POLIMAC PREPORUČUJE

‘Plaćenici 4‘: Ako je Dolph Lundgren i dalje vaš omiljeni glumac, nekako ćete se snaći. Za sve druge, ovo je tugaljivo...

Randy Couture, 50 Cent, Jacob Scipio, Levy Tran, Megan Fox i Dolph Lundgren u filmu ”Plaćenici 4”

 Capital Pictures/Film Stills/Profimedia
Iako nisu dobili ni puno prostora ni puno vremena, glumci Tony Jaa i Iko Uwais najbolji su dio ekipe

Akcić "Plaćenici" redatelja Sylvestera Stallonea iz 2010. jedan je od najholivudskijih filmova koji je snimljen. Istovremeno i ozbiljan i blesav, i prijetvoran i iskren, i kalkulantski i riskantan. Iako je osmišljen s izričitim ciljem zgrtanja novca, šanse da će uspjeti i šanse da će propasti bile su otprilike 50:50. Nije baš da se svi ljubitelji filma s radošću sjećaju akcijskih filmova s kraja 1980-ih i početka 1990-ih, najčešće mačističkih festivala nasilja i krvi. Hollywood je tada već bio debelo zagazio u eru animiranih filmova za djecu te adaptacija romana za adolescente i stripova. Pitanje je bi li vam prosječni tinejdžer te 2010. uopće znao reći tko su Dolph Lundgren ili Mickey Rourke, a nije baš ni da su tada Bruce Willis i sam Stallone bili vruća i aktualna glumačka roba. Da jesu, mislite li da bi glumili u "Plaćenici"? Čisto sumnjam.

Unatoč tome, film je zahvaljujući mudroj marketinškoj kampanji studija Lionsgate i karizmi glavnih glumaca na kino-blagajnama zaradio 274 milijuna dolara. Publika je rekla svoje i Lionsgate je odmah naručio još jedne "Plaćenike". Oni su prošli još bolje te inkasirali 315 milijuna dolara. Nakon "Plaćenika 2" (2012.) došli su "Plaćenici 3" (2014.), no tada se publika već bila malo umorila i oni su zaradili "samo" 214 milijuna dolara. Slaba je zarada uzdrmala povjerenje financijera u serijal pa se neko vrijeme nije znalo je li njegov treći nastavak ujedno bio i posljednji. Da će "Plaćenici" biti poslani u penziju postalo je izvjesno kada je Stallone zbog neslaganja s kreativnim partnerima napustio projekt. Čuvši to, njegovi su mu kolege glumci, među kojima i Arnold Schwarzenegger, rekli da ne smije odustati o "Plaćenika". Stallone ih je poslušao te 2018. godine najavio da će glumiti u četvrtom nastavku.

"Plaćenici 4" nedavno su došli u svjetska i hrvatska kina, a filmski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac u novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" govori o ovom hommageu akcijskim filmovima koji su Stalloneu, Schwarzeneggeru i drugima donijeli svjetsku slavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:26