GANGSTER

Ostavio je posao parketara da bi se posvetio karijeri za koju je rođen: spajanju usamljenih muškaraca i žena. Brzo se proslavio

Gangster te voli

 Dokukino, Press/
U Dokukinu KIC u sklopu projekta za 15 godina djelovanja HAVC-a za vikend se prikazuje osam filmova svih duljina, šest dokumentarnih filmova i dva igrana,

U Dokukinu KIC u sklopu projekta za 15 godina djelovanja HAVC-a za vikend se prikazuje osam filmova svih duljina, šest dokumentarnih filmova i dva igrana, naših priznatih i nagrađivanih redatelja i redateljica: Gorana Devića, Kristine Kumrić, Pere Kvesića, Renate Poljak, Miroslava Sikavice i Nebojše Slijepčevića. Sve projekcije pratit će razgovori s autorima i autoricama koje će voditi filmska kritičarka i voditeljica Dokukina Dina Pokrajac.

Program otvaram filmom koji je osvojio mnoga srca (publike) i brojne nagrade i priznanja svojim tragikomičnim portretom negdašnjeg parketara, danas bračnog posrednika, Gangster te voli Nebojše Slijepčevića. Tragikomedija je o ljubavnim odnosima u 21. stoljeću. Nedjeljko Babić bračni je posrednik. Prije 25 godina ostavio je posao parketara da bi se posvetio karijeri za koju je rođen: spajanju usamljenih muškaraca i žena. Brzo se proslavio zbog uspjeha, ali i svog zvučnog nadimka Gangster. Kada se Gangsteru za pomoć u pronalaženju muža obrati tridesetpetogodišnja Bugarka Maja, čini se da će njen slučaj biti vrlo jednostavan. No Maja je samohrana majka trogodišnjeg djeteta i strankinja pa slučaj postaje Gangsterova nemoguća misija.

Neodoljivi film prati nimalo jednostavan slučaj Bugarke, samohrane majke u potrazi za ljubavi. Prije filma gledamo višestruko nagrađivani film Kristine Kumrić, Po čovika o dvije djevojčice koje iščekuju povratak oca iz ratnog logora. Filmove gledamo u subotu 27. svibnja u 19 sati. S Kumrić i Slijepčevićem ćemo porazgovarati nakon projekcije.

U subotu u 21 sat, najavljuju: "očekuje nas još jedan višestruko nagrađivani film, Buffet Željezara Gorana Devića. U njemu pratimo kavanske razgovore gostiju kafića na autobusnom kolodvoru u Sisku, pored željezare koja je nekoć bila među najvećima u Istočnoj Europi. Uz Devićev film gledamo film koji je osvojio posebno priznanje u Cannesu, Zvir Miroslava Sikavice o bageristu iz zaleđa koji mora očuvati očinski autoritet. Goran Dević će nam se pridružiti na razgovoru nakon projekcije".

U nedjelju je na progtramu dokumentarac Miroslava Sikavice o snazi domoljubne glazbe krajem ’80-ih i početkom ’90-ih u zemljama bivše Jugoslavije, Glasnije od oružja. Uz njega ćemo pogledati još jedan film Nebojše Slijepčevića, Muški film, koji je obišao festivale diljem Europe (i šire), o jednom nervoznom prstu na okidaču. Miroslav Sikavica će nam se pridružiti na razgovoru nakon projekcije.

Program zatvaraju projekcijom filma afirmiranog pisca Pere Kvesića, Dum spiro spero. Pušač od svoje tridesete, Kvesić se mora nositi s činjenicom da mu je danas funkcionalno tek 20 posto pluća. Bilježi svoja razmišljanja o knjigama i smrti, gubljenju snage i nošenju s time. Uz Kvesićev film gledamo i refleksivni kratki film Renate Poljak, Porvenir. U njemu se redateljica pita “Ostaju li u našem tijelu sjećanja naših djedova, ostaje li nam sudbina da bježimo i tražimo bolje zemlje upisane u tijelo?” Uslijedit će i razgovor s Renatom Poljak i producentom filma Dum spiro spero Nenadom Puhovskim.

Sljedeći tjedan, u utorak 30. svibnja, očekuje nas posebna projekcija nagrađivanog dokumentarno-igranog filma Dane Budisavljević, Dnevnik Diane Budisavljević, u sklopu programa Dokukino Eter, u suradnji s Klubom Studenata FPZG i Radio Studentom. Nakon projekcije pridružit će nam se i redateljica, a razgovor će voditi Sara Panjkota i Dajana Ivčić iz Kluba studenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 06:23