Ikone pop kulture

Plavooki ljepotan: original E.T.-ja naći će se na velikoj aukciji. Cijena? 22 milijuna kuna

Originalna maketa za E.T.

 Julien‘s Auctions/Swns/Swns/Profimedia/Julien‘s Auctions/swns/swns/profimedia
Na prodaji će biti i originalni Nimbus 2000 iz Harrya Pottera, koji bi mogao koštati i do 100.000 dolara, i metla Shooting Star (do 50.000 dolara)

Obožavani model E.T.-a iz istoimenog omiljenog dječjeg filma iz 1982. godine, biti će pušten u prodaju na aukciji početkom prosinca na kojoj će se moći kupovati i memorabilije iz filmova o Harryu Potteru.

Očekuje se da bi E.T. mogao doseći cijenu od 3 milijuna dolara, a kupci će moći birati i između originalnih mehaničkih nacrta za lutku.

Film Stevena Spielberga klasik je, jednan je od filmova koji su započeo modernu eru blockbustera. Osim toga, dugo je držao prvo mjesto na ljestvici kao film koji je zaradio najviše u povijesti.

Originalni mehanički model E.T.-a bit će izložen na aukciji ‘Icons and Idols: Hollywood‘, koju organiziraju Julien‘s Auctions i Turner Classic Movies (TCM), a koja se održava na četerdesetu godišnjicu filma.

U eri kad CGI efekti još nisu bili dovoljno razvijeni E.T. mechatronic bio je iznimno napredni model s 85 točaka kretanja i njime je upravljalo 12 profesionalnih animatora. Smatra se inženjerskim remek-djelom, a izvorno ga je stvorio talijanski dizajner specijalnih efekata Carlo Rambaldi.

Film je inače bio nominiran za devet Oscara, osvojio je četiri, uključujući onaj za najbolje vizualne efekte, koji je dodijeljen upravo Rambaldiju i njegovom timu. Film s Henryjem Thomasom i Drew Barrymore u glavnim ulogama, i s vrhunskom glazbom skladatelja Johna Williamsa, i danas obožavaju i odrasli i djeca.

Ostali predmeti iz filma koji će ići a prodaju na aukciju uključuju originalnu maketu omiljenog vanzemaljca napravljenu za Spielberga kohji je na njenom temelju odobrio dizajn E.T.-a, a koja se procjenjuje na između 80.000 i 100.000 dolara.

Niz originalnih mehaničkih ilustracija ET nacrta također se procjenjuje na između 10.000 i 20.000 dolara svaka. Slične cijene bi mogli postići i predmeti iz franšize o Harryu Potteru, posebno držači za metle koje inače pripadaju Danielu Radcliffeu.

Modeli uključuju i originalni Nimbus 2000 iz "Harrya Pottera i kamena mudraca", koji bi mogao koštati i do 100.000 dolara, i metlu Shooting Star, koja se procjenjuje na između 30.000 i 50.000 dolara.

Originalni Gryffindor vuneni kaput i crveno-žuti Gryffindor šal dizajniran za Harryja Pottera ima cijenu između 20.000 i 30.000 dolara, dok kaskaderski ogrtač ekipe Gryffindor Quidditch iz Harrya Pottera i Dvorane tajni može postići cijenu do 20.000 dolara.

Hollywoodska aukcija pod nazivom Ikone i idoli trebala bi se održati uživo u subotu 17. prosinca i nedjelju 18. prosinca na Beverly Hillsu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:02