‘MJESTO ZLOČINA‘

Patrice vodi polupropalu galeriju. Očajna, sklapa dogovor s kriminalcem: ‘klijenti‘ za apsurdno velike iznose kod nje kupuju umjetnine...

Uma Thurman i Samuel L. Jackson, The Kill Room

 Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia
Pristojna komedija mogla je biti izvrsna i u rukama majstora postati nešto poput ‘Oceanovih 11‘

Komedija "The Kill Room" spada u one filmove koji su mogli biti izvrsni. Stoga je šteta da su na kraju ispali - samo pristojni. Junakinja filma je Patrice (Thurman) - galeristica koja vodi polupropalu njujoršku galeriju. Gordon (Jackson) kriminalac je koji je ostao bez solucije za pranje novca. Stoga očajnoj Patrice predloži dil. Kriminalni "klijenti" za apsurdno će velike iznose u galeriji kupovati umjetnine, galeristica će uzeti proviziju, a gangsteri oprati novac. Jedan od mafijaških egzekutora (Joe Manganiello) dobiva zadaću da kistom izmaže "umjetnine". No - dogodi se neočekivano: anonimni se umjetnik pročuje, a mafijaškom se šegrtu svide novopečene pohvale.

Scenarij Jonathana Jacobsona imao je u sebi nešto od najboljih filmova Billyja Wildera. Taj scenarij privukao je i dvojac briljantnih glumaca iz "Pulp Fictiona" - Thurman i Samuela L. Jacksona. U scenarij je utkana satira na umjetnički svijet koja je i upućena i zabavna. U rukama iskusnijeg redatelja film bi postao nešto poput "Oceanovih 11" ili "Spaliti nakon čitanja". No tu vrstu krimi-komedije treba režirati poput krimića te pustiti da humor izlazi iz situacije. Redateljica Paone film je režirala poput screwball komedije, dala glumcima da afektiraju i zanemarila akcijsko-žanrovski potencijal filma. Nije izvukla iz scenarija koliko je on nudio, no film je svejedno zabavan i domišljat.

MJESTO ZLOČINA (The Kill Room)

komedija (kina)

SAD, 2023.

R: Nicol Paone

G: Uma Thurman, Samuel L. Jackson

Ocjena: 4

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:21