SERIJA O EPSTEINU

Perverzni milijunaš znao je iskoristiti osobe u nevolji, a neke su izabrale manje zlo, pa su mu prestale biti seksualne robinje i podvodile znanice

Jeffrey Epstein
 Profimedia, Capital pictures
 

Vijest da se Jeffrey Epstein objesio u istražnom zatvoru (točnije, Popravnom centru Metropolitan) bila je prošlog kolovoza medijska senzacija. Kako i ne bi, Epstein je bio prijatelj bogatih i slavnih, svojedobno se družio s Donaldom Trumpom, Billom Clintonom i britanskim princem Andrewom, tvrdilo se da mu imetak iznosi 550 milijuna dolara, imao je kuće u New Yorku i Parizu, na Floridi i ranč u Novom Meksiku, a posjedovao je i znatan dio Little St. Jamesa na američkim Djevičanskim otocima, raju za one koji žele izbjegnuti porez.

Nije to bila tajna, Epstein je bio opsjednut maloljetnicama i podvodio ih je svojim utjecajnim prijateljima. Zato je toliko puno vremena provodio u Palm Beachu, gdje je bilo puno osnovnih i srednjih škola, a većina cura u problemima znala je da se kod njega za “masažu” (što god to značilo) dobiva bar 200 dolara.

Zašto policija nije ništa poduzimala? Zapravo jest, ali kad je procijenjeno da mu je radijus kretanja prevelik, murjaci s Floride morali su prepustiti slučaj FBI-ju. Tamo su isprva bili entuzijastični da ga strpaju na višegodišnju robiju, no kako je Epstein imao vrhunske odvjetnike (među njima je bio i Alan Dershowitz, koji je branio zloglasnog Clausa von Bülowa zbog trovanja supruge, dvostrukog ubojicu O. J. Simpsona i seksualnog napasnika Harveyja Weinsteina), državni odvjetnik za Floridu Alexander Acosta složio se da ga 2008. optuže za organiziranu prostituciju (što je blaži prekršaj od seksa s maloljetnicama). Dobio je 18 mjeseci u zatvoru otvorenog tipa, a 12 sati dnevno provodio je u svom uredu ili tko zna gdje.

Pustili su ga nakon 13 mjeseci, da bi po povratku u New York organizirao gala party na koji su došla mnoga zvučna imena, pa čak i Woody Allen. Nastavio je sa životnim stilom na kakav je i navikao, njegove nove žrtve samo su se nizale, no jačanjem ženskog pokreta više nije imao manevarski prostor kao nekada.

Njujorška policija skupila je dovoljno dokaza i uhitila ga 2019. kad je sletio u tamošnju zračnu luku. Njegova smrt mnogima je bila sumnjiva, nadzorne kamere te večeri bile su isključene, a čuvari su spavali. Dovoljan je podatak da je njegova njujorška kuća bila bolje opremljena digitalnim uređajima od zatvora, a budući da su se tamo neprestano organizirale orgije s djevojkama katkad i od 13 godina, imao je neugodne dokaze protiv svjetske elite.

Dokumentarna serija “Jeffrey Epstein: Prljavo bogat” (Jeffrey Epstein: Filthy Rich) u četiri jednosatna nastavka, koju odnedavno možete pogledati na Netflixu, objašnjava tko je bio naslovni protagonist. Zapravo, nitko i ništa, ali vrhunski opsjenar. Niti je maturirao, niti diplomirao, a ipak je predavao u srednjoj školi na Manhattanu, gdje je upoznao bogate roditelje nekih svojih učenika.

Kad su mu dali otkaz, nije zažalio jer je već započeo drugu karijeru, savjetnika milijardera poput Lesa Wexnera, vlasnika tada uspješnog lanca Victoria’s Secret. Potonji se pojavljuje pred kamerama i ne može se načuditi svojoj naivnosti, Epstein mu se činio talentiran i pronicljiv, pa mu je prepustio svoje financije, kako bi se sam mogao baviti onime što ga zanima. Wexler nije bio jedina njegova žrtva, a s nekoliko takvih mogao si je priuštiti privatni helikopter i zrakoplov. Serija je međutim iznimna jer nas upoznaje s mnogim njegovim žrtvama.

FILTHY RICH: (L to R) Chauntae Davies and Jeffrey Epstein in episode 3 of FILTHY RICH. Cr. NETFLIX © 2020 Netflix
Courtesy of Netflix

Slikarica Maria Farmer ne može prežaliti što mu je skrenula pažnju na svoju mlađu sestru Annie, koju je Epstein seksualno iskoristio i traumatizirao za čitav život. Kad je Maria slučaj prijavila policiji, počela su zastrašivanja, tako da se nekoliko puta morala seliti. Ništa bolje nisu prošle ni djevojke s Floride, sve su bile u egzistencijalnoj krizi kad su prihvatile Epsteinovu ponudu za “masažu”. Perverzni milijunaš znao je iskoristiti osobe u nevolji, a neke su izabrale manje zlo, pa su mu prestale biti seksualne robinje i radije podvodile svoje znanice i vršnjakinje. Jedna procjenjuje da mu ih je dovela između 40 i 60, druga 20 - i tako u nedogled.

Princ Andrew bio mu je u New Yorku čest gost, no Buckinghamska palača službeno je objavila da njih dvojica nisu imali nikakvog kontakta. Ipak, nedugo zatim, Andrew se morao odreći svih javnih dužnosti, pogotovo nakon intervjua za BBC u kojem je suviše očito lagao o svojim vezama s Epsteinom.

Naravno, njega danas više nitko ne poznaje, Donald Trump ga se jedva sjeća (“bilo je to prije 15 godina”), Bill Clinton tvrdi da je na Djevičanskim otocima bio tri-četiri puta, svjedoci navode - puno, puno više, ali ga nitko ne optužuje za seks s maloljetnicama, dok je odvjetnik Alan Dershowitz bio upravo takav klijent (što žestoko poriče).

Alexander Acosta je u međuvremenu postao ministar rada u Trumpovoj vladi, pokušao se pravdati zato što je svojedobno pogodovao Epsteinu, no morao je dati ostavku. Sve “preživjele” (termin za nekadašnje maloljetnice koje je Epstein zlostavljao) slažu se da je to tek početak. Milijunaš je imao mrežu pomoćnika, desna ruka mu je bila Ghislaine Maxwell, koja je rado dijelila krevet s Epsteinom i nepoznatim djevojkama, a “preživjele” se slažu da se neće smiriti dok svi oni ne završe u zatvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:10