TV SHOW

'PLES SA ZVIJEZDAMA' Ljudi koji uče amatere plesnim koracima su i striperi i frizeri, konobari i blogeri...

 Darko Tomas / CROPIX
 

Iza svake uspješne zvijezde stoji mentor plesa koji svakodnevno satima daje sve od sebe da vikendom zablistaju na plesnom podiju. Tako bi se otprilike mogla opisati pozadina showa Nove TV “Ples sa zvijezdama”. A tko su iznimni profesionalni plesači u čijim se rukama našlo 11 zvijezda, za Studio su u kratkim crtama ispričali oni sami. Plesom su se zarazili u najranijoj dobi, a većina njih višestruki su državni prvaci u plesovima, a neki i šire, no spektar njihovih interesa i zanimanja itekako je širok, pa ima i frizera, konobara, blogera, putopisaca, budućih psihologa, poliglota, organizatora evenata... Koliko god različiti bili, u dvije stvari su složni – ples je njihov život, a “Ples sa zvijezdama” najizazovniji angažman dosad.

Helena Janjušević, Puležanka koja plesu uči Damira Kedžu, oduvijek je sanjala o nastupima na televiziji, a snovi joj se ostvaruju, jer osim “Plesa sa zvijezdama” dio je i showa “Tvoje lice zvuči poznato”, plesala je u nekoliko spotova, a uz televizijske poslove, dio je profesionalne plesne skupine The Juice.

Zagreb, 050319.
Ulica Rudolfa Kolaka 12.Nova TV predstavila nove kandidate showa Ples sa zvijezdama.
Na fotografiji: Helena Janjusevic i Damir Kedzo.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

- Magistrica sam kineziologije, ali me zanimaju i organizacija evenata, putovanja i jezici. Isto tako prekrasno je iskustvo bilo kad sam kao dio međunarodne plesne trupe pod vodstvom koreografa Geovannija Fidelisa i Dillermanda Hizidoria radila i živjela šest mjeseci u Kini. Imam dečka, prijatelje, obitelj i pse. Sretno sam zaljubljena i osjećam leptiriće, oboje volimo putovanja, uz to upoznao me s kiteboardingom – kaže Helena.

Zagrepčanka Valentina Walme, mentorica Davora Garića, prvo je, kaže, proplesala, pa prohodala. A s bratom Alanom državna je prvakinja u kombinaciji 10 plesova, državna prvakinja u standardnim plesovima te viceprvakinja u latinoameričkim plesovima.

Ples sa zvijezdama

- Živim ples i živim od plesa. Sa svojim prijateljicama sam osnovala profesionalnu plesnu grupu The Juice s kojom nastupam u raznim spotovima, na koncertima te show programima. Također sam samostalni poduzetnik. Svoje rijetko slobodno vrijeme provodim s obitelji i prijateljima te u šetnji s svojim psom Bellom. Možda jednog dana otvorim vlastiti plesni centar ili pokrenem plesni projekt – najavljuje Valentina.

Titulama državne prvakinje u raznim plesovima može se pohvaliti i Varaždinka Ela Vuković koja pleše s Markom Grubnićem, a iza nje je i solidan uspjeh na Europskom i Svjetskom plesnom prvenstvu 2012. godine.

Zagreb, 050319.
Ulica Rudolfa Kolaka 12.Nova TV predstavila nove kandidate showa Ples sa zvijezdama.
Na fotografiji: Ela Vukovic, Marko Grubnic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

- Ples je bio i jedan od glavnih razloga da se sa 18 godina preselim u Ljubljanu. U Zagreb sam došla tek prije nešto više od šest mjeseci. Još uvijek sam studentica, štoviše studiram na dva fakulteta. Na Kineziološkom fakultetu studiram za trenera plesa, na Filozofskom fakultetu sam prva godina diplomskog studija pedagogije. Uz studij većinu vremena i radim. Bilo je tu svakakvih poslova, od konobarenja do onog najdražeg, poučavanja plesa i plesnih nastupa. U vezi sam više od tri godine, no u zadnje vrijeme ne provodim puno vremena s dragim jer radi izvan Hrvatske. Kada smo zajedno, volimo pogledati dobar film ili nešto fino skuhati. Mlada sam i otvorene su mi sve opcije pa zasad ne isključujem ni povratak na plesni podij sportskih natjecanja – kaže Ela.

Partner Nives Celzijus, Osječanin Mateo Cvenić, postigao je brojne uspjehe na plesnim turnirima, ali najponosniji je na polufinale Europskog kupa i titulu višestrukog državnog prvaka.

