Animirana priča

Pobjednik Motovuna nominiran za Europsku filmsku nagradu. Priča je to o ocu i sinu koji prodaju - led

Motovun film

 Promo
U finalni odabir pet najboljih ušao je film ‘Prodavači leda‘ mladog svestranog umjetnika Joaoa Gonzaleza

Put do nagrade za najbolji kratki film starog kontinenta ponovno vodi preko Motovuna. Ovogodišnji pobjednik u konkurenciji kratkog metra, animirani film "Prodavači leda" Joaoa Gonzaleza ušao je u samu završnicu europskog natjecanja – među pet nominiranih filmova za koji će članovi Europske filmske akademije glasati u izboru najboljih filmova godine. U četiri godine, koliko je Motovun Film Festival partner Akademije i njezin nominacijski festival, to je već drugi put da naslovi s brda filmova ulaze u najelitniji krug.

"Prodavači leda" poetična su animirana priča o ocu i sinu koji žive u planinskim vrhuncima i svakoga dana skaču padobranom, kako bi u dolini prodavali led. Dvadesetšestogodišnji Joao Gonzalez scenarist je i glavni animator filma, ali istodobno i skladatelj, objedinjujući u svojim radovima glazbeni i animatorski talent. I sa svoja prethodna dva kratka filma Gonzalez je postigao iznimne uspjehe, predstavivši ih na više od 130 svjetskih festivala.

"Izuzetno smo ponosni na autora koji nam je ukazao povjerenje i preko motovunskih platna stigao do najužeg izbora za najbolji europski film godine," ističe selektorica programa Motovunski kratki Inja Korać. "Za nas je velika čast talentiranom autoru omogućiti ovakvu kandidaturu i potiče nas da još opreznije pratimo svijet mladih talenata, koji najviše i volimo. ‘Prodavači leda‘ su zaista poseban film, čarobne animacije i dirljive priče potpuno lišene stereotipa."

Motovun Film Festival jedina je filmska manifestacija u regiji čiji pobjednici u kratkometražnom programu ulaze u krug 29 naslova koji konkuriraju za nominaciju i nagradu Europske filmske akademije. Iz tog šireg kruga odabranih u sljedećem koraku izdvaja se pet naslova koji dobivaju nominaciju za nagradu Akademije, i 4500 njezinih članova iz svih zemalja Europe daje svoj glas najboljima. Uz "Trgovce ledom", kuriozitet je da je među nominiranima i film "Hoće li me moji roditelji posjetiti" somalijsko-austrijskog redatelja Moa Harawea, koji je bio član žirija ovoga ljeta u Motovunu, a njegov je film prikazan izvan konkurencije.

image

Motovun

Duval

"Dvije nominacije u četiri godine – to svjedoči o doista iznimnoj razini našeg kratkometražnog programa i mogu samo zahvaliti našoj ekipi koja je svojim trudom postigli da njegova kvaliteta postane europski relevantna," kaže Igor Mirković, direktor Motovun Film Festivala. Ishod glasanja članova akademije znat će se za nešto manje od dva mjeseca, jer trideset i peta svečanost dodjela nagrada Europske filmske akademije održat će se 10. prosinca u Reykjaviku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2023 06:03