IZ OSOBNIH RAZLOGA

OSTAVKA U HAVCU Kulenović Gudan dala ostavku u Upravnom odboru

 Neja Markičević/CROPIX
Obzirom na tvrdnje jedinog Hribarovog protukandidata Borisa Gregorića kako on smatra upitnim i sam izbor ravnatelja, Upravni odbor HAVC-a priopćio je kako je "postupak izbora ravnatelja HAVC-a proveden zakonito"

ZAGREB - Dosadašnja članica Upravnog odbora Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Darija Kulenović Gudan podnijela je ostavku na mjesto članice Upravnog odbora te institucije iz osobnih razloga, priopćio je u petak HAVC.

Kulenović Gudan sudjelovala je u radu Upravnog odbora od 1. prosinca 2012., na prijedlog Hrvatske udruge producenata, a ovih se dana u medijima spominjala zbog navodnog sukoba interesa, jer je produkcijska kuća Studio Dim, u kojoj je suvlasnica, dobila sredstva na natječajima HAVC-a.

Hrvatska udruga producenata, koju je predstavljala u Upravnom odboru, iskazala joj je javnu podršku tvrdeći da "navodnog sukoba interesa nema niti može biti jer su administrativne i programske funkcije unutar HAVC-a potpuno odvojene".

Na ovotjednoj sjednici Odbora, na kojoj je za ravnatelja HAVC-a ponovno izabran Hrvoje Hribar, Darija Kulenović Gudan nije bila, kako je tada izvijestio HAVC, također iz osobnih razloga.

S obzirom na medijske napise i tvrdnje jedinog Hribarovog protukandidata Borisa Gregorića kako je sjednica sazvana nelegalno zbog čega on smatra upitnim i sam izbor ravnatelja, Upravni odbor HAVC-a danas je priopćio kako je "postupak izbora ravnatelja HAVC-a proveden zakonito i u skladu s dobrim običajima".

Upravni odbor HAVC-a dosad je imao pet članova, uz Kulenović Gudan to su Stjepan Ćosić (predsjednik), Hrvoje Turković, Vanja Sremac i Romana Matanovac Vučković.

Ministrica Zlatar Violić: Ministarstvo je dalo preporuku da Kulenović Gudan ne bude na sastancima

Ministarstvo kulture nema nikakvog utjecaja na izbor ravnatelja Hrvatskog auciovizualnog centra, rekla je u petak u Rijeci ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentira tvrdnje o navodnim nepravilnostima u ponovnom izboru Hrvoja Hribara na mjesto ravnatelja HAVC-a te navodnim pritiscima Ministarstva.

Ministrica Zlatar Violić rekla je da po zakonu Upravni odbor HAVC-a bira ravnatelja na temelju natječaja te da su u tom postupku održane dvije sjednice toga tijela.

Što se tiče sumnji iskazanih u medijima o navodnom sukobu interesa članice Upravnog odbora Darije Kulenović Gudan, inače suvlasnice produkcijske kuće Studio Dim koja je dobila sredstva na natječajima HAVC-a, ministrica je istaknula da je Ministarstvo u ponedjeljak na zahtjev predsjednika Upravnog odbora HAVC-a Stjepana Ćosića, dostavilo pismo u kojemu tumači da, po Zakonu o audiovizualnoj djelatnosti, ne postoji mogućnost sukoba interesa s obzirom na to da ona razina nadležnog vijeća koja dodjeljuje sredstva nije uopće poklopljena s razinom Upravnog odbora.

"No, kako su u medijima iskazane određene sumnje, članica Upravnog odbora Darija Kulenović Gudan nije prisustvovala nijednoj sjednici ni sudjelovala u izboru ravnatelja Hribara. Ako postoji sumnja u sukob interesa, ona to ni u kom slučaju nije mogla zlouporabiti", navela je ministrica.

Kazala je da je ministarstvo Upravnom odboru uputilo samo jedan dopis, a on se odnosio na to da se ovaj tjedan mora dovršiti postupak izbora ravnatelja jer je istjecao protekli mandat te naglasila da Ministarstvo nije davalo nikakve upute tko bi trebao biti izabran, nego samo da UO mora završiti postupak jer bi inače "došli u zrakoprazni prostor bez ravnatelja".

"U tom je smislu ministarstvo dalo preporuku da Kulenović Gudan ne bude na tim sastancima, da se ta tema sukoba interesa ne bi dalje razvijala", kazala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:02