Mann na HBO GO

Pavičić o ‘Tokyo Vice‘: Sočni vodič kroz japansku obitelj i svijet rada. No, problem je glavni lik...

'Tokyo Vice'

 Hbo/Hbo
Serija ima vrline koje su, pa - upravo majklmenovske. Ima izvrsnu neonsko-velegradsku atmosferu, slojevita je u prikazu društva...

Godine 1999. na vrata tokijskog lista Yomiuri Shimbun kročio je visoki Amerikanac s perfektnim znanjem japanskog. Zaprepastio je domaćine kad je rekao da se prijavljuje na natječaj za novinara. Ime tog čovjeka bilo je Jake Adelstein.

Adelstein će idućih 12 godina biti novinar crne kronike velikog tokijskog lista. To iskustvo opisao je u dokumentarnoj knjizi "Tokyo Vice", u kojoj opisuje mentalitet i ustroj japanske korporacije, radnu etiku i hijerarhije, ali i zakučasti svijet yakuze i japanskog kriminala. U SAD-u je knjiga bila hit, no potaknula je i niz prigovora kako autor kiti i baja. U Japanu nikad nije objavljena. Japance je uzrujao Adelsteinov opis japanskog društva kao poslušničkog i punog rasizma. Publicistička knjiga poslužila je kao polazište za osmodijelnu HBO-ovu TV seriju koju kao kreator potpisuje brodvejski dramatičar J. T. Rogers, a pilot je režirao Michael Mann. Junaci serije su Adelstein (Elgort) i japanski inspektor (Watanabe) koji mu služi kao novinski izvor i vodič kroz društvo. Njih se dvojica nađu usred rata dva klana yakuza.

Serija ima vrline koje su, pa - upravo majklmenovske. Ima izvrsnu neonsko-velegradsku atmosferu, slojevita je u prikazu društva, funkcionira kao sočni vodič kroz japansku obitelj i svijet rada. Problem serije je glavni lik, koji je neumjereno glamuriziran i, zapravo, prilično prazan. Kako serija završava otvorenim cliffhangerom, očito valja očekivati još.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:18