POLIMAC PREPORUČUJE

Otkačeni ‘Doktor Strange u Multiverzumu ludila‘ pun je pogodak zbog vrhunske režije Sama Raimija

Benedict Cumberbatch u filmu ”Doktor Strange u Multiverzumu ludila”

 Walt Disney Studios Motion Pictu/AFP/Profimedia
Za razliku od inače prilično pitomih, pa čak i sterilnih Marvelovih filmova, iz novog "Doktora" jednostavno pršte osobnost i šarm

Ako su nam rezultati u američkim kinima ikakav putokaz, a trebali bi biti, rezervacija ulaznica u ovoj godini još nikada nije bila tako velika kao za film "Doktor Strange u Multiverzumu ludila".

Naslovnog junaka, koji se prvi put pojavio u filmu "Doktor Strange" iz 2016., glumi hvaljeni engleski glumac Benedict Cumberbatch, a otad smo ga gledali u nekoliko Marvelovih filmskih produkcija kao što su "Thor: Ragnarok", diptih "Osvetnici: Rat beskonačnosti i Završnica" te "Spider-Man: Put bez povratka". Napokon je dobio i svoj drugi samostalni film, koji je već davno trebao biti u kinima, ali produkcijske nesuglasice i pandemija bili su glavni razlog zašto tek sada dolazi na repertoar.

Doktor Strange prvi se put pojavio u stripu Stevea Ditka i neizbježnog Stana Leeja još 1963., bilo je to razdoblje kad je Marvel uvodio novi tip junaka, sklon misticizmu (natprirodne moći se podrazumijevaju), ali je razumljivo da će postati uistinu popularan tek u šezdesetosmaškom razdoblju, kad je psihodelija bila na posebnoj cijeni.

Novi superjunak zapravo je vrhunski neurokirurg, prepotentan zbog svoje reputacije, ali su mu u prometnom udesu stradale obje šake, što ga je onemogućilo da nastavi liječničku karijeru. S time se nije mogao pomiriti i tražio je svakojake načine da povrati zdravlje, obišao je svijet i shvatio da mu jedino može pomoći čarobnjak Drevni (u filmu je ona postala čarobnica Drevna i glumi je ekscentrična engleska glumica Tilda Swinton) koji poučava kako um može kontrolirati tijelo. Dr. Stephen Strange (kako mu je pravo ime) postaje njegov sljedbenik, uz čarobnjaštvo ovladao je i borilačkim vještinama te se priključio Osvetnicima, elitnoj družbi koja je u stanju spasiti svijet od napada uljeza iz svemira.

Film je režirao Amerikanac Scott Derrickson, već je njegov prvijenac "Egzorcizam Emily Rose" pokazao kakve ga teme zanimaju, a blockbuster "Dan kada se Zemlja zaustavila" s Keanuom Reevesom i Jennifer Connelly nije baš zadovoljio očekivanja poklonika znanstvenofantastičnih filmova (većina ih je isticala da je prva, crno-bijela verzija iz 1951. bila neusporedivo bolja), pa se redatelj vratio filmovima skromnijeg budžeta, da bi tek s "Doktorom Strangeom" pokazao da je u stanju napraviti fino oblikovane skupe ekstravagancije.

Derrickson je trebao režirati i nastavak koji je dobio naslov "Doktor Strange u Multiverzumu ludila", pripreme su počele još 2019., no u pregovorima s Marvelom došlo je do kratkog spoja i redatelj se sporazumno povukao iz projekta. Navodno je problem bio u tome što je Derrickson htio napraviti film koji je bliži hororu nego pustolovnoj znanstvenoj fantastici, no to ne mora biti točno.

Za novog je redatelja, naime, izabran kultni filmaš Sam Raimi, koji se također kalio na hororima, ali ga je srednjostrujaška publika najbolje znala po trilogiji "Spider-Man" s Tobeyjem Maguireom u naslovnoj ulozi. "Trojkom" je malo tko bio zadovoljan, pa se Raimi na neko vrijeme oprostio s takvom vrstom filmova, a ovaj angažman, kako on tvrdi, prihvatio je jedino zato da se upozna s novim mogućnostima filmske tehnologije.

Budući da Marvel nije mirovao za razdoblja pandemije, počeo je raditi serije sa svojim junacima za streaming platformu Disney+, a prva od njih bila je odlična "WandaVision" s Elizabeth Olsen i Paulom Bettanyjem u glavnim ulogama. Ne bi škodilo da ste je gledali jer Wanda Maximoff odnosno Scarlet Witch (Olsen) igra drugu po važnosti ulogu u ovom filmu, ali to nije toliki problem. Fabula je tako prekrcana da ćete se često zapitati: "Što se tu zapravo zbiva?"

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" kritičari Jutarnjeg Nenad Polimac i Damjan Raknić raspravljaju o šašavoj i inventivnoj režiji Sama Raimija, uvjerljivo najvrjednijem dijelu novog "Doktora Strangea".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:30