Kvadratura

Pavo Marinković: Junak mog filma našao se u bezizlaznoj situaciji. I Kafka je imao traume od austrijske birokracije

Pavo Marinković

 Ivan Posavec/
"Bosanski lonac" stiže u kina sljedeći tjedan. U ovoj humornoj drami gledamo Senada Bašića kao sarajevskog pisca koji pokušava uvjeriti austrijsku državu da je važan umjetnik

Vampiri s Miljacke" naziv je drame sarajevskog pisca Faruka Šege koja se postavlja u nezavisnom kazalištu u Grazu. Šego, kojega tumači Senad Bašić, pokušava uvjeriti austrijsku državu da je intelektualac i umjetnik od važnosti kako bi mu produljili dozvolu boravka. To je osnovna radnja novoga filma Pave Marinkovića "Bosanski lonac" koji će se od sljedećeg tjedna prikazivati u kinima u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, a onda počinje i njegova kinodistribucija u Austriji.

Posrijedi je vjerojatno najzrelije filmsko ostvarenje ovog hrvatskog režisera i dramskog pisca koji već godinama s obitelji živi u Beču. "Bosanski lonac" je snimljen u međunarodnoj koprodukciji, a u njemu se podjednako govori na njemačkom i na "našem" jeziku. Pitamo Marinkovića kako mu je bilo režirati na dva jezika.

"Ja funkcioniram na dva jezika kod kuće, a možda je zato drugima bilo teže nego meni. Naravno, zahtijeva više koncentracije, no kad režirate film, onda je obično dobro da ste koncentrirani", kaže te pojašnjava radnju svoga filma. "Glavni junak se našao u bezizlaznoj situaciji u društvu koje ne oprašta birokratsku pogrešku. I Kafka je imao traume od austrijske birokracije, kako onda ne bi Faruk Šego. Dakle, u ekstremnoj situaciji napravio je ekstreman potez. Legalan. Pokucao je na nekoliko vrata i bio odbijen. A onda je probao sa svojom dramom iz mladosti."

Svjetska premijera "Bosanskog lonca" bila je na Sarajevo film festivalu. Kakva je bila reakcija tamošnje publike s obzirom na to da je glavni junak sarajevski pisac? Je li se bojao da će mu prebacivati balkanske klišeje?

"Ako glumci glume ljude od krvi i mesa, a to smo željeli, onda klišej ne postoji jer vas autentičnost uvjeri da je ovo što gledate život, a ne klišej. Naravno da nisu svi gastarbajteri akademski građani, ali moj protagonist jest, a to je već razbijanje klišeja Zapada koji ovaj prostor gleda svisoka. Mislim da je sarajevska publika nanjušila tu istinu", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:18