FILMSKI FESTIVAL

OTVOREN 70. BERLINALE, MINUTOM ŠUTNJE ODANA POČAST ŽRTVAMA POKOLJA Manjinske hrvatske koprodukcije imat će u Berlinu svoje svjetske premijere

Nina Hoss, Maria Schrader i Xiao Sun
 AFP
 

BERLIN - Međunarodni filmski festival u Berlinu otvoren je u četvrtak navečer projekcijom filma "My Salinger Year", a tijekom svečanosti otvaranja jubilarnog 70. Berlinalea održana je minuta šutnje za žrtve pokolja u Hanauu u kojemu je ubijeno devet osoba.

Žiri kojim predsjeda Jeremy Irons, organizatori i svi sudionici su ustali kako bi odali počast žrtvama nekoliko minuta prije projekcije filma "My Salinger Year" francusko-kanadskog redatelja Philippea Falardeaua u kojem jednu od glavnih uloga ima Sigourney Weaver.

U kratkom priopćenju objavljenom ranije tijekom dana, filmski festival je istaknuo da tuguje nakon pucnjave u srijedu navečer u Hanauu, i ponovio je da se Berlinale zalaže za toleranciju, poštivanje i gostoprimstvo i da se oštro protivi nasilju i rasizmu.

Više nisu sporni rasistički motivi napadača. Kancelarka Angela Merkel je kritizirala "otrov" rasizma, i povezala ga s drugim atentatima krajnje desnice posljednjih 20 godina u zemlji.

The Berlinale 2020 film festival International Jury German film producer Bettina Brokemper (2ndR), Italian actor Luca Marinelli (L), French-Argentinian actress Berenice Bejo (3rdL) Jury director British actor Jeremy Irons (C), US director Kenneth Lonergan (2ndL), Palestinian-US film director and writer Annemarie Jacir (3rdR) and Brazilian director Kleber Mendonca Filho (R) pose on the red carpet before the opening ceremony of the 70th Berlinale international film festival on February 20, 2020 in Berlin. - The 11-day Berlinale, one of Europe's most prestigious film extravaganzas alongside Cannes and Venice, celebrates its 70th anniversary in 2020 and runs until March 1, 2020. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)
AFP
Međunarodni žiri u sastavu Bettina Brokemper, Luca Marinelli, Berenice Bejo, Jeremy Irons, Kenneth Lonergan, Annemarie Jacir, Kleber Mendonca Filho

The cast of the film
AFP
Ekipa filma 'My Salinger year' (Hamza Haq, Douglas Booth, Margaret Qualley, Philippe Falardeau, Sigourney Weaver, Yanic Truesdale, Xiao Sun, Joanna Rakoff)

Tijekom festivala, do 1. ožujka, bit će prikazano 340 filmova iz cijelog svijeta, od kojih je 18 u konkurenciji za Zlatnog medvjeda, o čemu će odlučiti žiri kojim predsjeda Irons (71).

Iako je festival u Berlinu glamurozan, zadržao je "politički DNK", piše agencija AFP. Hillary Clinton će sudjelovati u razgovorima nakon dokumentarne serije koja joj je posvećena, a ukrajinski redatelj Oleg Sencov, koji je pet godina proveo u zatvoru, dolazi na projekciju svog drugog filma "Numbers", nadahnutog zatočenjem.

Berlinale: Svjetske premijere hrvatskih manjinskih koprodukcija

Manjinske hrvatske koprodukcije "Mare" Andree Štake i "Otac" Srdana Golubovića svoje će svjetske premijere imati na Berlinskom filmskom festivalu, čije jubilarno, 70. izdanje počinje u četvrtak.

Ti će se dugometražni filmovi prikazati u sklopu programa Panorama, gdje se natječu za niz nagrada, među kojima je i Art Cinema Award, koju će dodijeliti tročlani žiri čija je članica i Tamara Visković, voditeljica kulturnih aktivnosti splitske Kinoteke Zlatna vrata.

Goran Bogdan tumači glavnu ulogu u filmu "Otac" za koji, uz redatelja, scenarij potpisuje i Ognjen Sviličić. To je priča o čovjeku koji putuje pješice od svog sela na jugu Srbije do Beograda nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu.

Film, koji će se premijerno prikazati 22. veljače u dvorani kina Zoo Palast, koprodukcija je Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske (Propeler Film), Slovenije i BiH, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa.

Dan kasnije u istoj dvorani prikazuje se "Mare", hrvatsko-švicarske redateljice Andree Štake, koji je u potpunosti snimljen na području Konavala, a govori o ženi koja živi sa svojom obitelji, suprugom i troje djece pored dubrovačke zračne luke, no život joj se mijenja kada u njezinu svakodnevicu nenadano ulazi stranac.

U naslovnoj ulozi je Marija Škaričić, a u autorskoj ekipi filma direktor fotografije Erol Zubčević, scenografkinja Jana Plećaš, kostimografkinja Sara Giancane te majstorica maske Sabine Fluckinger.

To je švicarsko-hrvatska koprodukcija u suradnji produkcijskih kuća Okofilm Productions, producenata Thomasa Imbacha i Andree Štake te Dinaridi Film koproducentice Tene Gojić. Film su, između ostalih, podržali Eurimages i Hrvatski audiovizualni centar.

Panorama je program Berlinalea posvećen novim filmovima etabliranih redatelja, debitantskim filmovima i otkrićima, s fokusom na jake autorske vizije.

Filmovi prikazani u tom programu konkuriraju za Panorama Audience Award - nagradu koju dodjeljuje više od 20.000 posjetitelja Berlinalea te za nagrade o kojima odlučuju nezavisni žiriji.

Jedna od takvih nagrada je i Art Cinema Award koju dodjeljuje tročlani žiri međunarodne mreže nezavisnih kina Confédération Internationale des Cinémas d'Art et Essai - CICAE.

Na European Film Marketu, jednom od najvećih filmskih sajmova koji se održava u sklopu festivala, u okviru programa Company Matching sudjeluje i hrvatska Kinorama. Cilj programa je razmjena ideja i istraživanje potencijalnih rješenja problema vezanih za produkcijske izazove.

HAVC na European Film Marketu

Na European Film Marketu će se po prvi puta održati i jedinstveni događaj EFM Landmark, program posvećen filmskim komisijama, lokacijama za snimanja i koprodukcijama.

Hrvatski audiovizualni centar će mogućnosti koprodukcija i snimanja u Hrvatskoj predstaviti u ponedjeljak, 24. veljače, na primjeru filma "Mare". O filmu, potpori HAVC-a za koprodukcije i snimanju u Hrvatskoj govorit će redateljica Andrea Štaka, producentica Tena Gojić i ravnatelj HAVC-a Christopher Peter Marcich.

HAVC će u sklopu sajma EFM imati i izložbeni prostor za promidžbu hrvatskog audiovizualnog stvaralaštva u prostoru Gropius Baua. Za potrebe promocije i plasmana izdana je i posebna publikacija New Croatian Features & Shorts usmjerena na promociju i plasman novijih hrvatskih naslova svih rodova i vrsta.

Prvi film ovogodišnjeg Berlinalea je "My Salinger Year” kanadskog redatelja Philippea Falardeausa. Prikazat će se ukupno 340 filmova, od čega u glavnom programu njih 18 među kojima i nova djela redatelja Abela Ferrare i Sally Potter. Od zvijezda svoj dolazak ove godine su najavili Johhny Depp, Helen Mirren, Javier Bardem i Willem Dafoe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:40