KRALJICE STILA

Otmjene, seksi i cool: svi žele nositi haljine iz ‘Damina gambita‘ i ‘Krune‘

Za izradu Dianine vjenčanice u seriji trebala su četiri tjedna i 600 sati, korišteno je 95 metara tkanine i 100 metara čipke (lijevo)

Bijeli kaput simbolizira da je Beth postala kraljica šahovske ploče, kažu kostimografi (desno)

 
Muzej u Brooklynu napravio je besplatnu virtualnu izložbu ženskih kostima iz dvije mega-uspješne serije: "Damina gambita" i "Krune"

Fanove Netflixovih hit serija "Kruna" i "Damin gambit", a pogotovo one koji imaju poseban interes za modu, sigurno će razveseliti besplatna virtualna izložba koju je osmislio Brooklynski muzej. Izložba naslovljena "Kraljica i kruna", nastala u suradnji s Netflixom, predstavlja neke od najupečatljivijih odjevnih kombinacija koje nose protagonistice dviju serija, Beth Harmon u fiktivnoj priči o šahovskoj šampionki šezdesetih te članice britanske kraljevske obitelji (kraljica Elizabeta II, princeza Margaret i princeza Diana) i premijerka Margaret Thatcher, u novoj 4. sezoni sage o Windsorima.

Šezdesete u trendu

I dok mlada Beth Harmon postupno sa svojim šahovskim uspjesima otkriva svoju strast prema modi britanske plemkinje od rođenja su navikle da im odjeću kreiraju slavni dizajneri i dvorski krojači.

Većina odjevnih kombinacija junakinje serije, nastale prema istoimenom romanu Waltera Tevisa iz 1983., na ovoj izložbi inspirirana je modom 60-ih i šahom - od haljine dizajnirane prema kreacijama Pierrea Cardina koju Beth kupuje u Parizu, preko male crne haljine s potpisom André Courrègesa, do kreacije od zelenog baršuna napravljene po uzoru na one londonskog butika Biba, kultnog mjesta Swinging 60's ere.

Šah više nikad neće biti isti

U postav je uvrštena i blijedo zelena haljina s izvezenim imenom i srcem koju Beth ima na sebi kad dolazi u sirotište, kao i odjevna kombinacija nazvana "White Queen" u kojoj možemo vidjeti junakinju u zadnjim scenama serije. Dizajnirala ju je kostimografkinja Gabriele Binder, sastoji se od bijelog kaputa, kape, čizmi i hlača i referenca je na bijelu figuru kraljice u šahu. "Kostimi koje je dizajnirala Gabriele Binder za seriju 'Damin gambit' odražavaju rastuću sofisticiranost i samopouzdanje glavne junakinje, fiktivne šampionke u šahu iz 1960-ih Elizabeth 'Beth' Harmon.

Svojim geometrijskim linijama i crno-bijelim uzorcima oni prenose elemente igre u njezinu garderobu", ističu u muzeju. Samo o modi u seriji "Damin gambit" posvećeni su brojni članci u medijima: "Šah nikada neće biti isti", izjavila je za New York Times Cathleen Sheehan, profesorica modnog dizajna iz New Yorka. "Ova priča u šah unosi glamur. Svaki put kad se scena promijenila, bila sam uzbuđena kad bih vidjela što će sljedeće odjenuti."

image
Jutarnji Grafika

"Damin gambit" odvija se 1960-ih, a u to je vrijeme bilo samo nekoliko američkih i ruskih igračica koje su bile u glavnim ligama. Binder je istražujući kako su se muškarci odijevali uvidjela da je to uglavnom bila "štreberska moda". Izgled žena bio je sličan. Beth, koju glumi Anya Taylor-Joy, sve je samo ne štreberica.

“Što se tiče izgleda koji se referirao na stil pedesetih, nadahnula sam se sa Jean Seberg - poput Beth Harmon i ona je bila autsajder. Što se tiče izgleda New Yorka, imala sam na umu Edie Sedgwick. Kasnije sam u seriju uključila reference na uspon Biba stila očima nekoga tko je autsajder - zanimljive osobe koja ide svojim putem", pojasnila je u razgovoru za Vogue dizajnerica kostima. Posebno su joj drage, otkriva, majice koje Beth nosi pred kraj serije, a koje su napravljene u zelenoj, plavoj i bijeloj boji.

"Nagovještavaju siluetu André Courrègesa - vrlo cool, elegantno i jednostavno. Toliko mi se svidio ovaj izgled da sam ga ponavljala iznova i iznova, u kombinaciji s jednostavnim hlačama. To je definitivno nešto što danas možete rekreirati." Odjeća koju nosi junakinja ima i stanovitu simboliku, kaže Binder.

Odjeća kao odraz psihe

U zadnjim scenama Beth nosi bijeli kaput s bijelim hlačama i kapom. "Ideja je, naravno, poručiti da je ona sada kraljica šahovske ploče, a sama šahovska ploča je svijet", zaključuje kostimografkinja.

image
Među haljinama je i zelena baršunasta haljina po uzoru na one iz kultnog butika Biba

Dizajnerica kostima u "Kruni" Amy Roberts, s druge strane, koristila je garderobu princeze Diane i Margaret Thatcher kako bi odrazila njihove složene odnose s britanskom kraljevskom obitelji. Kreirajući Dianinu garderobu, odnosno kostime koje nosi glumica Emma Corrin Roberts, kaže kako je htjela da je prvo počinjemo doživljavati kao mladu djevojku s vrlo malo modnog osjećaja. "Ona je punašna, sramežljiva, šarmantna, vrlo privlačna djevojka, a onda ju je nekako zgrabila palača." Čak i kad dobiva garderobu prikladnu za članove kraljevske obitelji, ona i dalje pronalazi sebe", rekla je Roberts.

Jedna od najčuvenijih Dianinih haljina svakako je njezina vjenčanica koju su kustosi također uvrstili na izložbu. Za seriju nije napravljena točna replika, ali je u stilu i duhu izvornog dizajna Davida Emanuela. Kostimografkinja serije konzultirala se s dizajnerom koji joj je otkrio mnoge detalje njegovih originalnih crteža. Za izradu haljine koja se pojavljuje u seriji trebala su četiri tjedna i 600 sati, korišteno je 95 metara tkanine i 100 metara čipke. Glumica Emma Corrin pet je puta imala probu tijekom šivanja vjenčanice.

A osim digitalno izvedenih i interaktivnih kostima iz dvije serije, izložba donosi i portret kraljice Elizabete II. napravljen između ostalog od stotina plastičnih igračaka. Izložba "Kraljica i kruna" traje do 13. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 17:59