Zagreb, 050319.
Ulica Rudolfa Kolaka 12.Nova TV predstavila nove kandidate showa Ples sa zvijezdama.
Na fotografiji: Mateo Cvenic i Nives Celzijus Zeljkovic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

- Studiram na Kineziološkom fakultetu i radim kao plesni instruktor. Uz to se bavim plesnim showovima i projektima, a ono malo vremena što mi ostane za sebe volim provesti uz filmove, druženje s obitelji i prijateljima. Kada mi se dogodi da imam vikend ili nekoliko slobodnih dana, volim otputovati negdje, samo da je toplo. U budućnosti se nadam da ću postati plesni sudac, a za par godina planiram otvoriti vlastiti plesni klub – najavljuje Mateo.

Zagrepčanin Marko Mrkić oduševljen je svojom partnericom Viktorijom Rađom. Za sebe voli reći da “piše, pleše i putuje”, no sada, ipak, samo pleše.

- S plesom sam krenuo vrlo kasno, sa 15 godina. Zbog tadašnje simpatije koja me spretno uspjela nagovoriti na prvi tečaj u Plesnom centru Zagreb, a i u vrijeme kada sam skupio nešto samopouzdanja za čagu, jer do tada je na meniju bio samo “muževniji” tenis. Zadnjih godina sam puno putovao i opisao sva ta putovanja na opuštenom blogu koji imam i danas, no trenutno je tema više plesnija nego putopisna. Radim u BePartOfItu, norveškoj tvrtki za organizaciju putovanja, a imam i svoju plesnu školu Lijeva&Desna gdje je pristup plesu sve samo ne stereotipno uštogljen, sterilan i eventualno nužan za svadbu, pleše se kroz puno, puno smijeha. Prošle godine sam s prijateljem Vidom u sklopu jednog radijskog natjecanja stopirao od Amsterdama do Zagreba - bez love i bez mobitela. U manje od 23 sata. Naravno, već smišljam kako da ovo ljeto bude još luđe i zabavnije, a putovanja što dalja i nepredvidiva. U najsretnijoj sam vezi godinu i pol, i ako netko proživljava ovaj suludi tempo jednako strasno kao i ja, onda je to moja cura, Antea. Hvala joj što je uz mene i za njena ukočena leđa u studiju svake nedjelje. Hvala joj što me optimistično vidi u finalu, a ja nju sa mnom u Japanu – ispričao nam je Marko.

Damir Horvatinčić plesač je s višegodišnjim stažem u “Plesu sa zvijezdama” gdje je i pobijedio 2010. s partnericom Nerom Stipičević. A zahtjevne plesne korake pod njegovim vodstvom sad svladava Josipa Pavičić. Na svoj najvažniji dan, mnogi su mladenci zablistali u prvom plesu čiju je koreografiju osmislio upravo Horvatinčić u svojoj školi “Prvi ples by Damir”, a jednako dobro kao i na podiju Damir se snalazi i sa škarama u rukama.

Zagreb, 050319.
Ulica Rudolfa Kolaka 12.Nova TV predstavila nove kandidate showa Ples sa zvijezdama.
Na fotografiji: Damir Horvatincic i Josipa Pavicic Berardini.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

- Osim što imam otvoren plesni obrt pod nazivom “Prvi ples by Damir” gdje podučavam mnoštvo mladenaca koreografijama za prvi ples i klince i odrasle spremam za plesna natjecanja, završio sam i Obrtničku školu za osobne usluge u Zagrebu kao frizer, pa u slobodno vrijeme šišam i bojam, kada stignem. U vezi sam s jednom prekrasnom djevojkom koja je skromna, lijepa i uvijek uz mene kao i ja uz nju. Jako se volimo i podržavamo, a to mi je najbitnije. Zaručili smo se prošle godine i ove godine nam je vjenčanje u rujnu – najavio je Damir.

Mentorica Slavka Sobina, Gabriela Pilić, prvi je stručni prvostupnik trenerske struke plesa u Hrvatskoj, a ponosna je vlasnica čak 16 naslova prvaka Hrvatske u najvažnijoj kategoriji odraslih u latino-američkim, standardnim i kombinaciji deset plesova u paru s Ištvanom Vargom. S njim je Hrvatsku redovito predstavljala na svjetskim, europskim i međunarodnim natjecanjima, a 2012. plasirali su se među top 10 parova na svjetskoj rejting ljestvici, a Hrvatski sportski savez dodijelio je Gabrieli plaketu za najtrofejniju plesačicu u dotadašnjoj povijesti rada saveza. Rođena Zagrepčanka, kojoj je mama Dalmatinka, a tata Slavonac, ima i više nego popunjeni radni tjedan podučavajući ples u više plesnih klubova, većinom sportske plesne parove, ali i rekreativne tečaje i, naravno, mladence, a trenutno najveći izazov joj je, kaže, naučiti Slavka plesati.

