'TRUMBO' U KINIMA

PAD I PONOVNI USPON NAJBOLJEG AMERIČKOG SCENARISTA Drska priča o individualcu čiji je talent na kraju ipak nagrađen, usprkos političkim uvjerenjima

 Discovery Film
Bryan Cranston osvojio je nominiaciju za Oscara ulogom hollywoodskog scenarista Daltona Trumba koji je krajem 40-ih je godina u tzv. "lovu na vještice" bio optužen te zatvoren na 10 mjeseci

Glumac Bryan Cranston, koji je svjetsku slavu stekao glavnom ulogom u tv-seriji 'Breaking Bad' ('Na putu prema dolje'), stiže nam sutra na kino-platna u jednom od filmova godine kao 'Trumbo', a za tu je maestralnu ulogu osvojio nominacije za Zlatnog globusa te Oscara.

Ova priča o hollywoodskom scenaristu Daltonu Trumbu koji je krajem 40-ih je godina u takozvanom „lovu na vještice“ kako se zvala potjera za američkim komunistima, bio optužen te zatvoren na 10 mjeseci.

Pedesetih godina prošlog stoljeća napisao je svoja najbolja djela, scenarije za fimove 'Praznik u Rimu' i 'Neustrašivu'. Isprva je na tim filmovima potpisan netko drugi, no kasnije, kada je rehabilitiran, njegovo je ime vraćeno na filmove. Za oba je scenarija dobio najvažniju filmsku nagradu Oscar.

Jedan glumac i jedan redatelj su zaslužni za postupni Trumbov povratak. Kirk Douglas mu je predložio da napiše scenarij za 'Spartaka' a za Otta Premingera je napisao scenarij filma 'Egzodus'. Tako je završila 13-godišnja agonija za vrijeme koje je Trumbo bio na crnoj listi američkih filmaša.

Trumbo je nepatvorena i drska priča o dvostrukom oskarovcu, sasvim posebnom individualcu čiji je talent na kraju ipak prepoznat i nagrađen, usprkos njegovim političkim uvjerenjima.

Film je režirao Jay Roach, kolumnisticu Heddu Hopper glumi oskarovka Helen Mirren, dok Trumbovu suprugu glumi Diane Lane.

'Trumbo' - trailer

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 02:08