LIPANJ NA AXN ADRIJI

Počastite se znanstveno fantastičnim blockbusterom 'Istjerivači duhova I i II'

 Promo

Dva nastavka znanstveno fantastičnog blockbustera “Istjerivači duhova” bit će emitirani 15. odnosno 22. lipnja u 21 i 55 sata na AXN Adriji.

Profesori parapsihologije Peter Wenkman, Raymond Stanz i Egon Spengler nakon što su izbačeni sa Sveučilišta Columbia pokreću kompaniju koja se bavi istraživanjem i uklanjanjem paranormalnih aktivnosti pod nazivom “Istjerivači duhova”. Sa svojom hi-tech opremom u stanju su loviti duhove i spremati ih u posebne kontejnere. Uslijed povećanja aktivnosti u New Yorku prisiljeni su regrutirati četvrtog člana – Winstona Zeddemorea – nakon čega prihvaćaju slučaj čelistice Dane Barrett čiji stan, a kasnije i nju opsjeda zloduh Zuul, kojim upravlja zli Gozer, bog drevnih Sumerana.

Usto, i Danin susjed Louis je postao opsjednut od Gozerovog demona Vinza Clortha te se ujedinio s Danom kako bi zajedno formirali portal koji bi omogućio da se Gozer pojavi na zemlji. Peter, Ray, Egon i Winston im se suprotstave kako bi spasili svijet, pojave se na krovu Daninog stana i napadnu Gozera, koji je poprimio obik žene, no ovaj na njih pošalje ogromnog duha od sljezi nazvanog Stay Puft Marshmallow Man. Ipak, Istjerivači duhova prekriže svoje laserske zrake i prouzroče inverziju protona što uništi portal. Na kraju spase Danu i Louisa te izađu van uz slavlje stanovnika New Yorka.

U drugom nastavku koji se događa pet godina nakon prvog dijela, duhova više nema i Istjerivači duhova su postali nezaposleni. Peter radi u jednoj jeftinoj emisiji koja se bavi paranormalnim temama, Ray i Winston zabavljaju djecu u vrtićima, a Egon radi na Sveučilištu Columbia. Ipak, jednog dana se zli duhovi vrate. Dok je prevozila svoju bebu u kolicima, Dana je ostala šokirana kada su se kolica pokrenula i stala sama od sebe. Zatraži pomoć kod sada nezaposlenih istjerivača duhova koji otkriju ogromnu rijeku crvene sluzi ispod grada, koja je materijalizacija svih negativnih osjećaja ljudi.

Kada to istraže, slučajno pokvare dotok struje u velikom dijelu grada, pa završe na sudu. No upravo kada ih sudac kani osuditi, pojave se duhovi i istjerivači duhova krenu u akciju te tako obnove posao. Istodobno, duh zlog diktatora Viga s Karpata se vratio u slici u Daninoj galeriji za restauraciju te poželio bebu bebu kako bi dobio tijelo i zagospodario svijetom…

Američki filmski institut smjestio je “Istjerivače duhova” na 28. mjesto popisa najboljih komedija u povijesti potvrđujući i s umjetničke strane kvalitetu djela Ivana Reitmana. Scenarij, nastao na predlošku djela “Ghostmashers”, potpisali su Dan Aykroyd i Harold Ramis, a u prvoj verziji glavne role su trebali odigrati John Belushi i John Candy, ali je Belushi nažalost preminuo, a Candy odbio ulogu. I bez njih popis glumaca bio je uistinu impresivan.

Istjerivače duhova utjelovili su Dan Aykroyd, Bill Murray, Harold Ramis i Ernie Hudson, Danu Barrett glumi Sigourney Weaver, a njezinog susjeda Louisea Tullyja Rick Moranis. Sa zarađenih 295 milijuna film je suvereno zasjeo na prvo mjesto najuspješnijih komedija 80-tih, ali njegov utjecaj na popularnu kulturu otišao je puno dalje od uspjeha na box officeu.

Likovi, logotip, citati, pa čak i naslovna pjesma u izvođenju Raya Parkera Jr-a postali su globalni hit i neizostavan dio imidža vjerojatno najobožavanijeg desetljeća u povijesti. Iznimno uspješna franšiza producirala je dvije animirane serije, nekoliko videoigara te filmski nastavak u kojem je scenarij, režiju i glavne uloge ponovila ekipa iz prvog djela. Sa čak 215 milijuna dolara zarade “Istjerivači duhova 2” zasjeli su na 8. mjesto najuspješnijih filmova 1989. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:10