PHILIP SEYMOUR HOFFMAN

PHILIP SEYMOUR HOFFMAN 'O scijentologiji se puno priča,ali ona nije ni moćna ni važna'

- Nagrade mi ništa ne znače - kratko nam slavni njujorški glumac Philip Seymour Hoffman odgovara na kompliment na briljantno odrađenoj ulozi karizmatičnog vođe kulta Lancastera Dodda u filmu Paula Thomasa Andersona “The Master” koja ga svrstava među glavne kandidate za Zlatnoga lava za najbolju mušku ulogu na 69. Mostri.

Andersonov film privukao je veliku pozornost u Veneciji i zbog toga što je vođa kulta u njegovom filmu inspiriran L. Ronom Hubbardom, vođom i utemeljiteljem kontroverzne scijentologije.

- Mislim da se previše priča o scijentologiji koja u Americi ni izbliza nije tako moćna i važna. To što mediji konstanto na tu temu eksploatiraju dva slavna holivudska glumca nije odraz stvarnog stanja - pomalo nervozno objašnjava.

Philip Seymour Hoffman (“Martovske ide”, “Talentirani gospodin Ripley”, “Korak do slave”, “Magnolija”, “Veliki Lebowski”…) stekao je status izuzetno cijenjenog karakternog glumca.

Freud i hipnoza

Na naša pitanja odgovara nekako nevoljko. Na razgovoru u hotelu Excelsior na Lidu pojavio se u starim hlačama, izgužvanoj iznošenoj košulji kratkih rukava, neobrijan, razbarušene kose ispod šilterice New York Rangersa.

- Ono što Lancastera razlikuje od sličnih vođa je njegova iskrena želja da pomogne ljudima i spremnost da se konstantno ponovno izgrađuje i uči. Nije to nikakvo egzotično ispiranje mozga. Hipnozu je koristio i Freud, zar ne? Mislim da je Lancaster jedan posve normalan mentor koji možda ima “agresivniji” pristup, ali to ga ne čini zlim.

Odnos oca i sina

• U filmu ste mentor Freddieju kojega tumači Joaquin Phoenix. Vaša glumačka suradnja na ekranu djeluje eksplozivno i dinamično.

- Joaquin je briljatan glumac, do kraja predan liku. Odlično smo se nadopunjavali, improvizirali često jer su nam zajednički prizori to otvoreno nametali

• Ako film nije o scijentologiji, kako biste ga predstavili nekome tko ga nije vidio?

- Ovo je film o odnosu oca i sina, o odnosu mentora i njegova učenika, dvoje odraslih ljudi koji imaju neobično prijateljstvo jer trebaju jedan drugoga. Film o karizmatičnom vođi koji ima plemenite ciljeve u životu i mislim da uspijeva uvjerljivo prikazati sve te aspekte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:52