ZAGREBDOX

Pažnja, gužva u kinu! Zvijezde su filmovi o Nataschi Kampusch, Divcu i Draženu, Wikileaksu, ubojstvu Dominija...

ZAGREB - Program koji ćemo vidjeti od 27. veljače pa sve 6. ožujka u zagrebačkom Movieplexu u Kaptol Centru možda je najbogatiji i najraznovrsniji u povijesti Zagrebdoxa.

Uzmite za primjer tek jedan program retrospektiva posvećen kompaniji Participant Media: u njemu su film “Čekajući Supermana” Davida Guggenheima, o kojem su se prošle godine raspisali američki mediji jer je prokazao kakve se mizerne šanse nude talentiranim klincima u tamošnjem obrazovnom sustavu, tu je i neobičan spoj crtića i dokumentarca “Desetorica iz Chicaga” Bretta Morgena (napravio sjajan film o producentu Robert Evansu “Momak ostaje na filmu”), koji evocira poznati politički proces s kraja šezdesetih, a legendarni Jonathan Demme napravio je dojmljiv dokumentarac o Jimmyju Carteru.

Filmovi o tinejdžerima

Poslastica je iscrpan pregled hrvatskih dokumentaraca koji su se bavili Domovinskim ratom, nastalih u razdoblju od 1991. do 1995., koji je selektirala kritičarka Diana Nenadić.

U službenom programu, u kojem najviše pažnje privlači Kontroverzni Dox (film “Nekoć braća” Michaela Tolajiana o prijateljstvu Vlade Divca i pokojnog Dražena Petrovića već je privukao popriličnu medijsku pozornost), novina je Teen Dox, s filmovima koji se bave tinejdžerima.

Ipak, najviše će gužve biti na programu Stanje stvari, jer se u njemu prikazuju dokumentarci “Natascha Kampusch - 3.096 dana zatvora” Aline Teodorescu i Petera Reicharda i “Wikileaks” Jespera Huora i Bossea Lindquista: prvi opisuje slučaj najpoznatije zatočenice u “privatnom” zatvoru, a drugi se bavi fenomenom medijske mreže koja je dostupnošću inače nepristupačnih podataka uzdrmala vlade najvećih svjetskih zemalja.

Stanje stvari

U programu Majstori Doxa glavna je atrakcija dokumentarac Frederica Wisemana “Dvorana za boks”, posvećen jednoj naizgled običnoj sali za trening u Teksasu. Abel Ferrara predstavlja neobičan triptih “Napoli, Napoli, Napoli”, a napokon ćemo vidjeti i dokumentarac Krste Papića “Građani na Cvjetnom trgu” o pogibiji Zorana Dominija.

Zagrebdox nudi i Pitching Forum, na kojem autori predstavljaju svoje projekte u potrazi za koproducentima ili distributerima, Nicolas Philibert će voditi Masterclass za mlade dokumentariste, jedini okrugli stol posvećen je hrvatskim dokumentarcima o ratu, a moći ćete i vidjeti novi Sonyjev kamkoder u super 35mm tehnici čija cijena više nije tako nedostižna. Za jedan festival - i više nego dovoljno.

Filmovi koje ne smijete propustiti u službenoj konkurenciji:

Deponij

Britanska redateljica Lucy Walker (njezin film “Odbrojavanje do nule” možete vidjeti u retrospektivi kompanije Participant Media) gotovo je tri godine snimala ovaj dokumentarac. Namjera joj je bila pratiti poznatog vizualnog umjetnika Vika Muniza koji je odlučio posjetiti rodni Brazil i na deponiju pokraj Ria de Janeira fotografirati živopisne skupljače otpada. Projekt je i za Munuza i za redateljicu s vremenom prerastao u nešto više. Teško je pobrojati sva priznanja koja je film dobio u prošloj sezoni, a naredne nedjelje vidjet ćemo hoće li uspjeti izboriti Oscara za najbolji dokumentarac.

Među zvijezdama

Kada neki film pobjedi na IDFA-u u Amsterdamu, najvećem i najprestižnijem festivalu dokumentarnog filma u svijetu, teško da mu treba posebna preporuka. Njegov autor Leonard Retel Helmrich poznati je nizozemski dokumentarist, nagrađivan u svijetu, koji je glavninu svog opusa ostvario u Indoneziji, snimajući ne samo političke događaje nego i živote običnih obitelji. “Među zvijezdama” završni je dio trilogije koju čine i “Dnevno oko” (2001.) te “Oblik mjeseca” (2004.), nagrađen prošlog mjeseca i na festivalu u Sundanceu. Helmrich je poznat po minimalističkom postupku, preferiranju dugih kadrova i kamere u pokretu, no usprkos estetske oskudnosti filmovi su mu tematski nevjerojatno bogati.

Razbij tu kameru

Jackie Onassis navodno je upravo to rekla svom tjelohranitelju kada je fotograf Ron Galella postao suviše napasan. Poznatom paparazzu nije to bio jedini uzbudljiv susret s bogatima i slavnima: Marlon Brando mu je slomio čeljust, a incidentima s drugim zvijezdama ne zna se ni broja. Galellin portret odlučio je napraviti Leon Gast, dobitnik Oscara za boksački dokumentarac “Bili smo kraljevi” (o čuvenom meču Muhammada Alija i Georgea Foremana), no kako je i sam cijenjeni fotograf, zanimala ga je i umjetnička strana 30-godišnje Galelline karijere. Film je prošle godine na Sundance film festivalu nagrađen za režiju.

Vlast

Ove godine se na berlinskom filmskom festivalu poprilično gužve diglo oko dokumentarca njemačkog redatelja Cyrila Tuschija o zatočenom ruskom tajkunu Mihailu Hodorovskom, međutim, ovaj prvijenac aktivistice, novinske urednice i modistice Cathryn Collins navodno je puno ozbiljnije i intrigantnije ostvarenje. Redateljica je prikupljala građu čitavo desetljeće i naposljetku napravila film ne samo o Hodorovskom nego i u Rusiji u razdoblju tranzicije, u kojoj su medijske slobode ponekad na istoj razini kako i u Staljinovo vrijeme. Kako tvrde američki recenzenti, film se gleda u dahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 12:46