Zagreb, 050319.
Ulica Rudolfa Kolaka 12.Nova TV predstavila nove kandidate showa Ples sa zvijezdama.
Na fotografiji: Slavko Sobin i Gabriela Pilic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

- U ozbiljnoj sam i sretnoj vezi već nekoliko godina, ali nažalost ne živimo u istom gradu, pa slobodno vrijeme upravo pokušavam iskoristiti da se vidimo. Hobija nemam previše jer nemam vremena, a kad imam, najviše volim ispijati kave s prijateljicama, ali ljeti si uzmem dosta slobodno jer obožavam more i sunce, a zadnjih par zima pokušavam i naučiti skijati – otkriva Gabriela.

Kroz “Ples sa zvijezdama” Ivana Šarića vodi stručna ruka Paule Jeričević, Zagrepčanke čiji korijeni vuku s Korčule. Trofejna plesačica predstavljala je Hrvatsku na brojnim europskim i svjetskim prvenstvima, a posljednjih godina profesionalno nastupa u brojnim televizijskim showovima, komercijalnim događanjima i spotovima.

Zagreb, 050319.
Ulica Rudolfa Kolaka 12.Nova TV predstavila nove kandidate showa Ples sa zvijezdama.
Na fotografiji: Ivan Saric i Paula Jericevic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX
Ivan Šarić i Paula Jeričević

- Bez lažne skromnosti ću reći da je moj najveći uspjeh 11 zlata na državnom prvenstvu. Iako je čitav moj život orijentiran na ples, teško se zadržavam samo na jednoj zanimaciji u životu pa sam se tako usput bavila atletikom, odbojkom i tenisom. Osim toga, oduvijek sam voljela jezike, pa tako osim što studiram turski i francuski, pričam engleski, talijanski i učim arapski u Arapskom centru. U sretnoj sam vezi već sedam i pol godina s dečkom s kojim sam išla zajedno u razred i u osnovnoj školi i u srednjoj. Postali smo od najboljih prijatelja cura i dečko – kaže Paula.

Eciju Ojdanić gledamo u paru s Markom Šapinom iz Siska kojem je finale međunarodnog turnira u Rumunjskoj svojevremeno potvrdilo da je ples upravo ono čime će se baviti u životu, a kad treba, Marko nema problem i da se – skine do kraja.

- Pomažem u kondicijskoj pripremi sportskih plesnih parova u sportskom plesnom klubu Petrinia, radim kao muški performer na raznim tipovima evenata i držim plesnu poduku raznih stilova. Najzahtjevniji angažman dosad mi je definitivno bio rad kao event manager za Playboy Hrvatska, najzanimljiviji strip gaže, a najizazovniji nastup kao gogo plesač u Carpe Diem Beachu na Hvaru pred publikom koja broji više od 1000 ljudi svaku večer. Sretno sam zaručen za svoju plesnu trenericu i slobodno vrijeme provodim s njom na treninzima, baveći se fitnesom ili usvajanjem novih plesnih znanja. Želio bih jednog dana postati prepoznatljiv i uspješan plesni i kondicijski trener, plesni sudac, završiti Kineziološki fakultet i nastaviti se plesno obrazovati - napominje Marko.

Iako su dali sve od sebe, Ana Vučak Veljača i njen mentor Mario Ožbolt prvi su par koji je napustio show. No, Marija i dalje očekuju nastupi na raznim humanitarnim događanjima i TV emisijama poput “Tvoje lice zvuči poznato”, a plesač, iza kojeg su pobjede na brojnim natjecanjima, studira i odnose s javnošću.

Zagreb, 050319.
Ulica Rudolfa Kolaka 12.Nova TV predstavila nove kandidate showa Ples sa zvijezdama.
Na fotografiji: Ana Vucak Veljaca i Mario Ozbolt.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

- Najveći uspjeh u karijeri je trostruka kruna na državnom prvenstvu u latino-američkim i standardnim plesovima i u top 20 parova na svjetskoj rang-ljestvici. Trenutno studiram, držim plesne tečajeve i bavim se plesnom animacijom za vrijeme ljeta na otoku Lošinju. U sretnoj sam vezi i cura mi je jedna od najvećih podrška. U slobodno vrijeme se rekreativno bavim tajlandskim boksom i ostalim sportskim aktivnostima – opisao se Mario.

Mentor Sonje Kovač, Gordan Vogleš, nositelj je sudačke licence World Dance Council (WDC) te višestruki prvak Hrvatske u standardnim i latinoameričkim plesovima. Radio je kao organizator plesnog natjecanja Zagreb Christmas Ball, potpredsjednik je Nacionalnog plesnog vijeća te organizator međunarodnog plesnog natjecanja Adriatic Pearl u Dubrovniku.

Zagreb, 050319.
Ulica Rudolfa Kolaka 12.Nova TV predstavila nove kandidate showa Ples sa zvijezdama.
Na fotografiji: Sonja Kovac i Gordan Vogles.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

- Najzahtjevniji angažman dosad bilo mi je plesno suđenje u gradu Kunmingu u Kini gdje sam sudio doslovno 16 sati u komadu. Dan nakon sam cijeli prespavao - zaključio je Vogleš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 20:45