscara, no ovom su pomogle dobre kritike, impresivan vizualni stil i “black power” podrška. Nagradu neće dobiti, ali i ovo je veliko priznanje.

Čovjek iz sjene

Adam McKay promoviran je nakon “Oklade stoljeća” u redateljsku zvijezdu, a status je potvrdio satiričnom biografijom potpredsjednika Dicka Cheneyja, najmoćnijim političarom u vladi Georgea W. Busha.

Redatelji

Alfonso Cuarón (“Roma”)

Iako već ima jednog Oscara, američko-meksički redatelj slovi kao favorit u ovoj kategoriji zbog kompliciranog mizanscena i rafinirane emocionalnosti kojom je dočarao ulomak iz svoga odrastanja.

Spike Lee (“Blackkklansman”)

Nema zbora, izvrstan je redatelj, brbljav i polemičan, zagovornik prava afroameričkih umjetnika, ali nekad je radio mnogo hrabrije i modernistički radikalnije filmove. No i ovaj ima svoje zagovornike.

Adam McKay (“Čovjek iz sjene”)

I on je prošao mijene u karijeri, od pučkog zabavljača do vrsnog satiričara, no ovo drugo puno mu bolje leži. Recentna američka povijest nije nikad ovako ubojito izložena, a i rad s glumcima mu je virtuozan.

Pawel Pawlikowski (“Hladni rat”)

Poljski redatelj bit će ugodno iznenađen ovakvim priznanjem: sjajno je dočarao 50-e u svojoj domovini, ali i ponegdje drugdje u Europi (među ostalim i u Splitu), a kao majstor crno-bijelog prosedea dokazao se već u Oscarom nagrađenoj “Idi”.

Yorgos Lanthimos (“Miljenica”)

Grčki redatelj već je nominiran za svoj “Očnjak”, ali to je bilo u kategoriji stranog filma, ovaj put je prvi put dobio priznanje za ostvarenje na engleskom jeziku, i to još kostimiranu povijesnu humornu dramu.

Glumci

Rami Malek (“Bohemian Rhapsody”)

Zvijezda serije “Mr. Robot” vrlo je uvjerljivo dočarala legendarnog Freddyja Mercuryja, imao je problema s umjetnim zubima, možda i s grljenjem s muškarcima, ali naposljetku sve je ispalo jako dobro.

Christian Bale (“Čovjek iz sjene”)

Ovo je već treći film u kojem dobiva i gubi težinu, radikalno je smršavio za “Nestajanje”, udebljao se za “Američke varalice”, a još više kako bi odglumio Dicka Cheneyja u ovom filmu. Vrhunska glumačka mimikrija i najozbiljniji izazivač Ramija Maleka.

Viggo Mortensen (“Zelena knjiga”)

Ovo mu je već treća nominacija za Oscara, čak se malo udebljao da bi odigrao zaštitara i vozača, no čini se da više šansi za nagradu ima njegov partner Mahershala Ali, koji se natječe za najbolju sporednu ulogu.

Bradley Cooper (“Zvijezda je rođena”)

Kad tu nagradu nije uspio dobiti James Mason u istoimenom filmu s Judy Garland, vjerojatno neće ni on. Ipak, treba priznati da su mu ne samo glumačke, nego i pjevačke scene iznimno uvjerljive.

Willem Dafoe (“Na vratima vječnosti”)

Nominiran je i prošle godine, ali za sporednu ulogu u filmu “Projekt Florida”, dok su ga sad izdvojili za glavnu ulogu. U drami slikara i redatelja Juliana Schnabela igra legendarnog Vincenta van Gogha.

Glumice

Glenn Close (“Supruga”)

Čak šest puta je nominirana za Oscara, možda je u drugoj godini sve jačeg ženskog pokreta zavrijedila da ga i dobije. Igra suprugu friškog nobelovca (Jonathan Pryce), koja je imala dosta veliku ulogu u tom priznanju.

Lady Gaga (“Zvijezda je rođena”)

Na televiziji je nastupala u seriji “Američka horor priča”, no ovo joj je prva glavna uloga u dugom igranom filmu. Dobila je izvrsne kritike za svoj debi, no izvjestan joj je minus što nije profesionalna glumica.

Olivia Colman (“Miljenica”)

Dosad je veću reputaciju uživala kao kazališna i televizijska glumica, no nakon što je dobila Zlatni globus za glavnu filmsku ulogu (prije toga je nagrađena za sporednu ulogu u mini-seriji “Noćni menadžer”) očito joj predstoji zaokret u karijeri.

Melissa McCarthy (“Možeš li mi ikad oprostiti”)

Dobila je nominaciju u svom probojnom filmu “Djeveruše” i postala najpopularnija holivudska komičarka. Ova je rola nešto ozbiljnija, nakon što joj karijera dospije u krizu, spisateljica počinje krivotvoriti pisma slavnih umjetnika.

Yalitza Aparacio (“Roma”)

I ona je debitantica, ali i središnji lik u hvaljenom filmu Alfonsa Cuaróna. Igra služavku u obitelji koja se pomalo raspada, a i sama proživljava traumatična zbivanja, da bi u finalu pokazala izuzetnu hrabrost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:00