DUM SPIRO SPERO

POBJEDNIČKI NIZ FILMSKOG DEBITANTA Pero Kvesić osvojio nagradu za redatelja najboljeg filma u Krakovu

Na 57. izdanju Filmskog festivala u Krakovu, koji se održao od 28. svibnja do 4. lipnja, redatelj Pero Kvesić osvojio je nagradu 'Zlatni rog' za redatelja najboljeg filma, javlja HAVC.

Debitantski film Pere Kvesića, Dum spiro spero, prikazan je u međunarodnom natjecateljskom programu dokumentarnih filmova. 'Autora nagrađujemo jer nam je pokazao ljepotu života i ljubavi i kako pronaći snagu da sa vlasititom smrtnošću nosi na šaljiv i dostojanstven način' - ističe žiri u obrazloženju nagrade. U žiriji su bili Paweł Lozinski, redatelj i producent; Cintia Gil, producentica, filmska selektorica i filozofkinja; Miroslav Janek, redatelj i producent; Marek Rozenbaum, producent; i Julia Teihmann, filmska kritičarka.

Redatelju je pripala i novčana nagrada u protuvrijednosti od oko 7.000 eura, a ovo je još jedna u nizu nagrada filmu, koji je je prošle godine proglašen najboljim na Liburnia film festivalu i talijanskom Festival dei Popoli, dok je na Danima hrvatskog filma osvojio Grand prix. Na Pulskom filmskom festivalu dobio je Nagradu Vedran Šamanović.

DUM SPIRO SPERO - trailer from Factum Documentary Film Project on Vimeo.

Također, u natjecateljskom programu kratkometražnog filma prikazana je i Putujuća zemlja Vessele Dantcheve i Ivana Bogdanova, animirani film kojeg je koproducirao hrvatski Bonobostudio. Nagradu 'Zlatni zmaj' za najbolji film u toj kategoriji dobio je redatelj Matteo Gariglio za švicarsko-argentinski film En La Boca.

Filmski festival u Krakovu je jedna od najstarijih europskih priredbi posvećenih dokumentarnom, animiranom i kratkometražnom filmu. Srž događanja su četiri jednakopravna natjecateljska programa: dokumentarni, kratkometražni, nacionalni poljski program i natjecanje dokumentarnih filmova o glazbi DocFilmMusic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:50