ICE AGE 5

Peti dio Ledenog doba dosta je klimav self-help crtić. Serijal je sazrio za dostojanstven ukop

Dok su izvorno pustolovine vjeveričjeg Buster Keatona bile uvod, Scratove vratolomije sad se protegnute kroz cijeli film, a njegove muke prouzroče cijeli niz astronomskih kataklizmi s kojima se nose junaci na zemlji

Premda je u svijetu nove animacije bilo i komercijalnijih i hvaljenijih naslova, malo je koji suvremeni animirani film stvorio tako dugi serijal kao “Ledeno doba”. 3D crtić Foxove tvrtke kćeri Blue Sky od 2002. do danas generirao je franšizu od čak pet nastavaka. Pri tom je - paradoksalno - najjači adut “Ice Agea” uvijek bilo ono što filmu prethodi: dakle, kratki uvodni animirani slapstick s vjevericom Scratom koja vodi vječni boj s neukrotivim žirom.

Pred nama je sada i peti dio serijala - “Ledeno doba - veliki udar”. Ovaj put režiju ne potpisuje izvorni autor Carlos Saldanha, a osim toga ima novosti i sa Scratom. Dok su izvorno pustolovine vjeveričjeg Buster Keatona bile uvod, Scratove vratolomije sad se protegnute kroz cijeli film, a njegove muke prouzroče cijeli niz astronomskih kataklizmi s kojima se nose junaci na zemlji.

Dojam je - međutim - da je paralelni zaplet sa Scratom manje bio bonus filma, a više pokušaj da se zamaskiraju manjkavosti “zemaljskog” zapleta. “Ice Age 5” pripovjedno je klimav, fali mu pravog humora, opterećen je self-help didaktikom, a dodatni je problem što se tijekom serijala nagomilalo toliko likova da se autori s njima ne stignu čestito baviti. Serijal “Ice Age” je - iskreno - sazrio za dostojanstven ukop.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:37