ŽIVOT U PROŠLOSTI

Ovi nostalgični komunisti sanjaju o povratku u doba njihova junaka, diktatora Staljina, bore se za njegov spomenik...

Scena iz filma ‘Sjeveroistočni vjetrovi‘

 PROMO
Dokumentarac Nikoloza Bezhanishvilija na trenutke graniči s fikcijom, uz niz urnebesnih situacija i s plejadom ekscentričnih likova

Dokumentarac "Sjeveroistočni vjetrovi" gruzijskog autora Nikoloza Bezhanishvilija bit će prikazan 22. i 23. veljače u Zagrebu i Puli uz prisustvo autora. Film je to koji donosi priču iz Staljinova rodnog mjesta u Gruziji u kojem skupina nostalgičnih komunista sanja o povratku u vremena diktatora i kontrole.

Okosnica filma je problem proizišao iz uklanjanja spomenika Staljinu - naime, skupina tamošnjih sedamdesetogodišnjaka okuplja se u protestu i borbi za ponovno postavljanje spomenika njihovu junaku. Pravi problem slijedi tek kad se pojavljuje druga staljinistička stranka, koja im se suprotstavlja predstavljajući se kao jedina istinska zaštitnica staljinizma.

Dokumentarac na trenutke graniči s fikcijom, uz niz urnebesnih situacija i s plejadom ekscentričnih likova, o ljudima koji su toliko zarobljeni u prošlosti da ne primjećuju kako se svijet oko njih nepovratno promijenio.

Zagrebačka projekcija filma održat će se u četvrtak, 22. veljače, u 19 sati u Dokukinu KIC, dok će 23. veljače u 20 sati uslijediti besplatna projekcija u Klubu & knjižari Giardini 2 u Puli. Nakon projekcija održat će se razgovor s redateljem Bezhanishvilijem.

Film "Sjeveroistočni vjetrovi" svjetsku premijeru imao je na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu - IDFA, dok je nagrađen na nekoliko festivala: najboljim filmom na području središnje i istočne Europe proglašen je na Astra Film Festivalu u rumunjskom Sibiuu, dok je kao najbolji dokumentarac ovjenčan na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Tbilisiju CinéDOC.

image

Scena iz filma ‘Sjeveroistočni vjetrovi‘

PROMO

Film se prikazuje u Hrvatskoj u sklopu KineDoka, mreže za alternativnu distribuciju europskih dokumentarnih filmova koja okuplja više od 200 netradicionalnih prikazivačkih mjesta u šest europskih zemalja. Ova međunarodna filmska zajednica povezuje publiku i autore dokumentarnih filmova, a projekcije se održavaju na različitim lokacijama, kao što su društveni centri, galerije, kafići, parkovi, šume, dvorišta klubova, trgovi te knjižnice i škole.

Nikoloz Bezhanishvili gruzijski je filmaš, autor nekoliko dokumentaraca koji radi i djeluje u sklopu gruzijske produkcijske kuće Nikadocfilm, čiji su primarni fokus dokumentarni filmovi različitih žanrova, od opservacijskih do poetskih.

image

Scena iz filma ‘Sjeveroistočni vjetrovi‘

PROMO
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:49