IN MEMORIAM

OTIŠAO JE VELIKAN NAŠE KINEMATOGRAFIJE Preminuo doajen hrvatskog filma, redatelj, scenarist i producent Vatroslav Mimica

Vatroslav Mimica
 Ranko Šuvar / CROPIX
 

Doajen hrvatskog filma, filmski redatelj, scenarist i producent, Vatroslav Mimica umro je u subotu u Zagrebu u 97. godini, izvijestila je u nedjelju Hrvatska radio televizija (HRT).

Velikan hrvatske kimematografije Vatroslav Mimica rođer je 1923. u Omišu. Hrvatska kinematografija pamtit će ga u prvom redu po igranim remek-djelima poput "Prometeja s otoka Viševice", međunarodno priznatog "Kaja, ubit ću te", "Ponedjeljak ili utorak", "Događaj", pa sve do "Seljačke bune" i "Banovića Strahinje".

Studirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a bio sudionik antifašističkog pokreta u II. Svjetskom ratu. Na filmu je od 1950., najprije kao direktor Jadran filma, čiji je jedan od umeteljitelja. Debitirao je igranim filmom U oluji (1952.), a nakon drugog igranog filma, komedije Jubilej gospodina Ikla (1955.), posvetio se crtanomu filmu. Jedan je od osnivača Zagrebačke škole crtanog filma. Isprva radi kao scenarist (s Vladimirom Tadejom) nekih od prvih uspjeha Zagrebačke škole crtanog filma (npr. Premijera i Na livadi N. Kostelca te Cowboy Jimmy D. Vukotića – svi 1957.). Godine 1957. režirao je svoj prvi crtani film Strašilo, koji je dobio Grand Prix u Veneciji i prvi je veliki međunarodni uspjeh Zagrebačke škole. Ubrzo je i drugim filmovima Happy End (1958.), Inspektor se vratio kući, Kod fotografa (oba 1959.) te Mala kronika (1962.) stekao ugled jednog od prvaka Škole.

Ti su mu filmovi – zaokupljenošću suvremenom tematikom (osamljenost, otuđenje u urbanom svijetu) te modernošću i inovativnošću izraza (nizovi paralelnih kolorističkih planova, kolažno umetanje isječaka fotografija, unošenje realnih predmeta u sliku) - donijeli nagrade na najuglednijim svjetskim festivalima (npr. Venecija, Annecy, Oberhausen, Bergamo, Edinburgh).

Godine 1963. Mimica se vratio igranomu filmu. Katkada ponavljajući motive iz crtanih filmova te prihvaćajući među prvima u Hrvatskoj modernističke stilske i tematske elemente režirao je fimove Prometej s otoka Viševice (1965., Velika zlatna arena u Puli), Ponedjeljak ili utorak (1966., Velika zlatna arena u Puli), Kaja, ubit ću te (1967). Nakon toga pristup mu postaje znatno akademskiji (npr. Događaj, 1969; Seljačka buna, 1975; Banović Strahinja, 1981).

Vatroslav Mimica dobio je niz domaćim i međunarodnih priznanja za svoj umjetnički rad na području kinematografije, među kojima Nagradu »Vladimir Nazor« za životno djelo (1986).

Kako je u In memoriam objavio HRT "Vatroslav Mimica oduvijek je bio i ostao vezan za ljudske sudbine, humanist iznad svega. Mimica je cijeli svoj životni i kreativni opus posvetio obrani humanističkih vrijednosti za koje je osjećao da ih moderni veliki sustavi zaboravljaju i ugrožavaju. Od onda kad je kao mladić otišao u partizane, iz potrebe da se bori protiv nepravdi fašizma, pa preko svih svojih super-avangardnih crtanih filmova, te - što je najvažnije - kroz sve svoje igrane filmove - uvijek je svijet promatrao prvenstveno pogledom uvjerenog humaniste.

Vatroslav Mimica je imao rijetko istančan osjećaj za nepravde usmjerene prema čovjeku-pojedincu. Čovjek-pojedinac, a ne sustavi, bili su mu uvijek središnji motiv pričanja. Svi njegovi filmovi prožeti su tom središnjom idejom. Uvijek su mu individua i njezine ljudske slobode bile u prvom planu, a takav je bio i u privatnom životu".

Odlazak Vatroslava Mimice nenadoknadiv je gubitak, ne samo za hrvatski nego i za europski film.

Plenković uputio sućut obitelji

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković uputio je sućut obitelji istaknutoga filmskog redatelja, scenarista i producenta Vatroslava Mimice, koji je umro u subotu u 97. godini u Zagrebu, priopćeno je u nedjelju iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

“Poštovana obitelji Mimica, sa žalošću sam primio vijest o smrti Vatroslava Mimice, filmskoga redatelja, scenarista i producenta, doajena i istinskoga velikana hrvatske kinematografije. Pamtit ćemo njegovu posvećenost profesiji i njegova remek-djela za koja je primio brojne ugledne svjetske i domaće nagrade", stoji u poruci premijera Plenkovića obitelji Mimica.

U svom je radu, naglašava premijer, Vatroslav Mimica nepogrešivo detektirao položaj čovjeka u suvremenom svijetu, njegove egzistencijalne probleme, ističući neumorno apsurdnosti rata i uništavanja te protiveći se nepravdama i nasilju.

"Molim vas da, u ime hrvatske Vlade i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti", poručio je obitelji preminuloga Mimice predsjednik hrvatske Vlade.

Sućut izrazio i Jandroković

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u nedjelju izraze sućuti obitelji Mimica u povodu smrti doajena hrvatskog filma Vatroslava Mimice, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora.

"Vatroslav Mimica ostat će u trajnom sjećanju hrvatske javnosti kao jedan od najcjenjenijih filmskih djelatnika koji se tijekom svoje duge karijere istaknuo kao filmski redatelj, scenarist i producent s brojnim ostvarenjima za što je višestruko nagrađivan brojnim priznanjima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Pamtit ćemo njegov doprinos i u osnivanju Zagrebačke škole crtanog filma za čije brojne uspjehe je zaslužan. Bogati filmski izričaj gospodina Vatroslava Mimice ostat će trajna referenca u hrvatskom filmskom stvaralaštvu", naveo je predsjednik Sabora Jandroković u brzojavu sućuti obitelji Mimica, u ime Hrvatskog sabora i osobno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 10:19