KOLOVOZ U POKRAJINI OSAGE

PIŠE NENAD POLIMAC Meryl Streep iritantno glumata u ovoj osrednjoj obiteljskoj melodrami

U trećoj sezoni sjajne serije “Domovina” pojavljuje se novi lik, senator Andrew Lockhart. Antipatičan nam je od samog početka, jer nesmiljeno rešeta junakinju Carrie Mathison (Claire Danes), a kasnije pikira i na mjesto novog ravnatelja CIA-e, ugrožavajući poziciju Saula Berensona (Mandy Patinkin), stožernog lika serije. Odlično ga igra glumac za kojeg većina poklonika filma u nas nikad nije čula, a zove se Tracy Letts.

Potonji je danas jedna od najvažnijih ličnosti američke kulturne scene, lani je dobio najveću brodvejsku nagradu Tony za ulogu Georgea u novoj postavi drame “Tko se boji Virginije Woolf”, stasao je u čuvenom kazalištu Steppenwolf u Chicagu, a podjednako je važan kao glumac i dramatičar. Njegovi komadi “Kukci”, “Ubojica Joe” i “Čovjek iz Nebraske” izvode se diljem svijeta, osobito je na cijeni adaptacija Čehovljeve “Tri sestre” iz 2009., a najveći je uspjeh postigao komadom “Kolovoz u pokrajini Osage“, za koji je dobio Pulitzerovu nagradu i Tony za najbolju novu američku dramu.

Većina njegovih radova je ekranizirana, William Friedkin izvrsno je režirao “Kukce” i “Ubojicu Joea”, a sada u naša kina stiže i filmska prilagodba Lettsovog najvećeg kazališnog hita. Mnogi će zaključiti da je u pitanju prvorazredna roba, jer je film dobio dvije nominacije za Oscara, Merryl Streep nominirana je za najbolju žensku ulogu, Julia Roberts za sporednu, a priznanja i nominacija je još popriličan broj. Glumačka postava je impresivna, jer uz dvije spomenute zvijezde nastupaju i Sam Shepard, Ewan McGregor, Juliette Lewis, Benedict Cumberbatch, Chris Cooper, Margo Martindale, Julianne Nicholson, Abigail Breslin i Dermot Mulroney: čak i Indijanka Misty Upham ima solidnu reputaciju, gledali smo je u “Smrznutoj rijeci” uz Melissu Leo.

Reklo bi se - glumački festival, što film zapravo i jest. Shepard se pojavljuje samo u prologu, kao pisac alkoholičar (sam to priznaje) koji traži novu njegovateljicu za svoju suprugu (Streep), oboljelu od raka usne, a zatim nestaje iz radnje, doznaje se da se ubio na obližnjem jezeru. Na njegovom sprovodu okuplja se čitava obitelj u kojoj manje-više svatko mrzi svakoga, a i ono malo dobrih odnosa, pa i ljubavi, zamre tijekom trajanja filma.

Glavni je problem “Kolovoza u pokrajini Osage” što se Letts, koji je sam napisao i scenarij, oslonio na televizijskog producenta i scenarista Johna Wellsa, koji se režijom bavi tek povremeno, a jedini mu je film recentni “Direktori na cesti”. Wells je svoj posao obavio korektno, ali umrtvljeno, pazeći da i glumac u najmanjoj roli dobije svojih “pet minuta”. Nema tu traga energiji koja je pulsirala u Friedkinovim ekranizacijama “Kukaca” i “Ubojice Joe”. Također, te dvije drame bile su nabijene žestinom i izrazito modernističkog prosedea, dok je “Kolovoz u pokrajini Osage” klasičan komad s prologom i tri čina, pa je pitanje što bi sve Friedkin morao napraviti da mu je slučajno povjerena režija.

Ovako je rezultat osrednja obiteljska drama u kojoj Meryl Streep povremeno iritantno glumata, pitate se što rade Britanci Ewan McGregor i Benedict Cumberbatch u zabiti negdje pokraj Dallasa, a završna trećina nešto je uzbudljivija od svega što je dotad prethodilo. Skromno za sudionike takvog pedigrea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:50