Poljski kino hit

'PLANET SAMACA' Majstorski režirano i duboko iritantno ljubavno pismo kapitalizmu

 YouTube
'Planet samaca' je - ukratko - staljinistički spektakl za PR-ove i copywritere

Poljski film 'Planet samaca' možda je najzanimljiviji primjer istočnoeuropskog hita posljednjih godina. Ova romantična komedija nastala je kao poduzetnički pothvat dvojice poljskih producenata, Chahinskog i Drabika, koji su naručili scenarij za romantičnu komediju, angažirali američke script-doctore, te kao redatelja uzeli Slovenca s poljskom diplomom i adresom Mitju Okorna, čovjeka koji je prethodno u Poljskoj snimio veliki božićni hit.

Poslovni rezultat ispao je dojmljiv. Film o narcisoidnom tv voditelju koji se zaljubi u samozatajnu nastavnicu glazbe pretvorio se u najveći hit godine i u Poljskoj i Sloveniji, a solidno je prošao i u britanskim kinima.

Taj uspjeh ne čudi - jer, 'Planet singli' je umješno napravljen film, rom-com o lijepim ljudima u lijepim stanovima čiji su problemi lako rješivi, a svaki oblak ima ružičasti obrub. Sve to izgleda kao reklama za pahuljice, svi su likovi perfektno kul, svi žive u IKEA domovima i pripadaju nekoj "target grupi".

'Planet samaca' je - ukratko - staljinistički spektakl za PR-ove i copywritere, veliko ljubavno pismo kapitalizmu koje je istodobno majstorski napravljeno, ali i duboko iritantno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:41