ZVIJEZDE NA OKUPU

Otvoren 27. Sarajevo Film Festival, najveća senzacija na crvenom tepihu bio osebujni Božo Vrećo

Marija Skaričić i Goran Navojec; Božo Vrećo; Lejla i Tarik Filipović
 CROPIX
Spektakl nisu propustili ni glumački par Marija Skaričić i Goran Navojec te glumac i voditelj Tarik Filipović i supruga Lejla

Premijernom projekcijom novog filma oskarovca Danisa Tanovića u petak je otvoreno 27. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF), najznačajnije regionalne filmske smotre na kojoj se ove godine za naslov najboljeg igranog filma natječe hrvatsko ostvarenje "Murina" redateljice Antonete Alamat Kusijanović.

Nakon što je 2020. zbog pandemije prouzročene koronavirusom SFF održan u reduciranom online formatu, organizatori su se potrudili da uz pridržavanje epidemioloških mjera ovogodišnje izdanje bude što bliže onima iz najboljih godina kad su tisuće gledatelja uživale u projekcijama velikog broja kvalitetnih filmova.

image
Branko Đurić sa suprugom Tanjom Ribič
CROPIX
image
Lejla i Tarik Filipović
CROPIX

"Ovo naše okupljanje je neka vrsta nade da se vraćamo normalnom životu, život bez umjetnosti nije potpun", rekao je na svečanosti otvaranja SFF-a njegov direktor Mirsad Purivatra.

Ove godine u 19 programa SFF-a bit će prikazano više od 255 filmova iz 65 država od kojih je više od stotinu iz šire regije, a projekcije će biti upriličene na 14 lokacija po cijelom Sarajevu.

image
CROPIX

Čast da otvori ovogodišnji SFF imao je redatelj Danis Tanović koji je u rekordnom roku dovršio snimanje novog filma pod naslovom "Deset u pola" kojega je započeo u svibnju.

Tanović je za sudjelovanje u ovoj filmskoj priči uspio okupiti respektabilnu glumačku ekipu predvođenu Brankom Đurićem, Izudinom Bajrovićem i Goranom Navojcem, ali i impresivnu galeriju poznatih javnih osoba koje se pristale pojaviti se kao epizodisti, od Halida Bešlića do Gorana Bregovića.

image
Marija Skaričić i Goran Navojec
CROPIX
image
Marija Skaričić
CROPIX

Radnja filma, koji je očevidno pozorno pripremljen za komercijalni uspjeh na području bivše Jugoslavije na temelju specifičnog "sarajevskog šmeka", smještena je u glavni grad BiH u doba pandemije u kojemu se prelamaju različite životne priče, portretiraju međuljudski i međugeneracijski odnosi te potencira lokalni humor.

Kao poveznica svemu tome odabrano je pitanje na koje nikad nije bilo niti može biti konačnog odgovora a ono glasi: "Gdje se u Sarajevu jedu najbolji ćevapi".

image
Goran Navojec
CROPIX

"Ovaj je film neki mali hommage Sarajevu i stoga se baš radujem", izjavio je Tanović uoči premijere.

Uz Tanovićev film publika 27. SFF prve je večeri imala priliku vidjeti i omnibus "Pisma s krajeva svijeta" filmskog kolektiva "Bistrik 7". Projekt je to međunarodne skupine redatelja iz prve generacije polaznika tečaja sarajevske Film Factory koju vodi poznati mađarski redatelj Béla Tarr, sad već redoviti dugogodišnji gost i sudionik SFF.

image
Tarik Filipović
CROPIX
image
Marija Skaričić i Goran Navojec
CROPIX

Za najbolji igrani film iz šire regije na ovogodišnjem SFF-u natjecat će se deset ostvarenja, a uz hrvatsku "Murinu" koja je već nagrađena na festivalu u Cannesu, tu su i filmovi iz Crne Gore, Mađarske, Gruzije, s Kosova, iz Srbije, Grčke, Austrije i Bugarske.

U utrci za nagradu "Srce Sarajeva" u kategoriji dokumentarnog filma je 16 naslova, a među njima su tri iz Hrvatske. To su "Bosanski Brodvej" u režiji Jasmine Beširević, "Horizont" Tanje Deman te "Tvornice radnicima" čiju režiju potpisuje Srđan Kovačević.

U kategoriji kratkog filma za naslov najboljeg među deset ostvarenja natječu se dva iz Hrvatske, a to su "Sve što dolazi" u režiji Mate Ugrina te "Kazneni udarac" Roka Bičeka.

image
CROPIX
image
CROPIX

Od ove godine SFF je uveo i nagradu za najbolje dramske serije odnosno najbolje komedije, a među nominiranima su i treća sezona "Novina" odnosno četvrta sezona "Crno-bijelog svijeta" te "Dnevnik velikog Perice".

Posebni gost ovogodišnjeg SFF-a je njemački redatelj i fotograf Wim Wenders koji je dobitnik priznanja "Počasno srce Sarajeva" za svoj cjelokupni stvaralački opus. Tim će povodom biti priređena retrospektiva njegovih filmova u okviru programa "Tribute To".

"Oči su vrijedan instrument, no najvažniji organ jednog filmskog stvaraoca je njegovo srce. Ono je to koje vidi lijepo i prezire ružno, koje vidi mir i pati zbog rata, koje vidi i traži istinu, a prezire laži", rekao je Wenders zahvaljujuči se na nagradi dodajući kako je Sarajevo u njegovu srcu već deset godina otkako je prvi put bio u tom gradu.

Sarajevo Film Festival traje do narednog petka, a pobjednici će biti proglašeni 19. kolovoza.

image
CROPIX
image
CROPIX

Sarajevskim crvenim tepihom u petak navečer prošetali su se hrvatski glumački par Marija Skaričić i Goran Navojec, glumac i voditelj Tarik Filipović došao je sa suprugom Lejlom, a najveća senzacija bio je popularni bosanskohercegovački glazbenik i kralj sevdaha Božo Vrećo - on je i ovaj put oduševio glamuroznim i hrabrim stajlingom koji nikoga nije ostavio ravnodušnim.

image
Božo Vrećo
CROPIX
image
Božo Vrećo
CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. studeni 2022 11:19