UMRO U 84. GODINI

Otišao je tvorac kultnog automobila DeLorean i svemirskog broda Nostromo iz Aliena

Kultni automobil DeLorean iz 'Povratka u budućnost'
 Mobil/Lukáš Hron/Idnes.cz/Profimedia
E.T, Ratovi zvijezda, Conan Barbarin i Alien samo su neki od kultnih filmova u kojima potpisuje dizajn osebujnih vozila i likova

Pitate li bilo kojeg klinca iz sredine osamdesetih koji mu je najveći životni san, dobar dio sigurno bi odgovorio - provozati se u DeLoreanu.

Kultni automobil slavu je stekao u franšizi filmova Povratak u budućnost, a osim što je vraški seksi, DeLorean je imao nešto čime se nijedan automobil ne može pohvaliti, vozio je kroz vrijeme. Avanture tinejdžera Martya McFlya (Michael J. Fox) i ekscentričnog znanstvenika dr. Emmeta Browna (Christopher Lloyd) pratile su se bez daha, a DeLorean je postao simbol vremena pa se modeli tog vozila i dalje prodaju u trgovinama širom svijeta, 35 godina od filma.

Stoga je svijet s tugom dočekao vijest koju su portali objavili u ponedjeljajk, da je u 84. godini preminuo Ron Cobb, dizajner kultnog DeLoreana, ali i niza drugih atraktivnih modela i likova u američkim blockbusterima. Američko-australski animator i dizajner bio je jedna od središnjih figura produkt-dizajna i animacije sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Kao mladi ilustrator sudjelovao je u izradi posljednjeg tintom crtanog animiranog filma kojeg je Disney napravio - Uspavane ljepotice iz 1959. Loš uspjeh tog filma Cobba i još mnoštvo ilustratora stajao je posla, pa je završio u ratu u Vijetnamu, a po povratku se počeo baviti animacijom kao slobodnjak, čime počinje njegovo najplodnije razdoblje.

image
Ron Cobb
Screenshot

Povratak u budućnost simpatična je, tinejdžerska komedija koja se donekle razvodnila u trećem nastavku, no Cobb je sudjelovao i u brojnim ozbiljnim projektima. Ljubitelji kultnog znanstveno-fantastičnog filma Alien u režiji Ridleya Scotta uvijek će istaknuti rad H.R. Gigera koji je osmislio prekrasno užasavajuće nasilne izvanzemaljce koji zaposjedaju brod i Sigourney Weaver, no malo tko zna da je upravo Cobb dizajnirao svemirski brod Nostromo, mjesto radnje ovog horor SF-a. Radio je i na filmu E. T., a poklonici Ratova zvijezda sa simpatijama se sjećaju Momawa Nadona, jednog od najzabavnijih likova u kantini Mos Eisley. Pogađate, Momaw je također Ronovo "dijete".

Teško je, zapravo, pobrojiti sve projekte na kojima je neumorni Ron radio. Mnogi kažu kako su samo dva ilustratora tog doba bili prave zvijezde, Ron i Syd Mead. Ron je vizualno osmislio cijeli film Conan Barbarin, a specijalnost u radu su mu bili vanzemaljci i vozila/plovila(letjelice budućnosti, koje je dizajnirao do razine kirurške preciznosti. Mnogo je surađivao sa Stevenom Spielbergom. Godinama kasnije je otkrio da je E.T., sladunjav film o dječaku koji štiti palog vanzemaljca, u početku trebao biti strašan film u maniri Susreta treće vrste, no pretvorio se u obiteljsku zabavu. Naknadno je proučio sitna slova na ugovoru i shvatio da mu, uz 7.500 dolara honorara, pripada i jedan posto od profita. Obratio se kompaniji, a na kućnu adresu uskoro mu je stigao ček na gotovo pola milijuna dolara. čekovi su nastavili pristizati, na njegovo opće iznenađenje.

Vijest o smrti objavila je njegova 48-godišnja supruga Robin Love. Otišao je baš na svoj 83. rođendan od posljedica bolesti povezanih s demencijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:06