FILM IVANA SALAJA

'OSMI POVJERENIK' U LOS ANGELESU Američka premijera hrvatskog kandidata za Oscara

Prizor iz filma 'Osmi povjerenik'

ZAGREB - Film "Osmi povjerenik" Ivana Salaja, hrvatski kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, imat će 15. studenog svoju američku premijeru, u Los Angelesu u okviru Noći hrvatskog filma i okusa.

Manifestacija, na kojoj prvi put zajednički nastupaju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Hrvatska turistička zajednica (HTZ), okupit će predstavnike američkih medija te istaknute filmaše koji će imati priliku upoznati predstavnike hrvatskog filma i saznati sve o književnom predlošku po kojem je "Osmi povjerenik" snimljen, uz popratnu gastro i eno ponudu.

Na projekciji u Egyptian Theatreu bit će redatelj Ivan Salaj, producent Jozo Patljak, direktor fotografije Slobodan Trninić te glumci Frano Mašković, Borko Perić i Nadia Cvitanović, najavio je HAVC.

Ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić kaže da je svaki nastup hrvatskog filma pred američkom publikom posebna prilika za podsjećanje na velike i važne hrvatske filmove koji su se tamo natjecali za nagradu Američke akademije, uvijek popularnog Oscara, od "Surogata" do "Devetog kruga", "Bitke na Neretvi", "Lutke snova".

Vjeruje da će lokacija jednog od povijesno najznačajnijih kinematografa u SAD-u uopće, Egyptian Theatrea, dodatno oplemeniti ovogodišnjeg hrvatskog kandidata za oskarovsku nominaciju. "Mjesto je to na kojem HAVC i HTZ po prvi put međunarodno surađuju, stvarajući time preduvjete za što bolji plasman svakog budućeg hrvatskog oskarovskog kandidata. Mjesto je to, da citiramo Američku kinoteku, u kojem se filmovi gledaju na velikom ekranu - baš onako kako su i zamišljeni", poručio je.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić napominje kako vizualni imidž nekog lokaliteta oblikuje doživljaj destinacije, ali i ono što turist očekuje od samog posjeta. "Sve je veći broj turista koji posjećuju zanimljive filmske lokacije koje postaju atraktivne turističke destinacije. Filmska industrija značajno pridonosi vidljivosti i popularnosti pojedinih mjesta, a naše lokacije gdje su snimane svjetski popularne serije i filmovi privlače sve veći broj posjetitelja iz cijeloga svijeta", ustvrdio je, dodavši da će sigurno ukupnoj vidljivosti i prepoznatljivosti Hrvatske značajno pridonijeti i hrvatski film "Osmi povjerenik".

Organizatori premijernog prikazivanja filma u SAD-u su AlkaFilm, American Cinematheque i European Culture Club, dok su partner premijere Stina vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:38