‘OPASNE DJEVOJKE‘

Ovaj film je savršen primjer kako tiranija političke korektnosti ubija dobru zabavu

Reneé Rapp kao Regina George u mjuziklu ”Opasne djevojke”

 Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia
Politička korektnost i pretjerana uviđavnost dominiraju ovim mjuziklom kojemu prvenstveno nedostaje osobnosti koje je original imao napretek

Teen komedija "Opasne djevojke" pred publiku je došla taman kada su teen komedije počele postajati svjesne svih svojih općih mjesta. Nakon što su naslovi poput "Američka pita", "10 razloga zašto te mrzim" i "Ona je sve to" udahnuli novi život u žanr koji je nakon velikih uspješnica redatelja i scenarista Johna Hughesa iz 1980-ih pomalo zamro, filmski su studiji naveliko počeli snimati seksom i ljubavlju nabijene priče o odrastanju mahom američkih srednjoškolaca. Ta je hiperprodukcija vrlo brzo pokazala da se teen komedije, barem one nemaštovite, oslanjaju na niz klišeja koje je jako lako duplicirati. Čim je 2001. godine izašla parodija "Ovo nije još jedan glupi film za mlade", teen komediji počelo se loše pisati.

VIDEO KRITIKU POGLEDAJTE OVDJE:

Međutim, neki su to dobronamjerno ribanje shvatili ozbiljno, ili možda bolje rečeno, kao izazov. Kad je komičarka i scenaristica Tina Fey pročitala knjigu "Queen Bees and Wannabes" spisateljice Rosalind Wiseman koja se bavi ponašanjem srednjoškolki, nazvala je producenta dugovječne TV emisije "Saturday Night Live" Lornea Michaelsa koji je odmah kontaktirao studio Paramount kako bi se knjiga pretvorila u film. Oslanjajući se na svoj život, Fey je napisala priču o snalaženju kod kuće školovane 16-godišnje Cady Heron u jednoj američkoj srednjoj školi, nerijetko okrutnom miljeu koji može slomiti čak i one koji ga dobro poznaju. Nakon kratkog nećkanja, uloga Cady pripala je zvijezdi u usponu Lindsay Lohan, a ulogu "kraljice" srednje školu koju ona pohađa, ledene plavuše Regine George, dobila je Rachel McAdams.

Snimljene za skromnih 18 milijuna dolara, "Opasne djevojke" u kinima su zaradile 130 milijuna dolara i vrlo brzo postale pravi mali fenomen. Replike iz filma poput "That was so fetch", "She doesn‘t even go here!", "You can‘t sit with us!" i "Get in loser, we‘re going shopping" prvo su se beskrajno citirale, a nakon razvitka društvenih mreža, scene u kojima su izgovorene postale su memovi i GIF-ovi. Nastavak "Opasnih djevojaka" izašao je 2011., no vrijeme ga je zaboravilo, a kazališni mjuzikl koji se temelji na filmu iz 2004. prvi je puta uprizoren 2017. godine. Kritičari su nahvalili mjuzikl i Fey je 2020. godine potvrdila da se priprema njegova filmska adaptacija.

Mjuzikl "Opasne djevojke" u hrvatska je kina stigao 7. veljače, kritičar Jutarnjeg lista Damjan Raknić donosi tri razloga zbog kojih biste ga trebali pogledati i dva razloga zbog kojih biste ga trebali preskočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 11:35