USPJEH ZA KOPRODUKCIJU

Parada osvojila tri nagrade na Berlinaleu, Zlatni medvjed za talijanski film 'Cezar mora umrijeti'

Hrvatska manjinska koprodukcija Parada redatelja Srđana Dragojevića čiji je koproducent zagrebačka tvrtka Mainframe Production i u kojoj su značajne uloge odigrali hrvatski glumci Goran Navojec, Dejan Aćimović, Bojan Navojec, Vedran Mlikota i Šime Gržan, osvojila je čak tri nagrade na 62. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

Osvojivši nagradu publike Berlinalea, posebno priznanje Ekumenskog žirija i nagradu Victory Column koju dodjeljuje žiri sastavljen od čitatelja gay magazina Siegessäule 'Parada' je na jedinstven način ujedinila publiku, LGBT zajednicu i žiri sastavljen od predstavnika Katoličke i Protestantske crkve.

U žestokoj konkurenciji s novim filmovima Volkera Schlöndorffa, Cao Hamburgera I Pen-ek Ratanaruanga, film Parada osvojio je nagradu publike programa Panorama za najbolji dugometražni film. Riječ je o jedinoj nagradi koju dodjeljuje publika Berlinalea te najvažnijoj u kategoriji nagrada nezavisnih čitateljskih žirija i publike za koju glasuju svi posjetitelji Berlinalea. U glasovanju je ove godine sudjelovalo više od 23 000 posjetitelja.

Talijanski veterani, braća Vittorio i Paolo Taviani pobjednici su 62. Berlinalea koji je završio u subotu navečer. Internacionalni žiri kojim je predsjedao britanski redatelj Mike Leigh nagradio je Zlatnim medvjedom njihovu dokumentarnu dramu “Cezar mora umrijeti” koja prati probe Shakespeareova “Julija Cezara” u rimskoj kaznionici Rebibbia.

Dva filma koja su se smatrala glavnim favoritima dobili su drugu i treću nagradu po važnosti: mađarski “Samo vjetar” Bencea Fieglaufa nagrađen je Srebrenim medvjedom, a domaći film “Barbara” Christiana Petzolda nagradom za režiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 15:59