‘30 NOVČIĆA‘

Pavičić o novoj HBO-ovoj seriji: Pospani gradić uznemiri se kad krava oteli ljudsko dijete...

Dvojac Álex de la Iglesia i Jorge Guerricaechevarría ispleli su scenarij koji iznenađujuće dobro drži osam epizoda

Baskijski režiser Álex de la Iglesia pojavio se na sceni početkom 90-ih godina, u drugom valu libertinskog, kontrakulturnog pokreta madridske "movide". Pod pokroviteljstvom svog tadašnjeg producenta Almodovara, De la Iglesia je snimio niz filmova koji su savršeno otjelovljavali duh te ere.

U suradnji sa svojim stalnim koscenaristom Jorgeom Guerricaechevarríjom, baskijski je režiser snimao "pulp" filmove koji su poput usisavača upijali trivijalne otpatke: zombije, horor, špageti vestern, strip. Filmovi baskijskog dvojca funkcionirali su kao akcijski filmovi, ali su uvijek imali element crne komedije. De la Iglesijini su se filmovi uvijek poigravali politikom, nagrizajući svetinje konzervativne, post-frankističke Španjolske. U te se svetinje ubraja i vjera, pri čemu nije nezanimljivo da je De la Iglesia diplomirao u Bilbau filozofiju na katoličkom sveučilištu.

Bizarni incidenti

Tih godina De la Iglesia je bio jako u modi, a njegovi filmovi poput "Dana zvijeri“ ili "Perdite Durango" globalni hitovi. Bask je, međutim, nekako ispao s radara. A to je šteta - jer, sve to vrijeme radi zbilja dobre filmove. Neki su od njih - poput "Velike noći" (2015) ili "Bara" (2017) - naprosto pametna zabava. Neki - poput filma "Balada o tužnoj trubi" o cirkusantima u eri frankizma - i više su od toga. Ako u nekom još živi duh movide, onda su to upravo Guerricaechevarría i De la Iglesia.

Da je tako, svjedoči i njihov novi, najambiciozniji projekt. Riječ je o osmodijelnoj HBO-ovoj televizijskoj seriji "30 Monedas" (30 novčića) u kojoj se bivši isusovački đak ponovo vraća svojoj nepresušnoj temi: religiji. Jer, trideset novčića iz naslova serije je trideset škuda za koje je Juda Rimljanima prodao Isusa. Tih 30 škuda vidimo već na uvodnoj špici: na njoj, De la Iglesia igrano inscenira Pasiju, a karikaturalne emocije, nasilje, znoj i krv podsjećaju na slikarstvo baroka.

Serija se zbiva u pospanom kastiljskom gradiću koji se uznemiri kad jednog dana krava oteli ljudsko dijete. Od tog trenutka, u gradu se počnu nizati sve bizarniji incidenti. Lokalni načelnik (Miguel Angel Silvestre) pokušava i istražiti što se događa, a u tome mu pomaže lijepa lokalna veterinarka (Megan Montañer).

Novopečeni par istražitelja povod je za iracionalnu ljubomoru načelnikove supruge (Macarena Gómez), ujedno vlasnice svinjogojske farme i najveće lokalne poduzetnice. Ispostavi se da svi tragovi neobičnih zbivanja vode prema mjesnom župniku Vergari (Eduard Fernández).

Vergara je tajnovita osoba, pustolov koji se skrasio u španjolskoj provinciji nakon što je desetljećima bio egzorcist. Župnik krije tajnu: u posjedu je jednog od trideset novčića s kojima su Rimljani platili Judu. Onaj tko sakupi svih trideset novčića steći će preko njih neograničenu moć. A moćni tajni red unutar katoličke crkve sakupio ih je već 29, pa im nedostaje samo jedan - Vergarin.

Oko tog rudimentarnog "high-concepta" Guerricaechevarría i De la Iglesia su ispleli scenarij koji iznenađujuće lako drži osam epizoda. Dvojica Baska stalno izvlače nove atrakcije iz rukava, vode nas od Vatikana do Sirije i od monstr-paukova do oživjelih mrtvaca, a svaki put kad mislite da ne može luđe, oni vas razuvjere i isporuče baš to.

Skaredni humor

Eskalacija te šašave skarednosti zbiva se u posljednjoj epizodi, kad se u kastiljskoj palanci odvija prava antipapska, sotonistička konklava. U tom trenutku, "30 novčića" nalikuju visokobudžetskom remakeu nekog od performansa Hermanna Nitscha i bečkog akcionizma. Zidovi su puni životinjske krvi, uokolo su izvrnuti križevi i ljudi u čudnim haljama, a na svodovima i zidovima oguljene janjeće glave.

"30 Monedas" vozi vas kao po pisti kroz bombastično pretjerivanje, baroknu egzaltaciju i skaredni humor. Nije to serija za svačiji ukus. No, tko je spreman zavezati pojas - dobro će se provesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:49