KRATKOMETRAŽNA REPREZENTACIJA

PO ŠUMI, ŠIROM, BEZ STAZE, PUTA... Četiri hrvatska crtića u utrci za nagradu prestižnog festivala u Annecyju

ZAGREB - Četiri hrvatske koprodukcije uvrštene su u službenu konkurenciju Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju - "Manivald" Chintis Lundgren, "Aerodrom" Michaele Müller, "Noćna ptica" Špele Čadež i "Ježeva kuća" Eve Cvijanović, priopćeno je u srijedu iz Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Ovogodišnje, 41. izdanje festivala u francuskom gradu Annecyju, koji je jedna od najcjenjenijih svjetskih manifestacije animiranog filma, održat će se od 12. do 17. lipnja.

Film "Manivald", za koji autorica Chintis Lundgren uz režiju potpisuje i scenarij, nastao je u koprodukciji Kanade, Hrvatske i Estonije. Hrvatski koproducent je Draško Ivezić iz Adriatic Animation, a riječ je o istoj autorskoj ekipi koja je radila na višestruko nagrađenom crnohumornom "Životu s Hermanom H. Rottom".

U švicarsko-hrvatskoj koprodukciji nastao je kratkometražni animirani film "Aerodrom" Michaele Müller, autorice čiji je film "Miramare" prije sedam godina također sudjelovao u konkurenciji Annecyja. Hrvatska koproducentica je Ankica Jurić Tilić iz Kinorame.

Za nagrade u kategoriji kratkometražnih filmova natjecat će se još višestruko nagrađivana "Noćna ptica" Špele Čadež, priča o pijanom jazavcu nastala u slovensko-hrvatskoj produkciji te "Ježeva kuća" Eve Cvijanović, poznata priča Branka Ćopića o ljubavi prema svome domu, nedavno na Berlinaleu nagrađena posebnim priznanjem dječjeg žirija u sekciji Generation Kplus. Hrvatska koproducentica obaju filmova je Vanja Andrijević (Bonobostudio).

Ježeva kuća / Hedgehog's Home - CLIP from Bonobostudio on Vimeo.

Za sve kategorije prestižnog francuskog festivala ove se godine prijavilo više od 2.800 filmova iz 95 zemalja, a za sada su objavljeni natjecateljski programi kratkometražnih i studentskih filmova. Izbor dugometražnih animiranih filmova bit će poznat krajem travnja.

Sve hrvatske koprodukcije uvrštene na ovogodišnji Annecy podržao je Hrvatski audiovizualni centar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:36