PROGRAM

Ovaj vikend kreće nikad bogatiji Animafest, a prikazat će se 400 filmova

U žirijima su zvijezde svjetske animacije, a zadnji dan posvećen je obljetnici spuštanja na Mjesec

Više od 400 filmova iz 45 svjetskih zemalja bit će prikazano na ovogodišnjem Animafestu koji se od 3. do 8. lipnja održava u kinima Tuškanac, Kinoteka i Kaptol Boutique Cinema (koji je zamjena za kino Europa) te drugim gradskim lokacijama.

Umjetnički ravnatelj Daniel Šuljić naveo je da će u žiriju Velikog natjecanja kratkometražnog filma biti vrhunska imena svjetske animacije: Boris Labbé, prošlogodišnji dobitnik Animafestova Grand Prixa za film “Pad”, koji će u sklopu ovogodišnjeg festivala postaviti i izložbu “Postajanje-životinjom” (galerija ULUPUH) te održati masterclass; Ruth Lingford, britanska legenda animiranog filma; Michaela Müller, švicarsko-hrvatska animatorica i autorica filma “Aerodrom”; Tünde Vollenbroek, nizozemska producentica, suradnica Cartoon Brewa i Chen Xi, trenutačno najznačajniji kineski animator.

DisneyJev producent

U žiriju Velikog natjecanja dugometražnog filma sjedit će, pak, američki producent i animator nagrađen Emmyjem Frank Gladstone, svojedobno producent u Disneyju, Warneru i DreamWorksu, vodeća ruska kritičarka i novinarka specijalizirana za animirani film Dina Goder i drugi, a vjerojatno najatraktivniji događaj na otvorenom očekuje nas posljednjeg dana festivala, u subotu, 8. lipnja, kad je na Ljetnoj pozornici Tuškanac na rasporedu poseban program “Povedi me na Mjesec” posvećen 50. obljetnici ljudskog stupanja na Zemljin satelit. U tom programu pod zvijezdama vidjet ćemo obnovljenu izvornu koloriranu verziju Mélièsova “Puta na Mjesec”, Vukotićevu “Kravu na Mjesecu”, “Wallacea i Gromita” i druge...

Show na Zrinjevcu

Producentica festivala Matea Milić govorila je o Programu za djecu i mlade i Obiteljskoj iskaznici, koja po cijenama od 100 (1 dijete + 1 roditelj) i 150 (2 djece + 1 roditelj) kuna omogućuje ulaz na sve projekcije primjerene djeci. Program je vremenski prilagođen školama i vrtićima, ali i zaposlenim roditeljima, i najvećim se djelom odvija u dvorani Kinoteke tijekom tjedna i cijelu subotu. Natjecanja filmova za djecu kategorizirani su prema uzrastu.

Program uključuje dugometražne filmove “Kućica za ptice” uz naraciju uživo glumca Filipa Riđičkog te detektivsku avanturu “Gordon i Paddy” koja je sinkronizirana na hrvatski. Paola Orlić skrenula je pozornost na Animafestov program izvan kino-dvorana koji ovoga vikenda donosi Animacikl na Gornjem gradu i u Ljetnom kinu Gradec te Animafestov Open-Air na Zrinjevcu. Program animacikliranja ove nedjelje upotpunjen je predstavom o Ježurki Ježić kazališta Tvornica lutaka i filmom Eve Cvijanović u Ljetnom kinu Gradec, kao i filmovima “Zajedno” i “O mladosti” studenata banjalučke Umjetničke akademije.

Animacikl se tradicionalno odvija u suradnji s Akademijom umjetnosti iz Banja Luke i vozi se gornjogradskom rutom te Tunelom Grič, čime se animiraju gradske fasade i ističe veza grada i festivala. U subotu se na Open-Airu prikazuju pobjednici prošlogodišnjeg Animafesta - “Kakav veličanstveni kolač!” Emme De Swaef i Marca Jamesa Roelsa, “Pad” Borisa Labbéa i “Između sjena” Alice Guimarães i Mónice Santos.

Preporuke

Kao posebno zanimljivi filmovi izdvojeni su i “Daljine”, “Buñuel u labirintu kornjača”, “Jedan dan života” o poljskom novinaru Ryszardu Kapuścińskom i ratu u Angoli, kriminalističko-artistički film “Ruben Brandt, kolekcionar” slovenskog veterana Milorada Krstića, dva horora - čileanska stop-animacija “Kuća vukova” i anime “Aragne: grimizni znak” te poetična kanadska crno-bijela, obiteljsko-psihološka etida “Ville Neuve”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:23